Svijet

Dramatičan nastup Netanjahua u UN: Pokazao kartu "prokletstva", delegati napustili salu

Autor Vesna Kerkez

Izraelski premijer održao je govor na Generalnoj skupštini UN.

Izvor: SARAH YENESEL/EPA

"Izrael traži mir uprkos tome što se bori za svoj život protiv divljih neprijatelja koji žele njegovo uništenje", rekao je premijer Benjamin Netanjahu u pomno praćenom obraćanju Ujedinjenim nacijama.

"Moja zemlja je u ratu, bori se za svoj život", rekao je Netanjahu u govoru u Generalnoj skupštini UN.

"Moramo da se branimo od ovih divljih ubica. Naši neprijatelji ne žele samo da nas unište, oni žele da unište našu zajedničku civilizaciju i da nas sve vrate u mračno doba tiranije i terora", dodao je on.

Izrael je izveo nove napade dok je Netanjahu govorio u Njujorku

Netanjahu je govorio dok je Izrael nastavio da napada ciljeve proiranskog Hezbolaha u južnom Libanu usred straha da bi napadi mogli da eskaliraju u sveopšti regionalni rat.

On je u svom obraćanju pokušao da za sukob okrivi Iran, najvećeg neprijatelja Izraela. Rekao je da se Izrael od Teherana brani na sedam frontova.

"Nema mjesta u Iranu koje duga ruka Izraela ne može da dosegne. A to važi za cijeli Bliski istok. Daleko od toga da su jagnje za klanje, izraelski vojnici su uzvratili nevjerovatnom hrabrošću", rekao je Netanjahu uz aplauz, dok su neki delegati, uključujući Irance, napustili salu.

"Imam još jednu poruku za ovu skupštinu i za svijet van ove sale: mi pobjeđujemo", rekao je Netanjahu.

Pokazao karte "blagoslov" i "prokletstvo"

Kao što to često radi u UN, Netanjahu je ovoga puta koristio vizuelnu pomoć, a ovoga puta je pokazao kartu koju je pokazao prošle godine, zamišljajući logistički most od Indije preko Bliskog istoka do Izraela, kartu "blagoslova".

Pokazao je kartu "prokletstva", koja pokazuje iranski polumjesec saveznika širom Bliskog istoka.

Netanjahu je rekao da će Iran ugroziti svaku zemlju na Bliskom istoku i mnogima šire ako se ne zaustavi.

Neki su napustili salu

Izrael će nastaviti razgovore o prijedlozima za prekid vatre u Libanu u narednim danima, rekao je Netanjahu ranije u petak, pošto je Vašington upozorio da bi dalja eskalacija otežala povratak civilima sa obe strane u svoje domove.

Neke diplomate su napustile salu čim je izraelski premijer stigao, prenio je AFP.

Izraelski ministar spoljnih poslova odbacio je u četvrtak globalne pozive da se okonča sukob sa Hezbolahom i zaustave vazdušni napadi koji su ubili stotine ljudi u Libanu i podstakli strah od regionalnog rata.

On je takođe rekao da se rat u Gazi može okončati ako se militanti Hamasa koji podržavaju Iran i koji su napali Izrael 7. oktobra predaju, polože oružje i oslobode taoce uhvaćene u napadu.

(Index/MONDO)