Ekonomija

Dokument uskoro pred Vladom: Savez sindikata RS predlaže ''rang listu'' plata u firmama

Autor Nikolina Damjanić

Rang lista plata, od najniže kvalifikovanih do visoko kvalifikovanih zanimanja - dokument je koji su spremili iz Saveza sindikata Republike Srpske.

Izvor: Shutterstock

Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata Srpske, kaže da je došlo vrijeme da se mora utvrditi iznos plate za svaku vrstu i složenost rada. Ističe da je to važno jer neko sa visokom i nižom stručnom spremom ne može imati ista primanja, što je sada čest slučaj.

"Nenormalno je da u jednoj firmi koja zapošljava 300 radnika, svi imaju 900 KM. To je zloupotreba instituta najniže plate. Najniža plata se odnosi na najjednostavnije poslove, a ne može neko ko ima završen fakultet, obavlja visoko složene poslove kod svog poslodavca i zarađuje tu dobit za svog poslodavca da radi za 900 KM, dio dobije u koverti", kaže Mišićeva.

U Sindikatu kažu da je priprema dokumenta "Novi sistem plata u RS" trajala dvije godine. Za primjenu im je potrebno da sve dogovore sa Vladom i poslodavcima.

U Uniji poslodavaca RS napominju da dokument još nisu dobili ni vidjeli.

Predsjednik Unije poslodvaca RS, Zoran Škrebić kaže da jw prije bolje raspodjele plata se potrebno izboriti sa sivom ekonomijom i obezbijediti bolje uslove privređivanja.

"29. ovog mjeseca imaćemo Еkonomsko-socijalni savjet, gdje će biti proširena sjednica ЕSS, i na neki način, ja ću prvi put doći i počećemo razgovore i analizu svega što se dešavalo, analizu privrednih kretanja, vjerujem da će i to biti jedna od tema prvi put, sad trenutno, prvi put prisustvujem", kaže on.

Premijer Radovan Višković komentarišući najave o kreiranju dokumenta kaže da je spreman na razgovore. 

"To je legalan zahtjev, nemam ništa protiv. Nisam još dobio zvanično najavu tog zahtjeva, za sastanak. Ne možete u prvoj instanci ići kod premijera. Imate hodogram kako se stvari rješavaju, prvo dolazite kod svog resornog, nadležnog ministra. S njim vodite razgovore, s njim vodite pregovore", kaže Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Iz Saveza sindikata poručuju da će sve strane dobiti dokument. te da se rang lista plata mora naći na pregovaračkom stolu.

(ATV/MONDO)