Ekonomija

Da li će LITIJUM iz LOPARA biti "srce" MERCEDESOVIH baterija? Činjenice o gorućoj temi u RS

Autor Željko Svitlica

U posljednjih nekoliko dana tema istraživanja i potencijalne eksploatacije litijuma u Republici Srpskoj izazvala je mnogo pažnje. U Loparama je uz podršku opozicione SDS pokrenuta peticija protiv rudnika, a oglasio se i predsjednik RS, Milorad Dodik.

Izvor: Shutterstock

"Arcore AG" kompanija registrovana u Švajcarskoj, u oktobru prošle godine je saopštila da je na području Lopara pronašla značajne količine litijum karbonata, magnezijuma, kalijuma i bora.

Licencu za istraživanje nalazišta mineralnih sirovina dobili su 2018. godine, a u periodu od 2020. do 2022. godine uslijedile su tri intenzivne faze istraživanja

"Arcore" ima strateško partnerstvo sa kanadskom kompanijom "Rock Tech Lithium" objavio je "Bloomberg Adria" u novembru, kada je i na sajtu ove kompanije objavljena informacija.

"Rock Tech i Arcore su ušli u strateško partnerstvo kako bi osigurali pouzdano i dugoročno snabdijevanje litijumskim proizvodima za evropske operacije konvertora kompanije Rock Tech. Litijum će se održivo nabavljati iz Arcore-ovog rudarskog projekta Lopare u Bosni i Hercegovini (koji je u njihovom) potpunom vlasništvu kako bi se osiguralo dugoročno snabdijevanje litijumskim hemikalijama u Rock Tech-ovom postrojenju za konverziju".

Navode da je predstojeća saradnja nedvosmislen dokaz razvoja regionalnog i domaćeg lanca snabdijevanja za EV baterije (baterije za električna vozila) u Evropi, čemu obje kompanije doprinose snabdijevanjem i konverzijom litijuma.

"Kao naredni korak, kompanije namjeravaju da definišu specifikacije proizvoda i pregovaraju o ugovoru o otkupu uključujući količine i cijene. Strane su posvećene radu na proizvodnji litijuma sa nultim otpadom i neto nultom emisijom."

"Rock Tech Lithum" u Gubenu, u istočnoj Njemačkoj, gradi fabriku (konvertor) koji će prizvoditi litijum hidroksid za baterijsku i automobilsku industriju počevši od 2026. godine.

Ovo postrojenje je od velikog značaja, a početku radova na gradnji fabrike prisustvovali su premijer Brandenburga Ditmar Voidke zajedno sa svojim ministrom za ekonomska pitanja prof. dr Jorgom Štajnbahom, kao i članom upravnog odbora "Mercedesa" Markusom Šeferom.

"Sve ovo znači da će, kada je riječ o snabdijevanju litijumom ovde u Evropi, Rock Tech igrati ključnu ulogu za Mercedes-Benz u budućnosti. Baterije će postati srce naših automobila. A litijum iz Rock Tech-a srce naših baterija", rečeno je tom prilikom.

"Rock Tech" planira da investira oko 683 miliona dolara. Očekuje se da će fabrika biti završena početkom 2025. godine, a "Rock Tech" planira da počne da proizvodi litijum hidroksida za baterije 2026. godine.

Podsjećamo da je u Loparama pokrenuta peticija protiv otvaranja rudnika litijuma. Srpska demokratska stranka (SDS) i njen predsjednik nekoliko puta su se u posljednjih desetak dana oglasili protiveći se eventualnom otvaranju rudnika i oštro okrivili vlast u Banjaluci i predsjednika Srpske da pogoduju investitorima.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, komentarišući istraživanje litijuma u Loparama i peticiju, rekao je da je ekološka prihvatljivost preduslov svega, "te da bi oni koji su zainteresovani za eksploataciju prije svega morali da (u RS) izgrade fabrike za preradu."

(MONDO)