• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Admir Smajić: "Vredelo je živeti zbog Partizana"

Autor mondo.rs

Jedini fudbaler Partizana kome je Duško Radović posvetio pesmu. Strelac jednog od najčudesnijih golova u "večitim derbijima". "Otići ću na onaj svet sa mišlju - zbog Partizana i titula je vredelo živeti".

  Admir Smajić: "Vredelo je živeti zbog Partizana" Izvor: MN Press/arhiva

"Admir je fini,
ponos prvaka,
pametne glave,
driblinga laka,
što dobro uči
i vredno šljaka
- vole ga svaka,
i sestra i baka,
ne samo one iz Teočaka!".

Ovo su stihovi pesme koje je čuveni Duško Radović onomad posvetio Admiru Smajiću, fudbaleru Partizana, "radilici" u crno-belom dresu, igraču koji je mnogo dao Partizanu, koji je ostavljao sve na terenu i koga su navijači obožavali zbog borbenosti i srčanosti, ali i umeća.

Smajić je sa Partizanom 80-ih godina osvojio tri titule šampiona Jugoslavije

Posle titule 1978. godine, Partizan je dugo godina bio bez naslova prvaka Jugoslavije. Ali, onda je došla generacija sa Draganom Manceom, Admirom Smajićem, Zoranom Čavom Dimitrijevićem, Milošem Đelmašom, Zvonkom Živkovićem, Zvonkom Vargom... A njih su na terenu predvodili Momčilo Moca Vukotić i na klupi Miloš Milutinović.

"Ovo je klub gde sam odrastao i gde sam se vaspitavao, gde sam shvatao ljudske i moralne vrednosti. Bila je čast igrati u Partizanu. Mi nismo navijali za Partizan, mi smo VOLELI Partizan", rekao je Smajić u intervjuu za TV Partizan.

Izvor: MN Press/arhiva



Smajić je bio akter jedne od najuzbudljivijih utakmica u istoriji fudbala u Jugoslaviji, 1983. godine. Partizan nije mogao da ugosti zagrebački Dinamo na svom stadionu zbog Dana mladosti, pa je sa Zagrepčanima igrao na komšijskom stadionu, u Ljutice Bogdana.

Na stadionu je bilo 107.000 ljudi!

Dinamo je imao sjajnu generaciju - Zajec, Mlinarić, Kranjčar, Deverić...

"Gubili smo 2:0 u poluvremenu, u tom trenutku smo gubili i prvenstvo. Međutim, uspeli smo da izjednačimo u nastavku i potom osvojimo titulu. Nikada neću da zaboravim da su me navijači nosili na rukama od stadiona Crvene zvezde do našeg stadiona. To nema cenu, to ne može da se izbriše", prisetio se Smajić.

Izvor: MN Press/arhiva



Druga titula bila je obeležena onim čuvenim "Šajberovim odlukama", da Partizanu poništi, oduzme trofej namenjen najboljem u državi. Partizan je pobedio sarajevski Željezničar 4:0 i zahvaljujući boljoj gol-razlici u odnosu na Crvenu zvezdu, osvoji prvenstvo.

"Ta titula nam je nepravedno oduzeta. U pretposlednjem kolu smo gostovali Dinamu. Gubili smo 2:1 do pet minuta pre kraja i uspeli smo da preokrenemo i pobedimo. Potom smo dobili Željezničar. Mi smo znali šta nam ta titula znači. Godinu dana treniraš, mukotrpno radiš, osećaš pritiske. Liga je bila takva da je deset klubova pretendovalo na prvo mesto. Ne možemo mi da kupimo prvenstvo, niti da lažiramo nešto. Postoje snimci te utakmice, može da se vidi da nam je golman Janjuš 'skinuo' bar četiri sigurna gola. Dao sam sve od sebe na toj utakmici i svi igrači, sećam se da me je trener Nenad Bjeković zamenio pred kraj, jer sam bio isrcpljen".

Treća titula u nizu osvojena je posle prelaznog roka u kojem su u Partizan došli Milko Đurovski, Srečko Katanec i Fadilj Vokri. A Partizan je u novo prvenstvo ušao sa šest bodova manje, jer je tako odlučio Fudbalski savez Jugoslavije (za pobedu se tada dobijalo dva boda, dakle kao danas 9 bodova manje).

Tim Partizana iz 1986. godine
Izvor: MN Press/arhiva



Partizan je bio dominantan u toj sezoni. Gazio je sve pred sobom.

"Bila je velika euforija tokom cele sezone. Došao je Milko, došao je još jedan veliki igrač i veliki čovek - Vokri, Đelmaš je bio u velikoj formi, Vermezović je stasao u pravog odbrambenog igrača, ja sam bio tu već petu, šestu godinu, doveden je i Fahrudin Omerović... Nisi znao koga da staviš u tim! Bili smo ekipa i na terenu, i van terena. Taj duh Partizana se osećao svuda. Igrao sam u velikim klubovima potom, ali taj osećaj pripadnosti jednoj porodici, familiji, imao sam samo ovde u Beogradu. To je nešto što ostavlja trag i sa čime ćete jednog dana otići sa ovog sveta, sa tom mišlju: Ako se zbog nečega trebalo živeti, ja sam živeo zbog tih godina provedenih u Partizanu", kaže Smajić.

Nastavio je:

"Šteta je što ta ekipa nije ostala na okupu, Milko i Vokri su otišli u vojsku... Opet bismo bili prvi".

Smajić je u 79. "večitom derbiju" (Partizan dobio 2:0), postigao čudesan gol za vođstvo crno-belih. Gotovo iz mrtvog ugla savladao je golmana Crvene zvezde Stojanovića.

POGLEDAJTE

Smajić protiv Zvezde
Izvor: YouTube


"Sećam se svakog trenutka kao da je juče bilo. Evo, sad vidim i taj gol. Znam odakle je krenula akcija, znam kakvi su transparenti bili na Jugu, sećam se busena na terenu, Đurovića koji me napada. Postoje neke stvari koje se rečima ne mogu opisati, već se nose u duši. Znao sam da ću da dam gol, kako sam šutirao levom spoljnom... U to vreme igrači nisu slavili golove sa navijačima, a ja sam eto emotivno krenuo ka Jugu i grlio se sa navijačima. To može da se doživi samo u Partizanu", evocirao je uspomene na taj gol.

"Smaja" je oženjen Beograđankom. Devet godina života u Beogradu od njega je napravilo Beograđanina. I sdada kažem: "Volim da dođem u Beograd, osećam se kao kod kuće. Ma ne kao kod kuće, ovo jeste moja kuća".

Dodaje da uvek voli da dođe u Humsku.

"Ovaj miris, ova borovina, Vojna gimnazija pored stadiona, i sada čujem uvek taj huk sa tribina, prisetim se uvek pokojnog Dragana Mancea, odem na njegov grob... To može samo veliki klub. Samo veliki klub može to da priušti igraču".


CEO INTERVJU SA SMAJIĆEM

Admir Smajić intervju
Izvor: YouTube

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC