• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Joksimović za MONDO: Nisam imao pojma o rekordu

Autori mondo.ba Autori Goran Arbutina

Najbolji strelac u istoriji ABA lige Nebojša Joksimović u razgovoru za MONDO otkrio je da nije znao da je na meču sa Budućnosti oborio ovaj rekord, a ne zna ni da je vlasnik još nekoliko rekorda u regionalnoj ligi.

Na meču protiv Budućnosti bek Cibone postigao je 11 poena i tako postao najbolji strelac u istoriji ABA lige.

Joksimović je igrajući za Pivovarnu Laško, Hemofarm, Igokeu, Olimpiju, Krku i Cibonu ukupno postigao 2479 poena i tako na vječnoj listi za sedam poena pretekao nekadašnjeg saigrača iz Igokee Sinišu Štembergera.



Slovenački reprezentativac u razgovoru za MONDO kaže da nije znao da je oborio rekord na tom meču u Zagrebu.

„Nisam imao pojma da sam oborio rekord na toj utakmici. Poslije utakmice prišli su mi novinari i čestitali mi na obaranju rekorda i tituli najboljeg strelca ABA lige, pitali su me da li sam znao, odgovorio sam da znam da je par kola prije toga znao da sam tu blizu sa poenima, ali nisam vodio statistiku koliko mi fali. Bio sam poslije utakmice pod uticajem i samog poraza pa me iznenadila ta vijest. Sigurno da je to lijep uspjeh! Generalno nisam lovac na statistiku, posebno ne zadnjih par godina, ali s obzirom da je to moja 11 godina u ABA liga došao sam do toga da preteknem mog odličnog prijatelja i saigrača iz Igokee, Štembu“.

Zanimljivo je da je Joksimović stigao do titule najboljeg strelca u istoriji regionalnog takmičenja, iako u klubovima u kojima je igra nije bio prvi poenter.

„Statistički, najbolje brojke sam imao u Pivovarni Laško, prve dvije sezone u ABA ligi i poslije jednu sezonu kod Mute Nikoliću u Hemofarmu. To je bilo na nekom višem nivou kad su u pitanju poeni. Sve ove ostale sezone od te sezone u Hemofarmu sam počeo da radim neke druge stvari. To se desilo prije svega zahvaljujući Muti koji mi je rekao 'igraćeš kao plej, preuzećeš neke druge funkcije u ekipi, ne samo košgeterske' i tako je nekako počeo taj put i utakmice koje sam završavao sa malo više nego jednom asistencijom po utakmici. Ranije nije bio taj slučaj, sva moja igra bazirala se na poziciji šutera. Poslije toga krenulo je neko novo viđenje same igre i od tada se koncentrišem i na razigravanje saigrača, gdje normalno poslije toga poeni pređu u drugi plan. To sam par godina vješto radio i mogu reći da mi odgovara da imam tu neku raznovrsnost u igri. Ako si jednoličan onda u nekim situacijama se nalazi rješenje, a kada imaš više opcija u napadu onda je i igra ekipe mnogo bolja“, rekao je Joksimović.

Upravo razvijajući te druge segmente igre stigao si i do obaranja rekorda u asistencijama. Znaš li da si sa 714 asistencija i pretekao Jakova Vladovića koji ima tri manje, a sa 363 ukradene lopte da ubjedljivo držiš prvo mjesto u istoriji ABA lige i u toj kategoriji?

„Vidiš koliko to pratim da nisam ni to znao, od tebe prvi put čujem (smijeh). Ako je tako onda je to super i to je samo još jedan pokazatelj raznovrsnosti u mojoj igri“.

Štemberger više ne igra u ABA ligi, ali još jedan nekadašnji saigrač Joksimovića iz Igokee, Čedomir Vitkovac je tu. Košarkaš Partizanaje sa 2244 postignuta poena najbliži Joksimoviću da ga ugrozi na vrhu liste najboljih strelaca. Može li on da preotme rekord?

„Takmičimo se, svako od nas ide da napravi što veći uspjeh, sve zavisi koliko dugo se ostane na tom nivoui u toj ligi. To je izazov više za svakog“, poručio je Joksimović.

„Štemba je dobio dijete, čestitaće kasnije“

Prethodni najbolji strelac ABA lige Siniša Štemberger još nije čestitao svom saigraču iz Igokee, ali Joksimović kaže da je to razumljivo zbog njegovih porodičnih obaveza i da će biti vremena da njih dvojica nazdrave. „Nismo se čuli još, ne vjerujem da je ljut, nego su dobili prinovu ovih dana tako da su u svoj toj frci, akciji oko djeteta i vjerujem da je zaboravio. Ali biće vremena da pričamo o tome uz neko piće i malo više o detaljima tog rekorda“, kaže Joksimović.

Cibona ove sezone pruža razočaravajuće partije i trenutno se nalazi na pretposljednjem mjestu na tabeli.

„Definitivno je to razočarenje. Ne trebamo bježati od toga da je prvi dio sezone za Cibonu bio jako loš. Jednostavno se sve drugo planiralo ili očekivalo osim toga da Cibona da bude na mjestu na kojem je sada. Mislim da je malo lošiji start sezone odradio svoje. Poslije nekoliko kola došlo je do promjena u timu i dovođenja dva-tri igrača, tako da smo u tom periodu krenuli na bolje, dobili smo tri od četiri utakmice što je ukazivalo na to da možemo očekivati uspon u igri, kao i na tabeli. Poslije tih par utakmica uslijedio je opet pad i vezana tri poraza na gostujućim terenima , a onda i posljednji poraz na domaćem terenu od Budućnosti. On je dobro uzdrmao situaciju tako da smo svi svjesni da moramo mnogo više da bi se podigli. Pred nama je 13 utakmica u ABA ligi gdje će svaka za nas biti jako bitna, odlučujuća i moraćmo dosta snage uložiti da popravimo taj loš početak“, rekao je Joksimović.

Osim igrača Cibona je zbog loših rezultata promijenila i trenera. Umjesto Slavena Rimca na klupu je sjeo još jedan bivši igrač, Damir Mulaomerović. Joksimović je optimista da će Cibona u narednom periodu popraviti svoju igru.

„Ove nedelje smo trenirali sa novim trenerom, u sportu je tako, dolazi do određenih promjena kada rezultati nisu kako treba. U dosadašnjem radu sa Mulom pokušavamo da ispravimo te greške iz proteklih utakmica, masu puta smo primali previše poena, možda trebamo malo da skupimo tu odbranu, da popravimo taj segment, a u napadu da zadržimo taj ritam koji smo imali prije ove rezultatske krize. Nije bilo puno promjena vezano za sam sistem tako da u roku od pet, šest dana pred jako bitnu utakmicu nismo mnogo radili na tim promjenama što je i normalno. Moramo da budemo svjesni svojih grešaka i mjesta gdje možemo pokazati napredak. Budemo li tako radili biće rezultati bolji“.

RASTANAK: Joksimović viće neće igrati u plavo-belom.
Izvor: MN PRESS



Druga polovina sezone u ABA ligi za Cibonu počinje velikim hrvatskim derbijem protiv Zadra, ekipe koja ju je i savladala u prvom duelu.

„Puno se priča o derbiju. Kao i svagdje derbi ima posebnu težinu, imperativ pobjede je mnogo veći, bez obzira gdje se igra, svaka ekipa želi u takvim utakmicama pobjedu. Zadar je u ovom trenutku pokazao dobre igra i ta pozicija na tabeli ukazuje nam da moramo biti svjesni da se radi o ozbiljnom protivniku, ali jednostvano i mi imamo svoje planove i želje da poremetimo tu njihovu igru i da se sa zajedničkom energijom suprotstavimo Zadru“, poručio je Joksimović.

Za njega trenutno stanje na tabeli gdje je Budućnost prva, a Crvena zvezda i Cedevita sa pobjedom manje odmah iza nje, nije iznenađenje. Upravo Budućnost nanijela je Ciboni težak poraz u Zagrebu u prošlom kolu.

„Nema nikakvog iznenađenja što se tiče vrha tabele. Cedevita, Budućnost i Zvezda su praktično nekoliko godina u vrhu. Budućnost je ekipa koja se nije mnogo mijenjala u odnosu na prošlu i pretprošlu sezonu i to im daje mogućnost da budu u samom vrhu. Mislim da bi trebalo sačekati par utakmica da se vidi ko će obezbijediti prednost domaćeg terena i mislim da će prve dvije ekipe poslije regularnog dijela da se bore i za titulu“.

Njegova nekadašnja ekipa, Igokea, trenutno je na sredini tabele, iako je mogla imati i bolji učinak, da Aleksandrovčani nisu ispustili šansu za pobjedu u nekim mečevima na početku sezone.

„Mi smo baš u toj utakmici protiv Igokee prikazali jednu od boljih igara. Moram reći da je njima primarni cilj opstanak u ligi i rade na tome da se to desi. Definitivno potencijal koji su prikazali u utakmici protiv Zvezde u Beogradu pokazuje da je to ekipa koja može da zamrsi konce svakoj ekipi i da se sa nekom pobjedom više u drugom dijelu podignu na mjesto koje je bliže gornjem dijelu tabele. Vjerujem da imaju svoju računicu kao i ostale ekipe, a želja svih ekipa je da pobjeđuje na svom terenu i da otkine koliko može na strani, da bi te domaće pobjede dobile na značaju“.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC