Svijet

Preminuo prvi čovjek kome je presađeno srce svinje

Autor Vesna Kerkez

Čovjek kome je presađeno srce genetski modifikovane svinje preminuo je dva mjeseca nakon operacije.

Izvor: UNIVERSITY OF MARYLAND SCHOOL OF MEDICINE

Dejvid Benet, koji je imao terminalnu bolest srca, preživio je dva mjeseca nakon operacije u SAD, javlja BBC.

Ali njegovo stanje je počelo da se pogoršava prije nekoliko dana, rekli su njegovi ljekari u Baltimoru, a 57-godišnjak je preminuo 8. marta.

Benet je znao za rizike vezane za operaciju, priznajući prije zahvata da je to bio "pucanj u mraku".

Ljekari Medicinskog centra Univerziteta Merilend dobili su posebnu dozvolu američkog medicinskog regulatora da sprovedu proceduru, na osnovu toga da bi Benet - koji je bio prikovan za krevet - u suprotnom umro.

Podvrgnut je operaciji 7. januara, a doktori kažu da je nekoliko nedjelja nakon toga provodio vrijeme sa porodicom, gledao Superboul i pričao o tome da želi da se vrati kući svom psu Lakiju.

Ali njegovo stanje se pogoršalo.

"Pokazao se kao hrabar i plemenit pacijent koji se borio do kraja", rekao je hirurg Bartli Grifit, koji je izvršio transplantaciju, u saopštenju koje je objavila bolnica.

Dr Grifit je ranije rekao da će operacija dovesti svijet "korak bliže rješavanju krize nedostatka organa". Trenutno 17 ljudi umire svakog dana u SAD čekajući na transplantaciju, a više od 100.000 je navodno na listi čekanja.

Mogućnost korišćenja životinjskih organa za takozvanu ksenotransplantaciju da bi se zadovoljila potražnja se već dugo razmatra, a korišćenje srčanih zalistaka svinja je već uobičajeno.

U oktobru 2021. godine hirurzi u Njujorku objavili su da su uspješno transplantirali bubreg svinje u osobu. U to vrijeme, operacija je bila najnapredniji eksperiment na terenu do sada.

Međutim, primalac je tom prilikom imao moždanu smrt bez nade za oporavak.

(MONDO)