Svijet

"Njegovi problemi su prolazni": Demokrate, ipak, ne daju Bajdena

Autor Vesna Kerkez

Najviše rangirani članovi američke Demokratske stranke danas su odbacili mogućnost zamjene predsjednika Džozefa Bajdena kao kandidata na predsjedničkim izborima u novembru.

Izvor: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP / Profimedia

Lider demokrata u Predstavničkom domu Hakim Džefriz rekao je da je Bajden pretrpio probleme tokom diskusije sa bivšim predsjednikom Donaldom Trampom, te da smatra da je to prolazno i da će se predsjednik vratiti mnogo jači, a za to mu je potrebna podrška svih.

Drugi predstavnik demokrata u Predstavničkom domu Džejms Klibern saglasan je sa Džefrizom i smatra da Bajden treba da ostane u kampanji za izbore, te da iskaže svoj kapacitet za rukovođenje zemljom.

Tokom diskusije sa Trampom održane u četvrtak 27. juna Bajden je izgledao nesigurno i više puta nije mogao da završi rečenicu, zbog čega su se i pojavile glasine da treba da odustane od kandidature.

Rezultati nedavne ankete televizijske kuće CBS pokazuju da 46 odsto demokrata smatra da ne treba da se kandiduje za predsjednika, što je rast od deset odsto u odnosu na 36 odsto koliko je bilo u februaru.

"Žalosna je istina da Bajden treba da se povuče radi dobra zemlje kojoj je služio pola vijeka. Odlazak u penziju sada je prijeko potreban Bajdenu", piše list "Atlanta žurnal-konstitušen".

(Srna)