Svijet

Španija u strahu: Više od 150.000 migranata iz Afrike kreće prema Kanarskim ostrvima

Autor Dragana Božić

Španske vlasti izrazile su danas bojazan da se više od 150.000 migranata iz Afrike priprema da krene na put prema Kanarskim ostrvima, gdje je već stiglo više od 20.000 ljudi.

Izvor: Shutterstock

"Tokom ovog mjeseca primjetni su masovni dolasci migranata uprkos veoma lošim vremenskim uslovima. U septembru, oktobru i novembru moglo bi doći do potpune katastrofe", rekao je regionalni zvaničnik Fernando Klaviho.

Prema njegovim riječima, humanitarne organizacije koje sarađuju sa migrantima, upozoravaju da se oko 150.000 ljudi, od kojih većina bježi od sukoba u Maliju, priprema da dođe do susjedne Mauritanije i potom brodom ka španskom arhipelagu u Atlantskom okeanu.

Španske pomorske spasilačke službe saopštile su nešto ranije da je u blizini ostrva El Ijero pronađen brod sa 173 migranta. Jedna osoba je preminula.

Španski premijer Pedro Sančez početkom naredne sedmice odlazi na turneju po zemljama zapadne Afrike u nastojanju da podrži lokalne napore za suzbijanje ilegalne migracije iz Mauritanije, Senegala i Gambije.

Klaviho je pozdravio ovu inicijativu, ali je pozvao evropske i španske vlasti da pojačaju diplomatske napore na zemlje iz kojih polaze migranti. 

(Srna)