• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dan pobjede u Moskvi: U paradi učestvuju i jedinice sa ratišta (FOTO/VIDEO)

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u svom govoru povodom obilježavanja 78 godina od pobjede nad fašizmom čestitao praznik građanima, veteranima, vojnicima, mornarima, podoficirama, generalima i admiralima, te borcima i učesnicima specijalne operacije u Ukrajini.

 Dan pobjede i vojna parada u Moskvi 2023 Izvor: YURI KOCHETKOV/EPA

"Čestitam vam praznik Dan pobjede u čast naših očeva, djedova i pradjedova koji su proslavili i učinili besmrtnim svoja imena u odbrani otadžbine", naglasio je Putin u svom govoru.

Prije govora je na Crvenom trgu u Moskvi počela vojna parada u čast 78 godina od pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu. Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu predao je raport Vladimiru Putinu.

Paradom tradicionalno komanduje glavnokomandujući Kopnene vojske general-pukovnik Oleg Saljukov, a domaćin parade je Šojgu.

Saljukov i Šojgu se ispred trupa provezli kabrioletima ruske proizvodnje "Aurus". Šojugu čestita Dan pobjede postrojenim vojnicima, na šta oni odgovaraju tradicionlanim "ura".

Trgom će prodefilovati jedinice vrsta i rodova Oružanih snaga Ruske Federacije, univerziteti Ministarstva odbrane, jedinice Nacionalne garde, Federalne službe bezbjednosti, Ministarstva za vanredne situacije i druge strukture.

Paradi će, kao i prije godinu dana, prisustvovati jedinice uključene u specijalnu operaciju u Ukrajini.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u čestitki povodom Dana pobjede istakao da je danas moralna dužnost da se ne dozvoli mijenjanje istorijske istine i Velikom patriotskom ratu i opravdavanje nacista, njihovih saučesnika i trenutnih ideoloških nasljednika.

U Moskvu su stigle brojne zvanice među kojim predsjednici Bjelorusije, Kazahstana, Uzbekistana i Kirgizije, kao i premijer Jermenije.

Dan pobjede u Moskvi i vojna parada UŽIVO
Izvor: YouTube

Dan pobjede nad fašizmom obilježava se u znak sjećanja na 9. maj 1945. godine, kada je kapitulacijom nacističke NJemačke okončan Drugi svetski rat u Evropi.

Bezuslovnu kapitulaciju NJemačke u Berlinu potpisao je feldmaršal Vilhelm Kajtel, u ime SSSR-a potpisnik je bio maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski general Artur Teder.

Prva Parada pobjede na Crvenom trgu u Moskvi u čast pobjede nad nacističkom NJemačkom u Drugom svjetskom ratu održana je 24. juna 1945. godine.

Nakon toga, do 1995. godine, održavala se 9. maja na Dan pobjede i to samo u jubilarnim godinama, 1965, 1985. i 1990. godine.

Nakon raspada SSSR-a, parade na Dan pobjede nisu održane u periodu od 1991. godine do 1994. godine.

(Srna/Mondo)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RS

Impresivno nema sta.,ali nista manje nisam ni ocekivao od Rusa. Za one koji ne znaju istoriju Rusija je oslobodila evropu od nacista i pritom zrtvovala 25 miliona svojih vojnika. Sve ostale zemlje zajedno nisu zrtvovale toliko svoje vojske. A tako joj danas vracaju podrzavajuci nacisticki rezim Kijeva. Karma je kurva.,sve se vraca sve se placa.

MONDO REPORTAŽE