Najmoćnija raketa u istoriji

Nakon tri propala pokušaja: "Artemis" uzleće 14. novembra

Autor Vesna Kerkez

Američka svemirska agencija (NASA) saopštila je danas da je lansiranje najmoćnije rakete u istoriji Artemis I zakazano za 14. novembar!

Izvor: Profimedia

Američka svemirska agencija (NASA) je saopštila danas da je lansiranje najmoćnije rakete u istoriji "Artemis I" zakazano za 14. novembar, piše britanski "Rojters". "Artemis I" je trenutno najmoćnija raketa u istoriji i njeno lansiranje  je zakazano za 4. novembar. Artemis II bi trebalo da bude lansiran 2024. godine, ali je razlika u tome što bi Artemis II trebalo da "nosi" ljude u svemir dok je Artemis I probni let bez posade.

Prvi pokušaj ove rakete nije uspio zbog tehničkih grešaka, drugi pokušaj je bio ometen zbog curenja goriva, a treći put je lansiranje bilo odloženo zbog uragana "Ijan". NASA je na svom sajtu saopštila da je sljedeći pokušaj lansiranja rakete "Space Launch System" koja će nositi letielicu "Orion" zakazan tokom 69-minutnog perioda koji se "otvara" u srijedu 14. novembra u 12:07.

Misija "Artemis I" predstavlja veliku prekretnicu za "post-Apollo" program letova u svemir, nakon decenija fokusiranja na misije u niskoj orbiti. Nazvana po boginji koja je bila Apolonova sestra bliznakinja u drevnoj grčkoj mitologiji, "Artemis" ima za cilj da vrati astronaute na površinu Mjeseca već 2025. godine, iako mnogi stručnjaci vjeruju da će vremenski okvir vjerovatno proći.

(MONDO)