Svijet

Racija u redakciji kineskog tabloida "Epl Dejli", uhapšeno rukovodstvo

Autor Vesna Kerkez

Policija u Hongkongu danas je uhapsila pet rukovodilaca lista Epl Dejli (Apple Daily) i prvi put je imala nalog za zapljenu novinarskog materijala, prema novom zakonu o nacionalnoj bezbjednosti, koji je Peking donio prošle godine.

Izvor: Tanjug, Kin Cheung/AP

Policija je navela u saopštenju da je pet direktora kompanije uhapšeno zbog sumnje da su imali tajni dogovor sa stranom zemljom ili sa spoljnim elementima.

Racija u kojoj je učestvovalo 500 policajaca najnoviji je udarac za medijskog tajkuna Džimija Laja, vlasnika ovog tabloida i kritičara vlasti u Pekingu, čija je imovina zaplijenjena po zakonu o bezbjednosti i koji služi zatvorske kazne zbog učešća u protivzakonitim okupljanjima.

Policija je saopštila da je akcija imala za cilj prikupljanje dokaza, uključujući novinarske telefone i računare, što je izazvalo kritike zbog ugrožavanja medijskih sloboda.

Izvor: Tanjug, Vincent Yu/AP

Policija je saopštila da je tabloid objavio desetine izvještaja iz 2019. godine za koje se sumnja da su prekršili zakon o bezbjednosti, koji se ne primjenjuje retroaktivno, ali tužioci mogu da koriste radnje od prije njegove primjene kao dokaz.

"Priroda tih članaka je vrlo jednostavna: podstrekivanje, traženje od stranih zemalja da uvedu sankcije Hongkongu i Narodnoj Republici Kini, što je veoma direktan napad", saopštio je policijski zvaničnik novinarima, prenosi Rojters.

On je rekao da je policija takođe zamrznula 2,32 miliona dolara imovine u vlasništvu tri kompanije povezane sa Epl Dejli i i da akcija nije usmjerena protiv medija generalno.

To je drugi put da je policija pretresla sjedište tabloida, pošto je 200 policajaca ušlo u redakciju prošle godine da uhapsi Laja zbog sumnje da je u dosluhu sa stranim snagama.

On se u pritvoru nalazi od decembra, pošto mu je uskraćena kaucija po zakonu o bezbjednosti, a do sada je odslužio nekoliko kazni zbog učešća na nekim neovlašćenim skupovima, uključujući i masovne demonstracije u Hongkongu 2019. godine.

Zakon o bezbjednosti kažnjava zatvorom sve ono što Peking smatra subverzijom, secesionizmom, terorizmom i dosluhom sa stranim snagama, a ovaj potez je još jedan udarac za Epl Dejli, nakon što su vlasti prošlog mjeseca naredile da se akcije Laija u kompaniji "Nekst Didžital", koji je izdavač ovih novina, zamrznu.

(Tanjug)