Svijet

Gradonačelnica Rima: Prijeti mi mafija!

Autor Željko Svitlica

Gradonačelnica Rima Virginia Ragi izjavila je u ponedjeljak da je grupa organizovanog kriminala planirala ubiti nju i njenu porodicu jer im je stala na put u dijelovima italijanske prestonice u kojima drže kontrolu.

Police dogs Ares, left, and Tiago, right, help patrol outside the Colosseum in Rome, Monday, June 1, 2020, during the reopening to the public of one of Italy's most visited monument, after more of two months of lockdown for the coronavirus pandemics. The Colosseum, Palatine, Roman Forum and Domus Aurea reopens to the public on 1 June with some access restrictions for visitors. (AP Photo/Domenico Stinellis)
Izvor: Tanjug/AP Photo/Domenico Stinellis

Ragi je postala prva gradonačelnica u istoriji Vječnog grada kada je izabrana u 2016., u velikom uspjehu za njenu stranku, anti-establišment pokret "Pet zvijezda", koji sada vlada na nacionalnom nivou. Ona će se takmičiti za reizbor naredne godine.

Ona je izjavila u ranije snimljenom televizijskom intervjuu da ju je napala porodica Kazamonika, zloglasna po svojim kriminalnim aktivnostima, nakon što su gradske vlasti srušile neke od njihovih nelegalno izgrađenih vila u 2018., prisiljavajući je da živi uz policijsku pratnju.

"Obaviješteni smo da oni planiraju napasti mene i moju porodicu," dodala je ona, ne pružajući dodatne detalje.

Ragi je kazala da se takođe borila protiv ostalih moćnih mafijaških porodica koje djeluju u raznim kvartovima Rima, kao što je porodica Spada u primorskom kvartu Ostia i porodica Marando u San Basiliu, u istočnim predgrađima Rima.

"Ima dijelova Rima gdje mi ljudi prilaze i kažu mi da se nastavim boriti, ali uzmaknu kada vide da ih klanovi posmatraju," izjavila je ona u intervjuu za Kanal 5.

Ragi je imala teških trenutaka kao gradonačelnica, dok su njene prve godine na tom položaju bile uzdrmane zakonskim problemima i napuštanjima njene gradske vlade.

Ona je u 2018. proglašena nevinom po optužbama da je lagala o imenovanjiu čelnika gradskog turističkog saveza, dajući tu poziciju svom bratu i jednom od njenih najbližih savjetnika.

Tužioci su uložili žalbu na oslobađajujuću presudu i nova presuda se očekuje u narednih nekoliko mjeseci, prenosi Rojters.

Tagovi