Svijet

Da li će i kada Ukrajina dobiti američke avione F-16?

Autor mondo.rs

U prvim izvještajima iz avgusta 2023. navedeno je da će višenamjenski lovci biti isporučeni Ukrajini do Nove godine.

Izvor: Profimeda

Prva serija višenamjenskih lovačkih aviona F-16 mogla bi da stigne u Ukrajinu poslije pravoslavnog Uskrsa u nedjelju, 5. maja, izjavio je danas portparol ukrajinskog vazduhoplovstva Ilja Jevlaš. On nije naveo detalje, napominjući da ukrajinsko vazduhoplovstvo "ne razmišlja o tim datumima", s obzirom da su već više puta mijenjani.

"Naš zadatak je da radimo sa onim što nam je obezbijeđeno, mi nismo direktno odgovorni za snabdijevanje, to je pitanje za najviše vojno-političko rukovodstvo. Kada prvi avioni stignu u Ukrajinu, sigurno ćemo razgovarati o tome", rekao je Jevlaš, prenosi Kijev post.

U prvim izvještajima iz avgusta 2023. navedeno je da će višenamjenski lovci biti isporučeni Ukrajini do Nove godine, iako su datumi više puta odlagani, a noviji izvještaji ukazuju na drugi kvartal ove godine.

Od 2023. godine, više zemalja je najavilo svoje planove da isporuče F-16 Ukrajini, čiji će moderni vazduhoplovi, za razliku od trenutnih aviona iz sovjetske ere koje koristi Ukrajina, pomoći naporima Ukrajine da kontroliše svoj vazdušni prostor protiv ruskih vazdušnih prijetnji.

Danska i Holandija bile su među prvim zemljama koje su obećale F-16 Ukrajini tokom ljeta 2023, dok su druge zemlje obećale da će obučavati ukrajinske pilote za upravljanje višenamjenskim lovcima po NATO standardu. Izvještaji iz novembra 2023. takođe napominju da će se održavanje višenamjenskih lovaca odvijati u Poljskoj, mada nije jasno da li će Ukrajina i njeni zapadni saveznici nastaviti sa ovim planom, navodi kijevski list.

(MONDO.RS)