• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hvatanje za glavu - Zvezda od očajnog do pravog!

Autor mondo.rs

Maltežani su vodili na poluvremenu, dali i regularan gol za 2:0, ali se u nastavku mnogo toga promenilo zahvaljujući pre svega Aleksandru Kataiju.

Navijači Crvene zvezde hvatali su se za glavu u prvom poluvremenu debi utakmice u sezoni 2016/17.

Doduše, hvatali su se za glavu i u drugom, ali iz potpuno suprotnih razloga!

Crveno-beli, danas sivi, odigrali su dva dijametralno suprotna poluvremena na Malti i posle paničnih prvih 45 minuta i dva gola u svojoj mreži, od kojih je priznat samo jedan, uspeli na pauzi da se saberu, trgnu, pregrupišu i potom dokažu da su daleko bolji tim od domaćina, kojeg čeka "pakao" za sedam dana u Ljutice Bogdana:

Valeta – Crvena zvezda 1:2 (1:0) u prvom meču 2. kola kvalifikacija za Ligu šampiona.

(sve golove, šanse i sporne detalje možete pogledati u "iz minuta u minut" sekciji izveštaja)

Junak meča pred oko 2.000 ljudi na stadionu lokalnog rivala, Hibernijana, među kojima je bilo stotinak bučnih Delija, bio je Aleksandar Katai, koji je odigrao simultanku u nastavku meča, postigao divan gol za 1:1 i osam minuta kasnije, u 75. minutu, asistirao rezervisti Predragu Sikimiću za konačnih i lagodnih 1:2 pred revanš na Stadionu "Rajko Mitić".

A, kartoni? Čemu to?

Ako će zbog nečega imati razloga da iskritikuje igrače u periodu između dve utakmice, to je nedisciplina. Bez ikakve potrebe, tri važna fudbalera za igru crveno-belih dobila su po žuti karton danas - Ugo Vijeira zbog simuliranja penala već u 10. minutu, Aleksandar Katai zbog toga što je pomislio da će prevariti sudiju igranjem rukom "ala Dijego Maradona", a sve je završeno grubim i nerezonskim faulom Gelora Kange na sredini terena, u finišu utakmice, kada je već sve bilo rešeno. Neshvatljivo...

Valeta je u prvom delu meča, prosto, jednostavno, bez mnogo mudrovanja, dugim pasovima na kapitena Aleksandra Lukovića ili prodorima opasnog, ali nedovoljno jakog i spremnog Žonatana, pravila mnogo problema srpskom šampionu, povela van bastenovskim golom Italijana Federika Matijasa Falkonea, koji je potom postigao i drugi gol neopravdano poništen zbog navodnog ofsajda, a kada se on povredio i napustio igru, ni šampion male ostrvske zemlje u sred Mediterana nije više bio tako opasan.

Očajan zbog "prikazanog" u prvom poluvremenu, trener crveno-belih Miodrag "Grof" Božović u svlačionici je ostavio Slavoljuba Srnića, posle Tomasa Fibela i Gelora Kange poslao i trećeg debitanta na teren, Pabla Mučea, prebacio Kataija na levu stranu i – ispsotavilo se – uz verovatno "feniranje" ekipe u pauzi, pogodio u punoj meri.

S Moučeom na desnoj, Kataijem na levoj i nešto slobodnijim i tačnijim Kangom u nastavku, ekipa je delovala smislenije, opasnije, igra povezanija, a potezi Kataija (lob, dribling, asistencija...) doveli su do dva pogotka za pobedu na premijeri u sezoni 2016/17.

Božović i crveno-beli će u petak saznati moguće rivale u 3. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, u kojima bivši prvak Evrope i sveta nije igrao punih sedam godina.

GOLOVI

1:0, 15. minut - Domaćin je, posle serije grešaka crveno-belih od prvog minuta, poveo u 15. kada je Leandro Agire poslao fantastičnu loptu sa polovine terena u prostor, a strelac dva gola u 1. kolu kvalifikacija, Federiko Matijas Falkone, otvorio "račun" i u 2. kolu.

Istrčao je iza Aleksandra Lukovića, ispred Luisa Ibanjeza, i uhvatio fantastičan volej desnom nogom kojem Damir Kahriman nije mogao ništa.

Bio je to šokantan početak za srpski tim, koji je četiri minuta kasnije imao veliku šansu preko Uga Vijeire, ali Portgugalac sa 7-8 metara, iako oko njega nije bilo nikoga, nije pogodio okvir gola. Promašio je.

Ofsajd, 34. minut - Nakon što je sudija iz Austrije, Aleksandar Harkam, na signalizaciju svog pomoćnika, neopravrano poništio gol Falkonea za 2:0 u 34. minutu, a Italijan se odmah potom povredio i napustio teren, crveno-beli su se nekako domogli pauze i na teren vratili kao sasvim drugi tim.

1:1, 67. minut  - U drugom delu igre Crvena zvezda je, s Pablom Moučeom u igri umesto Slavoljubom Srnićem, diktirala tempo, Aleksandar Katai je nagovestio da mu se igra, da želi, a znamo da zna i potvrda je stigla u 67. minutu, kada je jedan od debitanata Gelor Kanga sa sredine terena poslao savršen pas u prostor, a Katai iskosa s desne strane maestralno lobovao Bonela za 1:1 i delirijum među Delijama.

1:2, 77. minut - Samo osam minuta kasnije, Katai je ponovo izbriljirao - prodao je "skup" dribling čuvaru na levom krilu, centrirao na peterac po zemlji, gde je rezervista Predrag Sikimić bio taman toliko ispred čuvara da ćušne loptu u praznu mrežu - 1:2. Prava procena trenera Miodraga Božovića, kada su špicevi u pitanju, devet minuta bilo je potrebno Sikimiću da postigne gol, ali "pola" pogotka pripadaju... Kataiju.

Utakmicu je na licu mesta pratio naš reporter Jovan Terzić (koji je imao tačnu procenu što se startnih 11 tiče), koji je izveštavao i s priprema crveno-belih u Sloveniji.

VALETA: Bonelo - Žil, Karuana, Azoparadi (od 83. Jume), Borg - Pani - Romeu, Brifa (od 78. Kremona), Agire, Žonatan - Falkone (od 40. Malaro).

ZVEZDA: Kahriman – Ibanjez, Luković, Fibel, Cvetković – Donald, Le Talek – Katai (od 83. Ruiz), Kanga, Srnić (od 46. Mouče) – Vijeira (od 66. Sikimić).

Sudio je: Aleksandar Harkam (Austrija).

TOK UTAKMICE

KRAJ!

Crveno-belima bilo je potrebno celo poluvreme da se saberu, osveste i pregrupišu. Valjda ih je razgovor u svlačionici podsetio da su za klasu bolji tim od rivala i da im preti prava bruka, pa su se u nastavku predstavili u pravom svetlu, kakvom su navijači i želeli. Grešaka, mana, ali i prostora za napredak ima, vremena i ne toliko.

84 - Žuti karton i za Kangu, bez ikakve potrebe, baš kao i prethodna dva koja su zaradili Vijeira i Katai.

83 - Božović je održao obećanje, posle Moučea ubacio je i manje spremnog Ruiza. Odmoriće Kataija, koji dobija ovacije.

81 - Počinje. Umorni Maltežani, koji su ostali bez goriva već posle sat vremena, počeli su da "seku". Veoma grubo je Pani udario Kangu na sredini terena i umalo ga povredio. Dobio je žuti karton.

75 - GOOOOOOL! PREOKRET!

Samo osam minuta bilo je potrebno Kataiju da postigne i namesti gol potom. Našalio se sa čuvarom na levom krilu, centrirao na peterac, a Sikimić iskoristio stas, snalažljivost i snagu, pa je poturio nogu ispred čuvara za 1:2.

Popularni "Sikima" dao je gol posle svega devet minuta u igri.

1:2
Izvor: YouTube



67 - GOOOOOOL! GOLČINA!

Moglo je da se "oseti" da će Katai dati gol po tome s kakvim se stavom vratio na teren posle pauze, ali pas Kange je svakoga iznenadio. Istrpeo ga je Božović u prvom poluvremenu, nije ga kaznio zamenom za seriju loših poteza i on mu se zahvalio dodavanjem koje  je Katai lob udarcem iz trka pretvorio u 1:1.

Dva divna poteza u dve sekunde...

Katai
Izvor: YouTube



66 - Božović pravi i drugu izmenu - Sikimić umesto Vijeire.

65 - ŽONATAN!

Ništa, ništa i - kontra. Opet su, kao od 1. minuta, beli tražili Brazilca Žonatana, koji je iskosa s desne strane tukao i umalo savladao Kahrimana, koji se izborio sa "felširanom" loptom.

59 - MOUČE! ALI, BONELO!

Posle centaršuta, Mouče je ovog puta "zalomio" driblingom, oborio rivala na zemlju, pa levom nogom gađao dalji ugao gola Valete, no istakao se golman domaćih sjajnom intervencijom.

58 - ZVEZDA U OFANZIVI!

Crveno-beli, tj. sivi, napadaju u talasima u nastavku, ali je centaršut Moučea bio maaaalo jači za Vijeiru, a u nastavku akcije Kanga je neprecizno tukao levom sa 18 metara.

57 - Od prelaska na levu stranu, Katai se razigrao, vezao nekoliko dobrih poteza, ali nedostaje poslednji, pravi - gol ili asistencija.

52 - Katai u šansi, iskosa sa leve strane, gde je u prvom poluvremenu napadao Srnić - izblokiran je!

48 - PANIKA I KAHRIMAN!

Hrabra, prava intervencija golmana crveno-belih Kahrimana sprečila je moguć novi gol Valete. Luković je naivno, u stilu poletarca, pokušao da napravi ofsajd zamku na protivničkoj polovini (!?), naravno da je ispao, što je rezervisti Malaru otvorilo livadu, ali je jedan njegov prejak pas prepoznao Kahriman, uleteo mu u noge i dohvatio loptu, pa iznudio faul nakon što ga je Argentinac kolenom udario u telo.

Bilo je gusto, jer su delići sekunde odlučivali. Lako je Malaro mogao da "gurne" loptu pored Kahrimana, iznudi penal i crveni karton i, potencijalno, reši ovaj meč.

Luković, koji je ispao i kod prvog gola, bio bi direktan krivac za kardinalnu grešku i veoma lošu procenu.

47 - Po povratku ekipa na teren, Delije su igračima poručile: "Hoćemo pobedu".

46 - Da, Božović počinje izmenom - Mouče umesto Srnića. Argentinac je odradio samo dva treninga sa ekipom, ali će probati da uradi nešto u nastavku.

Poluvreme: Preko potrebno crveno-belima, koji neće imati prijatan razgovor s trenerom Božovićem. Greška sudija dovela je do toga da bude samo 1:0, jesu fudbaleri šampiona Srbije imali dve šanse, jednu izvrsnu, ali su odigrali jedno od najlošijih poluvremena od kada je "Grof" u klubu. Izmene su i moguće i poželjne.

45 - Biće zanimljivo videti kako će Božović reagovati na pauzi. Kanga i kapiten Luković deluju kao "favoriti" za izmenu.

42 - Na osnovu toga kako Falkone napušta teren, ne deluje da će moći da igra u revanšu. Vuče nogu za sobom.

40 - Falkone ne može, na sreću crveno-belih. Menja ga argentinski napadač Malaro.

39 - Strelcu Falkoneu ukazuje se pomoć. Moguće je da on neće biti u stanju da nastavi. Drži se za butni mišić.

35 - ŠANSA ZA CRVENO-BELE!

Crvena zvezda je najbolju priliku imala u 35. minutu. Prekid sa desne strane, na oko 40 metara od gola, izveo je Aleksandar Katai. Vezista crveno-belih je centrirao, ne tako dobro, lopta nije bila lepo podignuta, na "prvoj stativi" uklizao je Pani i umalo postigao autogol. Želeo je u najboljoj nameri da izbaci loptu u korner, uspeo je u tome, ali tik pored bliže stative.

35 - Pogledajte spornu akciju.

Ofsajd?
Izvor: YouTube


Anketa

Da li je bio ofsajd?

  • Da, čist!

    24% (6)

  • Ne, očigledno...

    64% (16)

  • Teško mi je da procenim

    12% (3)

Da li je bio ofsajd?

Rezultati


34 - VELIKA SREĆA ZA ZVEZDU!

Umalo da crveno-beli stradaju posle nove greške u predaji na sredini terena. Sevnula je kontra Valete, Žonatan je vukao dugo, pretrčao dvojicu i onda poslao idealan pas u prostor za Falkonea, koji je prosto, iz prve, parabolom, ponovo savladao Kahrimana, ali...

Austrijanci su "svirali" ofsajd.

Usporeni snimak pokazao je da su, verovatno, bili u krivu. U trenutku pasa Žonatana, Falkone i Fibel trčali su jedan pored drugog...



33 - Naš reporter javlja da je na stadionu oko 2.000 ljudi.

28 - Posle deset minuta "ničega", žuti i za domaćina. Brazilac Romeu je bio pregrub u duelu sa Ibanjezom, nagazio ga i zaslužio opomenu.

18 - VELIKA ŠANSA ZA ZVEZDU!

Ono što je kao od šale slao u mrežu u sezoni 2015/16, Vijeira je sada poslao pored stative. Dugo je Zvezda napadala posle gola Valete, na kraju lopta se našla na levom krilu, odakle je Ibanjez uputio idealan centaršut, a Vijeira, iako sam, u naletu, bez čuvara, sa 7-8 metara glavom "tukao" neprecizno.

Velika šansa...

15 - GOL!

Valeta vodi. Realno govoreći, koliko je grešaka tim Zvezde napravio u predaji lopte, prijemu, otvaranju... Ovo nije iznenađenje. Agire je osvojio loptu na sredini terena, malo iskosa sa leve strane, poslao je odmah fantastičan pas u prostor ka najboljem strelcu ekipe, Falkoneu, a ovaj iskoristio dekoncentraciju poslednje linije odbrane crveno-belih i iz prve "zakucao" loptu u mrežu za 1:0!

Falcone
Izvor: YouTube



10 - Posle prvog kornera za Valetu, Zvezda je izvela brzu kontru ali centaršut Srnića s leve strane Vijeira nije uspeo da primiri, nekako je dao sebi for, potom olako pao posle duela sa Azopardijem i već posle desetak minuta igre dobio žuti karton od arbitra Harkama.

8 - Delije od početka pevaju: "Nema tog zakona koji može da me od tebe otera, mi za Zvezdu živimo, Zvezdi pevamo i Zvezdi se divimo. Oooo UEFA mafija, Kosovo je Srbija".

6 - Nakon što sudija Harkam nije prekinuo igru nakon očiglednog igranja rukom jednog igrača Valete na 17 metara od svog gola (na centaršut Lukovića ka Kataiju), nastavljeno je sa serijom grešaka u predaji lopte, na obe strane.

4 - Nervozan i rastrzan početak. Dve greške debitanata u dodavanju na 35-40 metara od Kahrimanovog gola, prvo Kange, pa Fibela, domaćin nije kaznio.

1 - POČEO JE SUSRET!

19:57 - Ekipe izlaze na teren. Valeta u beloj, Zvezda u sivoj opremi iz prošle sezone. Premijera novog dresa sačekaće, očigledno, prvi meč u Beogradu.

19:56 - Domaće bodri grupica navijača i jedan trubački orkestar, dok će srpski klub imati uobičajenu podršku, dlanovi i grla.

Izvor: MONDO



19:48 - Na stadionu Hibernijana, na kom će nastupiti Valeta večeras, nalazi se i predsednik FSS Slaviša Kokeza, kojem društvo pravi potpredsednik Saveza i bivši kapiten crveno-belih, Goran Bunjevčević. Sa ekipom su u ponedeljak čarter letom od klupskih funkcionera doputovali predsednik Svetozar Mijailović, generalni direktor Zvezdan Terzić, kao i članovi Upravnog odbora Slobodan Babić, Miljko Ristić, Igor Milojević i Stojan Vujko.

Izvor: MONDO



19:40 – Poslednju utakmicu u kvalifikacijama za Ligu šampiona Crvena zvezda odigrala je 28. avgusta 2007. godine, kada je škotski Glazgov Rendžers pred 50.000 navijača odoleo, odbranio 1:0 sa "Ajbroks parka" i plasirao se u grupnu fazu.

Igrali su: Ranđelović – Basta, Tutorić, Gaj, Anđelković – Kastiljo, Lukas, Milijaš, Koroman – Burzanović – Đorđević.

19:24 - Na čemu u redovima prvaka države baziraju optimizam kada su ove kvalifikacije u pitanju, pročitajte u MONDO najavi utakmice.

19:22 - Inače, organizator utakmice ima čudnu politiku kada su ulaznice u pitanju, ako ste član kluba ona košta 15, a ako niste - cena je 50 evra, zbog čega su se navijači Crvene zvezde bunili.

19:20 - Naš reporter javlja da se crveno-beli zagrevaju po toplom vremenu, dok jedina tribina na stadionu kapaciteta tek nešto preko 2.500 gledalaca baca senku na teren i da sunce "prži" samo na delu igrališta, a da Delije polako ulaze na tribine i da se očekuje stotinak najvernijih.

Izvor: MONDO



19:16 - Trener Božović na klupu je "pozvao" ovu sedmorku: Petković, Ruiz, Mouče, Supić, Rendulić, Sikimić i Ristić.

Komentari 4

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

leeman

jel valeta ima veci budzet od kairata sad ahahaha

Polapet

Rekao sam davno ljudi,Lukovic ne moze da igra ovaj nivo takmicenja.Umjesto da dovedu extra stopera,gomilaju igrace naprijed.

LjutaKrajina

ajmo Valeta !!!

1987

@LjutaKrajina Ispada petokraka

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC