Ekonomija

Desetak trgovačkih lanaca pristalo da smanji pojedine cijene u akciji "Društveno odgovorni"

Autor Željko Svitlica

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić izjavio je da je desetak malih i većih trgovačkih lanaca dio kampanje "Društveno odgovorni" i nude određenu robu široke potrošnje po cijenama jeftinijim od 10 do 30 odsto.

Izvor: Guliver/Getty /Thinkstock

Šulić je naglasio da trgovci u Srpskoj u odnosu na one u Evropi, pa i regionu imaju najniže marže, te najavio da će sa ministrom privrede i preduzetništva Vojinom Mitrovićem razgovarati o formiranju cijena, a sve s ciljem pomoći građanima da lakše podnesu inflaciju i sve što ona sa sobom nosi.

"Ministarstvo ima odličnu saradnju sa Inspektoratom Srpske. Nijednom trgovačkom lancu, niti poslovnom subjektu, koji su u okviru resora Ministarstva, neće biti dozvoljen ekstra profit", napomenuo je Šulić.

Kada je riječ o turizmu, Šulić je za RTRS izjavio da je i u toj oblasti cilj promocija domaćih proizvoda.

"Za 100 dana rada mene kao ministra imali smo oko 400 novoregistrovanih stanova na dan, jer želimo da tu oblast uvedemo u legalne tokove", naveo je Šulić.

On je istakao da je turizam razvojna šansa Republike Srpske i da će pratiti rad hotelijera, motela, hostela.

"Oni koji imaju ispod 35 odsto popunjenih kapaciteta u toku godine, ili ispod 40 odsto ako rade u toku sezone, biće u posebnom fokusu Ministarstva i Inspektorata, jer nisu ekonomski održivi", rekao je Šulić i dodao da će poboljšati zakonsku regulativu koja se odnosi na ugostiteljstvo i boravišnu taksu.

Šulić je krajem maja predstavnicima trgovačkih lanaca iznio prijedlog za društveno odgovorno poslovanje, tačnije plasiranje pojedinih proizvoda po nižim cijenama u maloprodajnim objektima u Republici Srpskoj.

(Mondo/RTRS)