• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prvi poraz Muslinove Srbije: Opet ti Ukrajinci!

Autor mondo.rs

Ukrajinci, ali i sudija Šveđanin. I peti put izgubili smo od Ukrajinaca, ali uz svesrdnu pomoć Strembergsona, koji je doneo tri katastrofalne odluke po naš tim.

Nije postojao gori protivnik za nastavak najbolje serije rezultata samostalne fudbalske Srbije.

Peti put zakazali smo prijateljsku sa Ukrajincima i peti put izgubili.

Ma kako se zvala naša zemlja i gde joj bile granice, mi rešenja za plavo-žute u fudbalu nemamo. Ali, nismo razočarali ove hladne noći u Harkovu.

Ukrajina – Srbija 2:0 (1:0).

Uz svesrdnu pomoć švedskog arbitra Martina Strembergsona, koji nije dosudio dva očigledna penala u korist našeg tima, a na kraju nas dokusurio pokazivanjem na belu tačku posle smehotresnog pada Aleksandra Jarmolenka, Ukrajina je na skromno popunjenom stadionu Metalista u Harkovu zadržala stoprocentan učinak u mečevima sa SRJ, SCG i Srbijom, koja od danas ima učinak od 0-0-5 (1:9) protiv - statistički gledano - najtežeg rivala na planeti i šire...

Češće smo se, bez pobede, sastajali samo sa Slovenijom, ali u tom rivalitetu skor je 0-5-1.

Snimak
Izvor: YouTube



0-0-5 (1:9)

2002: Ukrajina - Jugoslavija 2:0

2005: Ukrajina - Srbija i Crna Gora 2:1

2008: Ukrajina - Srbija 2:0

2009: Ukrajina - Srbija 1:0

2016: Ukrajina - Srbija 2:0

Po "minusu" u delu Ukrajine gde je stanovništvo itekako podeljeno, a atmosfera "nategnuta", poraženi smo golovima Jevgenija Šahova u 38. minutu utakmice, minutu u kom je formacija koju forsira selektor Slavoljub Muslin 3-4-3 prvi i poslednji put ozbiljno "pukla", kao i Jarmolenka, koji je u 87. minutu simulaciju pretvorio u konačnih 2:0.

Posle osam mečeva bez poraza - poraz!

Vratimo se u 38. minut... Pukla je po desnoj strani, gde je ispao "izmišljeni" bek Aleksandar Ignjovski, što je taman toliko "rasturilo" trojicu štopera pred Predragom Rajkovićem da se on našao sam, oči u oči sa Romanom Zozuljom, a to što ukrajinski špic nije uspeo da primi pas s levog boka nije promenilo stvari – Šahov je natrčao na "otpadak" i poslao ga u našu mrežu.

1:0.
Izvor: YouTube



Sve pre i posle toga bilo je sasvim, sasvim solidno od "orlova", s obzirom na to da je Muslin napravio 11 izmena u odnosu na remi u Kardifu u subotu uveče, da ovih 11 nikada ranije nisu zaigrali na istoj strani terena i da su i izmene bile improvizovane, jer na klupi našeg tima nije baš svako imao "pravu" zamenu.

I u takvoj imrprovizaciji na oproštaju od solidne 2016. godine, naša reprezentacija mogla je do gola, pre svega u uvodnim trenucima utakmice, kada je Andrija Pavlović imao dve "brze" šanse za 0:1, ali je jedno bio neprecizan, a drugi put gledao kako Denis Bojko refleksno nogom šalje loptu u korner.

Vidimo se u martu

"Orlovi" će se sledeći put okupiti u martu 2017. kada će nam protivnik u kvalifikacijama za SP u Rusiji biti Gruzija.

Muslin je prvi poraz na klupi državnog tima pokušao da izbegne izmenama, na poluvremenu je zamenio trojicu igrača, u toku drugog dela igre uveo je još trojicu, računajući i najiskusnijeg Branislava Ivanovića, kao i centarfora Aleksandra Mitrovića, ali je "Srbija B" u drugih 45 minuta doživela i dve velike nepravde, jer je sudija Martin Stembergson odbio da dosudi dva očigledna penala za naš tim.

Prvo, kada je Roman Rotan s leđa sapleo Aleksandra Kataija u njegovom jurišu ka golu Ukrajine, a samo dva-tri minuta kasnije, kada je Sergej Krivcov igrao rukom u skoku pred svojim golom. Prethodno je centrirao najbolji igrač Srbije večeras, Nemanja Gudelj.

Gospodin Strembergson treći put se obrukao u 87. minutu, kada je simuliranje rezerviste Andrija Jarmolenka okarakterisao kao penal za Ukrajinu, uprkos činjenici da je Stefan Mitrović ostao ukopan u mestu i čak pokušao da izbegne kontakt sa najskupljim fudbalerom Ukrajine.

Penal
Izvor: YouTube



Ukrajina Andrija Ševčenka, koji je i sam osvežio polovinu postave u nastavku utakmice, bila je bez šanse za gol do završnice. Tek tada, tukao je Bogdan Butko "tik" pored stative jednog od dvojice debitanata u našem timu, golmana Aleksandra Jovanovića, koji je na poluvremenu zamenio Rajkovića.

Prvi meč za seniorski tim Srbije odigrao je i Aleksandar Pešić, koji je na pauzi zamenio kapitena u prvih 45 minuta, Zorana Tošića, momka koji je u svlačionici traku predao prezimenjaku Dušku, a ovaj u finišu utakmice, kada je izlazio, traku uručio uobičajenom prvom među jednakima – Ivanoviću.

Ivanović je umalo i isključen u finišu kada je, doduše s pravom, žestoko kritikovao sudiju Strembergsona zbog tri sporne odluke na štetu našeg tima i malo je nedostajalo da završimo meč sa desetoricom.

Ukrajina: Bojko – Butko, Ordec, Krivcov, Fedeckij – Sidorčuk (od 46. Petrijak), Mališev, Šahov – Cigankov (od 65. Jarmolenko), Karavejev (od 46. Rotan) – Zozulja (od 63. Besedin).

Srbija: Rajković (od 46. Jovanović) – Pejčinović, S. Mitrović, D. Tošić (od 83. Maksimović) – Ignjovski (od 77. Ivanović), Gudelj, Radoja, Mladenović – Z. Tošić (od 46. Marković), Katai (od 69. Mitrović) – Pavlović (od 46. Pešić).

IZ MINUTA U MINUT:

90+4 - KRAJ!

87 - GOL!

Kad nije nama, "bar" jeste njima. Za simulaciju. Sudija Strembergson izmislio je penal u finišu utakmice koji je u 2:0 pretvorio igrač koji je zapravo trebalo da dobije žuti karton, Jarmolenko.

69 - Muslin izvodi Kataija, na terenu je Mitrović. Pretpostavka je da će Pešić na krilo, a "Mitrogol" u špic.

68 - Četvoricu je nanizao Marković, ali je Bojko to pratio, izašao korak-dva i uzeo mu loptu "tik" pre šuta.

63 - Treću izmenu pravi i Ševčenko. Debitovaće mladi Besedin, a potom uvodi i Jarmolenka umesti Cigankova.

62 - Strembergson je sada pokazao žuti karton Zozulji zbog žustrog starta. Generalno, od povratka na teren sa pauze, plavi igraju daleko oštrije.

60 - MARKOVIĆ!

Umalo gol "orlova", posle lepe akcije po levoj strani, Radoja je probao volej udarcem s ivice šesnaesterca, ali je loše zahvatio loptu pa je pogodio Markovića u glavu koji je "trzajem" uspeo da promeni smer fudbalu i usmeri ga ka mreži... No, Bojko se digao sa zemlje na vreme i zaustavio taj udarac.

58 - OPET PENAL! I OPET NIŠTA!

Ovo je sad već bezobrazluk sudije Strembergsona, koji je opet - poput svih na stadionu - mogao da vidi kako Krivcov pred svojim golmanom igra rukom na centaršut Gudelja s desne strane... Opet se "napravio lud".

57 - DA! ČIST PENAL!

Usporeni snimak potvrdio je da je Rotan s leđa nagazio Kataija na nogu u punom trku i oborio srpskog driblera, a što je još gore - Strembergson je bio blizu i mogao jasno da vidi šta se dogodilo.

53 - PENAL?

Moguće da je srpski tim oštećen u 53. minutu posle karakterističnog driblinga Kataija i starta nad njim u šesnaestercu, ali je Šveđanin odmahnuo rukama i pokazao da se nastavi s igrom. Katai je ostao na travi s bolnom grimasom na licu, ali...

47 - Kapiten će izlaskom Zorana postati Duško Tošić.

46 - Počelo je drugo poluvreme sa pet izmena. Naš selektor Muslin napravio je sve tri - golman Jovanović debitovaće umesto Rajkovića, a u napadu će zaigrati Marković i još jedan debitant, Pešić, umesto Tošića i Pavlovića. Ševčenko je izveo Sidorčuka i Karavajeva, a na terenu su Rotan i Petrijak.

45 - Poluvreme. Šteta, jer smo delovali veoma sigurno u prvih 15-20 minuta, međutim kada su Ukrajinci preuzeli inicijativu i počeli da "kucaju" na naša vrata, bilo je pitanje vremena kada će ih i otvoriti. Primili smo gol nakon što je naša zona pukla na desnoj strani.

44 - ŠANSA!

Umalo da Srbija izjednači posle centaršuta sa desne strane i gužve pred Bojkom, koji nije uspeo da dođe do lopte, ali je ispred igrača u crvenom dresu reagovao jedan od defanzivaca Ukrajine za, izgleda, 1:0 na poluvremenu.

38 - GOL!

Tekstualni unos o tome kako će večeras gol pasti ukoliko jedna od dve reprezentacije koja napravi kardinalnu tehničku ili taktičku grešku u odbrani, to se i dogodilo. Na našoj strani. Ignjovski je ispao na desnom boku, kapiten Ukrajine Karavajev dobio je otvoren prostor pred sobom, "spustio" se do šesnaesterca i centrirao, a kad se Zozulja našao potpuno sam pred Rajkovićem...

...umesto da pita našeg golmana "gde želiš da šutiram", loše je primio loptu i imao sreće, jer je sve pratio Šahov koji je u punom trku zakucao loptu u našu mrežu.

Za to vreme trojica naših štopera čekala su da "ovaj drugi" uradi nešto.

32 - Trebalo je to da bude potencijalno opasna situacija po Ukrajince, ali je Gudelj očajno izveo prekid iskosa sa leve strane. Ni šut, ni centaršut.

29 - U poslednjih 6-7 minuta igre, Ukrajina je nešto ofanzivnija, ali ne i opasnija. Osim "muvanja" oko našeg šesnaesterca, plavi ništa konkretnije nisu uradili.

27 - "Orlići" gube u Norveškoj, nažalost.

22 - Lepo su nas sada izigrali Ukrajinci na desnom krilu, tj. našem levom boku. Ispala je odbrana "orlova", a Sidorčuk je tukao ka prvoj stativi gde je spreman bio Rajković. Uhvatio je "živu" loptu.

19 - Srbija odlično izgleda na startu, "orlovi" pritiskaju Ukrajince visoko, vezni red plavih je odsečen markacijom tako da je na štoperima da organizuju igru i tu se Ukrajina itekako muči.

7 - ŠANSA, OPET!

Ofanzivno igra Srbija. Kapiten Zoran Tošić je prošao po levoj strani, našao je oštrim pasom Pavlovića na petercu, ali je njegov udarac uspeo Bojko da izbije u korner. Umalo gol našeg tima.

6 - Srbija večeras "glumi" Hrvatsku, s kojom je Ukrajina u grupi, dok Ukrajina "glumi" Gruziju, reprezentaciju s kojom se Srbija sastaje u narednom kolu kvalifikacija, u martu 2017.

4 - ŠANSA!

Strpljivo su "orlovi" napadali, probio je Katai po desnoj strani, nije prošlo, nadovezao se Mladenović po levoj, nije prošlo, lopta je bila vraćena nazad do Duška Tošića, koji je centrirao odlično, Katai je grudima "ostavio" loptu Pavloviću koji je iz prve tukao sa oko 16 metara - preko gola!

1 - Počeo je meč!

19:59 - Muslin je, u odnosu na 1:1 u Kardifu u subotu uveče, napravio 11 izmena.

19:58 – Naša reprezentacija u crvenoj, ukrajinska u plavoj oprema.

19:57 - Intoniraju se himne na stadionu Metalista u Harkovu, čije su tribine skromno popunjene.

19:31 - Fudbalska reprezentacija naše zemlje češće se sastajala, a da nije pobedila, samo sa Slovenijom (0-5-1), a četiri meča bez pobede imamo i sa Hrvatskom (0-3-1).

19:29 - Od Ukrajinaca smo u prijateljskim mečevima gubili kao SRJ (2002, 2:0), SCG (2005, 2:1) i dva puta kao Srbija (2008, 2:0 i 2009, 1:0).

19:26 - U isto vreme u Norveškoj, "orlići" vode borbu za plasman na Evropsko prvenstvo u Češkoj. I taj meč pratimo UŽIVO.

19:24 - Selektori Ševčenko i Muslin dogovorili su se da danas izvrše samo po tri izmene i time podignu takmičarski značaj susretu.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC