Svijet

Dan pobjede u Moskvi: U paradi učestvuju i jedinice sa ratišta (FOTO/VIDEO)

Autor Željko Svitlica

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u svom govoru povodom obilježavanja 78 godina od pobjede nad fašizmom čestitao praznik građanima, veteranima, vojnicima, mornarima, podoficirama, generalima i admiralima, te borcima i učesnicima specijalne operacije u Ukrajini.

Izvor: YURI KOCHETKOV/EPA

"Čestitam vam praznik Dan pobjede u čast naših očeva, djedova i pradjedova koji su proslavili i učinili besmrtnim svoja imena u odbrani otadžbine", naglasio je Putin u svom govoru.

Prije govora je na Crvenom trgu u Moskvi počela vojna parada u čast 78 godina od pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu. Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu predao je raport Vladimiru Putinu.

Paradom tradicionalno komanduje glavnokomandujući Kopnene vojske general-pukovnik Oleg Saljukov, a domaćin parade je Šojgu.

Saljukov i Šojgu se ispred trupa provezli kabrioletima ruske proizvodnje "Aurus". Šojugu čestita Dan pobjede postrojenim vojnicima, na šta oni odgovaraju tradicionlanim "ura".

Trgom će prodefilovati jedinice vrsta i rodova Oružanih snaga Ruske Federacije, univerziteti Ministarstva odbrane, jedinice Nacionalne garde, Federalne službe bezbjednosti, Ministarstva za vanredne situacije i druge strukture.

Paradi će, kao i prije godinu dana, prisustvovati jedinice uključene u specijalnu operaciju u Ukrajini.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u čestitki povodom Dana pobjede istakao da je danas moralna dužnost da se ne dozvoli mijenjanje istorijske istine i Velikom patriotskom ratu i opravdavanje nacista, njihovih saučesnika i trenutnih ideoloških nasljednika.

U Moskvu su stigle brojne zvanice među kojim predsjednici Bjelorusije, Kazahstana, Uzbekistana i Kirgizije, kao i premijer Jermenije.

Dan pobjede u Moskvi i vojna parada UŽIVO
Izvor: YouTube

Dan pobjede nad fašizmom obilježava se u znak sjećanja na 9. maj 1945. godine, kada je kapitulacijom nacističke NJemačke okončan Drugi svetski rat u Evropi.

Bezuslovnu kapitulaciju NJemačke u Berlinu potpisao je feldmaršal Vilhelm Kajtel, u ime SSSR-a potpisnik je bio maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski general Artur Teder.

Prva Parada pobjede na Crvenom trgu u Moskvi u čast pobjede nad nacističkom NJemačkom u Drugom svjetskom ratu održana je 24. juna 1945. godine.

Nakon toga, do 1995. godine, održavala se 9. maja na Dan pobjede i to samo u jubilarnim godinama, 1965, 1985. i 1990. godine.

Nakon raspada SSSR-a, parade na Dan pobjede nisu održane u periodu od 1991. godine do 1994. godine.

(Srna/Mondo)