Svijet

Orban doveo Brisel do ludila: Stigao odgovor na njegov novi potez - "Biće posljedica"

Autor Dragana Božić

Mađarska olakšala proces dobijanja viza za radnike uz Rusije i Bjelorusije.

Izvor: Grigory Sysoev / Sputnik / Profimedia

Mađarska je odlučila da olakša proces dobijanja viza za strane radnike iz Rusije i Bjelorusije, što je izazvalo žestoku reakciju Brisela. Komesarka Evropske unije za unutrašnje poslove Iva Johansson uputila je pismo vlastima u Budimpešti, na čelu sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, povodom ove odluke.

"Rusija je bezbjednosna prijetnja. Treba nam više, a ne manje opreza. Omogućavanje potencijalnim agentima i špijunima iz Rusije lakši pristup Evropskoj uniji bio bi bezbjednosni rizik za sve nas", napisao je Johanson.

Program "nacionalne kartice" ranije je bio otvoren za građane Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Ukrajine, Moldavije i Sjeverne Makedonije, a novom odlukom Orbanove vlade dodane su Rusija i BjelorusijaRiječ je o dvogodišnjoj vizi za radnike, što umnogome olakšava proces bezbjednosnih provjera i procedura. Može se produžiti za još tri godine, čime bi se ispunili uslovi za potencijalno državljanstvo.

Orban i njegova vlada naveli su da će ruski i bjeloruski radnici najviše raditi na izgradnji nuklearne elektrane koja će raditi na tehnologiji iz Rusije, a optužbe iz Brisela su nazvali apsurdnim i licemernim, navodeći da je "mađarski migracijski sistem najstroži u EU". Ipak, iz Brisela su najavili da će biti posljedica, iako nisu objavili više detalja.

(MONDO)