Derventa: Baka čuva hrast star pet vijekova

Autor:

U selu Lug kod Dervente raste hrast lužnjak u čiju hladovinu se mogu zakloniti svi stanovnici tog sela. Hrast je star blizu pet vijekova, a o njemu brine 80-godišnja starica Ljubica Panić

2
A- A A+

U dvorištu starice Ljubice Panić (80) iz sela Lug kod Dervente približno 500 leta ljudima i vremenu prkosi stari hrast lužnjak.

Starica priča da stablo, pored kojeg zastaju mnogi putnici, slikaju se ispod njegovih širokih grana i raspituju o životnom vijeku, redovno kontrolišu stručnjaci iz Sarajeva i Banjaluke, mjere obim debla, orezuju grane i bilježe karakteristike.

U njegovu hladovinu, priča Ljubica za "EuroBlic", mogu se zakloniti svi stanovnici Luga.

Ovaj hrast, pored puta Prnjavor-Derventa, jedan je od najljepših, najstarijih i najraskošnijih u Republici Srpskoj. Pripada porodici lužnjaka kojima je ovaj kraj posebno bogat.

Ovo stablo poznato je i kao Babin hrast, nazvan po starici Draginji Živanić, koja je živjela u kući pored hrasta. U istoj kući sada stanuje njena unuka Ljubica Panić, koja kao i hrast, svjedoči o prošlim vremenima.

Hrast je nakada služio kao mjesto okupljanja za sve prilike - zborove, ustanke, sastanke mladih, veselja, tugovanja i ostao je putokaz lokalnom stanovništvu

Hrast je nakada narodu služio kao mjesto okupljanja za sve prilike - zborove, ustanke, sastanke mladih, veselja, tugovanja... Bio je i ostao putokaz lokalnom stanovništvu.

Hrast u Lugu je, prema procjeni, star više od 450 godina. Ima izuzetno raskošnu krošnju, a obima je oko šest metara. Drvo je pod zaštitom države i ubraja se u dendrološke spomenike.

"Po hrastu lužnjaku, kakvih je ovdje nekada vjerovatno bilo mnogo, naše selo Lug je dobilo ime. Profesori sa fakulteta iz Banjaluke koji redovno dolaze, mjere deblo, grane, pregledaju ga pentrajući se po njemu, rekli su mi da ne smije ništa tu da se kvari i siječe", priča Ljubica, koja živi u kući ispod hrastove krošnje.

I taj objekat je, poput starog hrasta, takođe znamenit, ali ona ne zna mnogo podataka o tome. Kaže da je kuća izgrađena skoro prije dva vijeka, a njen otac Ljubomir dobio je od države cijeli posjed zajedno sa kućom godinu ili dvije nakon Drugog svjetskog rata. Navodno je gradio neki Slovenac ili Nijemac koji je davno otišao iz BiH u potrazi za boljim životom, ne osvrćući se mnogo na kuću, niti hrast.

"Znam samo da se ova kuća ruši i raspada od vlage jer je od hrasta ne može sunce obasjati. Tražila sam da mi opština i država nađu neki drugi smještaj ako ne smijem hrast da siječem, ali ništa od toga. Država štiti stablo, a mene niko, je li to pravilno? Sigurno nije", sama pita i odgovara Ljubica Panić, koja se na ovo imanje vratila iz Beograda pred posljednji rat.

Na hrastu snimljena TV emisija

Ljubica se prisjeća da je ovdje snimljena TV emisija "Pozitivna geografija". "Na hrast gdje žive svakojake ptice penjao se i gore nešto govorio, snimao i pio rakiju novinar iz Sarajeva Nisvet Džanko. Zvao je i mene gore, ali nisam smjela", veli Ljubica Panić.

Tagovi:

Ostale vijesti