• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlasti Srpske čestitale Dan pobjede nad fašizmom: Srbi uvijek na pravoj strani istorije

Autor Vesna Kerkez

Povodom 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom, oglasili se zvaničnici Srpske.

 Dan pobjede nad fašizmom u RS Izvor: Mondo/Slaven Petković

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je svim građanima Republike Srpske 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom, ističući da je to jedan od značajnijih datuma u istoriji čovječanstva i simbol hrabrosti i nepokorenosti srpskog narod koji je uvijek bio na pravoj strani istorije.

Dodik je naglasio da je 9. maja 1945. godine završen najveći ratni sukob u istoriji čovječanstva veličanstvenom pobjedom savezničkih snaga protiv fašističkih sila, i postavljen temelj za stvaranje boljeg, humanijeg i pravednijeg svijeta.

Izvor: Borislav Zdrinja

"Ponosni i hrabri srpski narod bio je dio pobjedničke antifašističke borbe zajedno sa evropskim, ruskim i američkim saveznicima i predvodnik antifašističke borbe u bivšoj Jugoslaviji. Naša dužnost je da ih nikada ne zaboravimo i da ih se sjećamo sa posebnim pijetetom, jer su to hrabri Srbi koji nisu žalili svoje živote u borbi protiv najvećeg zla - fašizma", istakao je Dodik.

On je izjavio da Republika Srpska danas sa ponosom njeguje tekovine antifašističke borbe i ostaje trajno opredijeljena vrijednostima odlučne borbe za slobodu i ravnopravnost.

"U borbi za slobodu i opstanak srpski narod je i u Prvom i u Drugom svjetskom ratu, kao i u posljednjem Odbrambeno-otadžbinskom podnio ogromne žrtve koje nas obavezuju da njegujemo kulturu sjećanja na našu slavnu istoriju. Zadatak svih nas, potomaka onih koji su uvijek bili na pravoj strani istorije, jeste da nastavimo njihovim putem, da njegujemo prave vrijednosti, da uvijek budemo dio boljeg i pravednijeg dijela svijeta i prenosimo našim budućim pokoljenjima istinu o oslobodilačkim borbama", poručio je Dodik.

On je rekao da smo danas, nažalost, suočeni sa pokušajima raznih mešetara, domaćih i stranih, da relativizuju zločine i izjednače žrtve i zločince, poručivši da srpski narod to nikada ne smije dopustiti, već se mora istinom suprostaviti tim povampirenim idejama laži, mržnje i netelorancije.

Podsjetivši da Republika Srpska s ponosom obilježava važne istorijske datume, pa tako i 9. maj, Dodik je rekao da Srpska ostaje trajno posvećena slobodarskim idejama i civilizacijskim vrijednostima, očuvanju mira i stabilnosti i stvaranju bolje i pravednije budućnosti za sve njene narode.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković čestitao je građanima i poručio da je srpski narod kao predvodnik antifašističkog pokreta na ovim prostorima tokom Drugog svjetskog rata podnio najveću žrtvu u svojoj istoriji, prinoseći na oltar slobode najbolje sinove i kćeri.

Izvor: Srna

"Njihovu žrtvu, kao ni stradanje više stotina hiljada nedužnih civila, nikada ne smijemo zaboraviti. U ime nedužnih, koji su ubijani samo zato što su se Bogu molili na drugi način u odnosu na njihove krvnike, nemamo pravo na zaborav", naveo je Višković u čestitki.

On je naglasio da generacije koje tek stasavaju moraju biti svjesne razmjera stradanja srpskog naroda tokom Drugog svjetskog rata, te, nadasve, ponosne na slobodarski podvig predaka koji su dali ogroman doprinos da fašizam bude poražen, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

"Ponosni na slavne pretke, obilježavamo Dan pobjede, u spomen na dan kada je, prije 78 godina, zahvaljujući i velikoj žrtvi našeg naroda, slomljena fašistička sila. Dan pobjede je jedan od najvažnijih datuma u našoj istoriji, jer je označio kraj našeg, ogromnog stradanja i slom fašističkog nastojanja da nas izbriše sa lica zemlje", navodi se u čestitki predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić čestitao je građanima Srpske 9. maj - Međunarodni dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, te naglasio da je antifašizam dio bića srpskog naroda, što pokazuje i velika žrtva koju je podnio da bi pružio slobodu kako svom, tako i drugim narodima.

"Ta žrtva je temelj današnje slobodne Evrope i bez obzira na pokušaje da se umanji značaj srpskog naroda i njegove žrtve moramo nastaviti sa gajenjem kulture sjećanja", istakao je Stevandić u čestitki.

Izvor: Siniša Konjević/Srna

On je poručio da je srpski narod pokazao da mir, sloboda i ravnopravnost nisu prazne floskule, već temeljne vrijednosti koje nemaju cijenu.

Dan pobjede nad fašizmom obilježava se 9. maja u znak sjećanja na taj datum 1945. godine kada je stupila na snagu bezuslovna kapitulacija nacističke NJemačke, čime je završen Drugi svjetski rat u Evropi, u istoriji čovječanstva najmasovniji i po broju ljudskih žrtava najstravičniji sukob u kojem je poginulo oko 60 miliona ljudi.

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE