Svijet

Izabran novi sekretar NATO: Ovaj političar će zamijeniti Jensa Stoltenberga

Autor Vesna Kerkez

Izabran je novi generalni sekretar NATO-a.

Izvor: Olivier Matthys/EPA

Mark Rute će biti novi generalni sekretar NATO-a nakon što su se sve 32 članice Alijanse složile da odlazeći holandski premijer naslijedi Jensa Stoltenberga.

Nakon odobrenja Mađarske i Slovačke u utorak, Rumunija je u četvrtak potvrdila svoju podršku Ruteu, pri čemu je rumunski predsjednik Klaus Johanis povukao svoju kandidaturu za najviši položaj NATO-a, piše Politico.

Tokom sastanka Vrhovnog savjeta nacionalne odbrane, Johanis je rekao da je obavijestio saveznike u NATO-u o povlačenju svoje kandidature.

Rute će preuzeti NATO u kritičnom trenutku. Njegov novi posao počeće do 2. oktobra, nešto više od mjesec dana prije američkih izbora, koji će oblikovati sudbinu vojnog saveza koji je služio kao najuspješnije odvraćanje istočne Evrope od agresivne Rusije, navodi Politiko.

Izvor: YouTube/Screenshot

Bivši američki predsjednik Donald Tramp, aktuelni republikanski kandidat, obećao je da će SAD ostati u NATO-u, ali je zaprijetio da će smanjiti američku pomoć Ukrajini ako bude ponovo izabran.

Izbor Rutea dolazi u vrijeme produženja mandata generalnog sekretara. Podsjetimo, Stoltenbergov mandat produžen je čak četiri puta. Saveznici su 2017. godine odlučili da produže mandat generalnog sekretara do kraja septembra 2020. Godine 2019. pomjerili su taj datum za septembar 2022. Ruska invazija na Ukrajinu izazvala je još jedno produženje, koje je trebalo da traje do septembra 2023. U julu prošle godine godine, saveznici NATO-a pristali su da produže Stoltenbergov mandat na mjestu generalnog sekretara za godinu dana.

Mark Rute je holandski političar iz Narodne partije za slobodu i demokratiju. Od oktobra 2010. godine bio je premijer Holandije.

(MONDO)

Tagovi