• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Džaja o košarkašima Zvezde: Kapa dole!

Autori mondo.ba Autori Nebojša Šatara

Legendarni fudbaler i funkcioner Crvene zvezde Dragan Džajić priznao je u Banjaluci da ne zna mnogo o "igri pod obručima", ali da momci iz crveno-bijele košarkaške sekcije zbog uspjeha u Evroligi zaslužuju sve čestitke.

 Dragan Džajić o košarkašima Zvezde: Kapa dole Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Džaja je bio gost Fudbalskog saveza Republike Srpske u Banjaluci, gdje je zajedno sa Predragom Mijatovićem primio nagradu "Miljan Miljanić" za za fudbalsko stvaralaštvo i izuzetna dostignuća, koju dodjeljuje FS RS i "Sportski žurnal".

"Jako sam zadovoljan što sam dobio ovo priznanje, posebno jer je iz Republike Srpske i Banjaluke. I ranije sam često dolazio u grad na Vrbasu i imam ovdje mnogo prijatelja", počeo je Džajić priču sa banjalučkim novinarima.

Priznao je da nema recept "kako da postanete uspješan fudbaler", već je u ličnom primjeru izdvojio nekoliko stavki koje bi mogle nekom da pomognu na tom putu.

"Prvenstveno, mnogo sam volio fudbal, živio sam u provinciji i nama je od malena bilo zadovoljstvo da igramo jedni protiv drugih. Za uspješnu karijeru jako je bitno da imate talenat. A poslije da se stalno dokazujete. Sa 16 godina iz Uba sam došao u Zvezdu, godinu kasnije postao prvotimac. To mi je bilo jako važno jer sam bio navijač Zvezde. U 18. godini sam postao repezentativac Jugoslavije i od tada do kraja karijere sam bio član 'plavih'. Sa Zvezdom osvojio duplu krunu te godine, sa 20 godina postao kapiten i dobio poziv za tim svijeta. Dvije godine potom sam postao kapiten Jugoslavije, odigrao sam 85 utakmica za nacionalni tim. Imam mnogo razloga da budem zadovoljan igračkom karijerom, a imam i mnogo razloga da budem zadovoljan karijerom sportskog funkcionera Zvezde", dodao je Džaja aludirajući na titule Evrope i svijeta sa crveno-bijelima.

Kategorično je protiv prijedloga Marka van Bastena, koji je kao tehnički direktor FIFA predložio radikalne promjene fudbala - igranje po četvrtinama, narandžasti karton, drugačije izvođenje jedanaesteraca, ukidanje produžetaka, ukidanje ofsajda itd.

"Ja mislim da ništa ne bi trebali mijenjati. Sudije su pod velikim pristikom, naročito pomoćni arbitar kad je riječ o ofsajdu, ali to po meni nije dobar prijedlog. Šta bi to značilo, napadač bi čekao u ofsajdu stalno. Nije važno samo dati gol, važno je da se napadač kreće, da izbjegne nedozvoljenu poziciju. To pokazuje fudbalsku inteligenciju i onim što asistiraju i onima što postižu golove".

Nedavno je Bora Milutinović kolumnisti MONDA Neši Petroviću rekao da je prije 50-ak godina eksperimentalni meč bez ofsajda odigrali Zvezda i Partizan, ali Džaja je uvjeren da je slavni trener pogriješio.

"Bora se ne sjeća dobro, on je sigurno pogriješio. Ja se toga ne sjećam. Možda je Bora mislio na neki meč u Meksiku, 70-tih je tamo radio".

Zbog aktuelnosti i činjenice da su u ovom trenutku košarkaši Zvezde "broj jedan" u kompletnoj crveno-bijeloj porodici zbog odličnih rezultata u Evroligi, nametnulo se i pitanje da li čovjek, koji se već penjao na krov Evrope u Bariju, možda savjetom može da pomogne timu Dejana Radonjića.

"Ovo što Zvezda sada radi u košarci mogu samo da kažem: 'Kapa dole'! Ne samo da imaju odlične rezultate već igraju odlično iako moram da priznam da ne poznajem košarku. Posljednji put sam u dvorani gledao košarkašku utakmicu prije 40 godina", rekao je Džaja i dodao da i košarkaši Srbije zaslužuju najveće poštovanje zbog rezultata na Olimpijskim igrama i prethodnom prvenstvu Evrope.

"Košarkaši Zvezde i Srbije zaslužuju svu pažnju, uradili su veliku stvar na afirmaciji zemlje i svaka im čast. Osim toga, navijači koji su dosad gledali samo fudbal, sada idu i na košarku. Ponoviću, nisam dovoljno kompetetan da mogu da dam neki savjet".

Zato jeste kad je u pitanju Fudbalski klub Crvena zvezda, koji sa funkcije predsjednika predvodi Zvezdan Terzić.

"Terzić je dobar sportski radnik sa iskustvom iz OFK Beograda, obrazovan je čovjek i mislim da ima smisla i talenta da bude na toj poziciji. Zasad dobro pliva u Zvezdi i želim mu da ostvari velike uspjehe. Funkcija koju obavljam je počasni predsjednik kluba i moja riječ se poštuje, ali o ključnim stvarima odluke donosi Upravni odbor čiji nisam član. Često odem do Zvezde, ona je moj život jer sam 55 godina u klubu. Ako me neko pita za savjet tu sam".

Nakon raspada Jugoslavije, Džajić smatra da je kvalitet fudbala u konstantnom padu u svim novonastalim državama.

"Niko od raspada Jugoslavije ne igra briljantno. Iskočio je možda malo Dinamo jer igra konstatno u Evropi i prvak je 10 godina u Hrvatskoj, ali po meni, nijedna liga ex-YU nije ispred Superlige Srbije. Fudbal nije nigdje na nekom posebnom nivou".

Shodno tome, nije ni u Republici Srpskoj odnosno Bosni i Hercegovini.

"Ipak, najveći broj igrača u mlađim selekcijama Zvezde dolazi iz Srpske i oni su među najtalentovanijim. Koliko će njih uspjeti da se izdignu na neki viši nivo, ne znam. I Borac je nekad bio važan i veliki klub i želim i njemu i FS RS da se dodatno razvije i napreduje".

U njegovo vrijeme nije bilo Interneta pa je po pravilu sve igrače koje je želio da dovede na "Marakanu" morao i lično da vidi na djelu.

"'Jutjub' i društvene mreže su smrt jer ne možete na pravi način da ocijenite nekog igrača. Vi morate da dođete na lice mjesta, u Banjaluku, Ub ili bilo gdje drugo da vidite gdje je ponikao taj igrač da biste shvatili njegov karakter. Svojevremeno sam uglavnom pogađao kad sam dovodim fudbalere, doduše pogriješio sam, kad je u pitanju Peđa Mijatović, koji je otišao u Partizan", naglasio je Džaja.

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

O Peđi Mijatoviću je ispričao i interesantnu anegdotu...

"Mijatovića izuzetno cijenim kao igrača, sjajnu karijeru je napravio. Kad je Jugoslavija igrala u Valensiji, on je bio najbolji igrač španske Primere. Prilikom zagrijavanja, Peđa je otišao po loptu koju je neko šutnuo prema Špancima, a oni su ga gledali kao božanstvo. Stvarno su mu se divili", zaključio je počasni predsjednik Zvezde.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC