Svijet

ŽESTOK NAPAD RUSIJE NA KIJEV I DRUGE GRADOVE: Međusobne optužbe za raketiranje dječije bolnice

Autor Željko Svitlica

U masovnom raketnom udaru ruskih snaga širom Ukrajine, poginulo je najmanje 36 osoba, a 140 ih je ranjeno, javljaju ukrajinski mediji. Volodomir Zelenski tvrdi da je ispaljeno više od 40 raketa.

Izvor: Twitter/screenshot/Ukraine66251776

Broj žrtava ruskog napada na Kijev povećao se na 36, a ranjeno više od 125, saopštili su lokalni zvaničnici.

U Kijevu, centralnim gradovima Krivi Rog i Dnjepar, kao i u dva istočna grada, oštećeno je 50 civilnih objekata, uključujući stambene zgrade, poslovni centar i dvije medicinske ustanove, rekao je ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko.

Lokalni zvaničnici tvrde da je u napadu na dječiju bolnicu ubijeno sedmoro ljudi. Služba bezbjednosti Ukrajine identifikovala je raketu kao krstareću raketu kh-101, navodi britanska agencija. U Kijevu će sutra biti dan žalosti.

Na na zahtjev Britanije, Francuske, Ekvadora, Slovenije i SAD biće održan sastanak Savjeta bezbjednosti UN.

Moskva: Stradanje civila zbog pada ukrajinske rakete

Ministarstvo odbrane Rusije odbacilo je optužbe Kijeva o namjernom napadu na civile, ističući da je razaranje izazvao pad ukrajinske rakete protivvazdušne odbrane.

"Izjave Ukrajine da je Ruska Federacija izvela raketni napad na civilne ciljeve u Kijevu su netačne", saopštilo je u ponedjeljak rusko Ministarstvo odbrane.

"Brojne objavljene fotografije i video snimci iz Kijeva jasno potvrđuju činjenicu uništenja usljed pada ukrajinske rakete PVO lansirane iz PVO sistema u okviru grada", navelo je rusko Ministarstvo odbrane.

"Posebno napominjemo da se slične histerije kijevskog režima dešavaju već nekoliko godina i svaki put uoči sljedećeg sastanka (samita) njihovih pokrovitelja iz NATO-a. Svrha ovakvih provokacija je da se obezbijedi dalje finansiranje kijevskog režima i nastavak rata do poslednjeg Ukrajinca", navodi se u saopštenju ruskih resora.

(Agencije/Mondo)