Ekonomija

Diskriminisani oni koji TROŠE VIŠE struje: Kako su funkcionisale "blok tarife" ERS i šta je ukinuo USTAVNI SUD?

Autor Željko Svitlica

Ustavni sud Republike Srpske odlučio je juče da tarife za obračun električne energije koje se primjenjuju od 15. decembra 2022. godine nisu u skladu sa Ustavom Republike Srpske jer su neustavno diskriminisani oni koji troše više struje.

Izvor: Shutterstock

Podsjećamo, u RS se od 1. januara 2023. godine struja za domaćinstva obračunava po novim tarifama.

Cijena električne energije je sa 0,057 KM/kWh (KM po kilovat-času), koliko je utvrđeno 2016. godine, poskupila na 0,0643 KM/kWh. 

Tarife, koje su bile predmet razmatranja na Ustavnom sudu RS, se primjenjuju po sljedećem principu:

U prvoj grupi su oni koji mjesečno potroše do 500 kWh i oni su plaćali 0,0544 po kilovat-času. U drugoj grupi su oni koji potroše od 500 do 1500 kWh i cijena je 0,0914, a za potrošnju veću od 1500 kWh cijena je 0,2013 kWh.

U skladu sa "Tarifnim sistemom", svi kupci prvih utrošenih 500 kWh električne energije plaćaju po cijeni za I opseg, narednih utrošenih 1000 kWh po cijeni za II opseg, a preostalu utrošenu električnu energiju po cijeni za III opseg.

Dakle, domaćinstva koja troše do 500 kilovat-časova mjesečno struju plaćaju prema prvom obimu, ona koja troše od 501 do 1.500 kilovat-časova po drugom, a za potrošnju višu od 1.500 kilovat-časova po trećem.

Šta je ukinuo Ustavni sud RS?

Ustavni sud je između ostalog utvrdio da Odluke o tarifnim stavovima za javno snabdijevanje električnom energijom u Republici Srpskoj nisu u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske i Zakonom o električnoj energiji.

"Ustavni sud je istaknuo da su tačkom II osporene odluke, koja predviđa obim potrošnje kao kriterijum za utvrđivanje naknade za nabavku električne energije, krajnji kupci u okviru jedne tarifne grupe kojitroše više električne energije dovedeni u nepovoljniji položaj u odnosu na krajnje kupce u okviru iste tarifne grupe koji troše manje električne energije, što je suprotno ustavnom načelu zabrane diskriminacije. Iz istih razloga, ova odredba, po ocjeni Ustavnog suda, nije u saglasnosti sa relevantnim normama Zakona o električnoj energiji", navodi se u saopštenju Ustavnog suda RS.

(MONDO)