Francuska

Policija saslušala djecu koja su podržala odsjecanje glave nastavniku

Autor Vesna Kerkez

Francuska policija je saslušala četiri desetogodišnjaka koji su podržali nedavno odsjecanje glave nastavniku istorije i rekli da bi ubili svog učitelja ako bi on ismijavao islamskog propovjednika Muhameda, saopštila je Vlada Francuske.

Policemen stand guard near the scene of the knife attack at the Notre Dame church in Nice, France, Thursday, Oct. 29, 2020. An attacker armed with a knife killed three people at a church in the Mediterranean city of Nice, the third attack in two months in France. (AP Photo/Daniel Cole)
Izvor: Tanjug/AP Photo/Daniel Cole

Premijer Francuske Žan Kasteks upozorio je danas da islamski ekstremisti regrutuju u Francuskoj ljude sa "neznanjem i mržnjom".

Policija je u četvrtak privela i nekoliko sati saslušavala decu i njihove roditelje u alpskom mestu Albertvil, navelo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

U ponedeljak, kada je u školama širom zemlje održan minut ćutanja u čast ubijenog nastavnika Samuela Patija, privedena deca su izrazila podršku tom zločinu, počinjenom u predgrađu Parizu 16. oktobra.

Patiju, koji je nedavno pokazao karikature proroka Muhameda na času o slobodi govora, 18-godišnji islamski ekstremista čečenskog porekla odrubio je glavu na ulici.

Deca su "opravdavala ubistvo nastavnika navodeći da je zabranjeno vređati proroka i dodala da bi ubila svog učitelja ako bi on nacrtao karikaturu proroka", saopštila je policija sinoć.

Posle saslušanja deca su puštena, a sudske vlasti su naredile da prođu kroz edukativni trening.

Policija je pretresla njihove stanove.

Posle ubistva Patija, Francusku je 13 dana kasnije potresao teroristički napad u crkvi u Nici, gde su nožem ubijene tri osobe.

Na današnjoj komemoraciji za žrtve napada u Nici, premijer Kasteks je upozorio da ekstremisti regrutuju francuske građane.

"Znamo ko je neprijatelj. Ne samo da je identifikovan, nego ima i ime. To je radikalni islamizam, politička ideologija koja menja oblik muslimanskoj veri izopačenjem njenog sadržaja, njenih dogmi i njenih zapovesti sa ciljem uspostavljanja dominacije neznanjem i mržnjom", kazao je Kasteks.

Dodao je da "taj neprijatelj dobija podršku iz inostranstva", ali da "u svojim redovima ima i francuske državljane".

(Beta/AP)

Tagovi