Gradiška: Dijele kuću sa rojem pčela!

Autor:

Zajedno sa četvoročlanom porodicom Vučenovića u kući u ljevčanskom selu Rogolji kod Gradiške živi veliki roj pčela. Svako ima svoj prostor i niko nikog ne ugrožava. I tako već 28 godina.

0
A- A A+

Aleksandar Vučenović kaže da su pčele prvi put došle u njuhovu kuću davne 1989. godine. Tada je bio trinaestogodišnjak, piše "Dnevni Avaz".

"Pčele su dolazile i odlazile, ali evo, ovog maja došao nam je do sada najveći roj. Čitava je misterija kako one žive u međuprostoru između plafona i ploče. Nikad taj dio nije otvaran, a pčele ulaze sa obje strane kuće, kroz šupljine između cigli", govori Vučenović.

Tiho i mirno mjesto

Pčelari smatraju da ambijent oko Vučenovića kuće u ljevčanskom selu Rogalji odgovara pčelama. U vrijeme rojenja one traže tiho i mirno mjesto, a upravo je takvo ono gdje su se odlučile skrasiti. Oko kuće su na sve strane bagremovi, livade i razno cvijeće. Svako se u ovoj pitomoj kući bavi svojim poslom, a atmosfera unutar nje odiše slogom i marljivošću.

Iako alergičan na ubod pčele, njihova blizina mu ne smeta. I on i ukućani smatraju da im pčele donose sreću i da nisu slučajno izabrale njihovu kuću. To potkrepljuje i činjenicom da su mu 1989. godine poginuli djed i majka, te da su se pčele ubrzo nastanile u njihovu kuću.

"Nagovarali su me ljudi da izbijem koju ciglu i da se uvjerim ima li unutra saća, meda i kakav je ambijent. Odbio sam ih. Na plafonu paralelno sa ulazom sa južne strane kuće pojavile su se mrlje od meda. Mirišu na med, što znači da je riječ o zdravoj koloniji", ističe Vučenović.

Prije deset godina, građevinskom pjenom zatvorio je ulaze za pčele. Ubrzo mu se dogodila saobraćajna nesreća, iz koje se jedva izvukao.

"Jedna mudra baka iz sela tad mi je rekla da pčelama oslobodim ulaz, jer su one čuvari moje kuće. Tako sam i uradio i svi smo zadovoljni, i ja sa ukućanima i naše pčele, koje nam doslovno žive i rade iznad glave", kaže Vučenović.

Ostale vijesti