Gužve kod vulkanizera, vakcine i "iskulirana" BiH

Autor:

Najinteresantnije teme iz štampe i drugih medija čitajte u brifingu za četvrtak, 16. novembar

0
A- A A+
novine, brifing Foto: Vesna Kerkez, mondo.ba

Anketa o u EU - Srbija vodi, BiH nema na listi

Srbija vodi u anketi o najvećim šansama kandidata i potencijalnih kandidata sa Balkana za ulazak u Evropsku uniju, koju je evropski magazin "Vokal Jurop" postavio na svom nalogu na Twitteru.

U anketi "Ko je bliži članstvu u EU" do sada je učestvovalo 1.870 korisnika ove društvene mreže, a do kraja glasanja ostao je još 21 sat.

Prema trenutnom stanju, Srbija je prva sa 47 odsto glasova, Makedonija druga sa 22, Albanija treća sa 16 odsto, a iz ankete su izostavljeni Bosna i Hercegovina i Crna Gora.

MUP RS prodaje vozila

MUP Republike Srpske raspisao je javni oglas o prodaji 26 polovnih vozila putem licitacije, koja su zajedno procijenjena na 101.650 KM. Vozila, koja su razvrstana po tipu i vrstama, stara su od četiri do 18 godina (godišta od 1999. do 2013), a interesantno, među njima je i jedno blindirano. Riječ je o automobilu lanča (2008. godište) talijanskog proizvođača FIAT, koja je procijenjena na 15.000 KM.

Među ovih 26 vozila po ugledu i cijeni najvredniji je audi A8 (2007. godište), koji je procijenjen na 25.000 KM, a pretpostavlja se da se u njemu vozio neki od visokih funkcionera MUPa RS, pišu "Nezavisne novine".

Najmlađi među ovim vozilima je VW polo iz 2013. godine, no prodaje se kao havarisan pa je i njegova cijena takva: ko želi da ga kupi treba da izdvoji bar 2.250 KM. Ostala vozila na licitaciji su tri VW golfa (svaki od njih 1999. godište), sa početnom cijenom 2.000 KM po komadu, nisan terano (2000. godište), koji je procijenjen na 3.200 KM, lada niva, stara 11 godina, sa početnom cijenom 2.800 KM, potom VW pasat (2000. godište), koji je procijenjen na 4.000 KM. Više o čitajte .

Gužve zbog zimskih guma

U servisima za prodaju i montažu guma trgovci i montažeri imaju pune ruke posla, dok vozači zamjenu guma na svojim četvorotočkašima čekaju i po sedam dana.

Vulkanizeri kažu da imaju pune ruke posla, da je za zamjenu guma sve popunjeno za ovu sedmicu i da se na red dolazi iduće sedmice.

"Velika je gužva, ljudi u drugim servisima dobijaju brojeve, kod nas nema brojeva, ali se naručuje. Ako želite sada da se naručite za zamjenu guma, možete je očekivati u srijedu, a i tad kad dođete morate malo sačekati. Moguća je i ranija zamjena ako bi neko odustao", rekli su u jednom servisu.

Montažeri guma kažu da su gužve velike, pa zamjenu vrše po brojevima koje dijele ujutro, a čekanje zavisi od vremena kada mušterija dođe.

"Sve zavisi od toga kada mušterija dođe. Ako dođe rano ujutru, prije bude gotovo. Oni dođu čak u sedam ujutru da bi uzeli broj i stigli danas na red. Jutros su podijeljeni svi brojevi do devet sati. Brojevi se podijele ujutru i ispune se termini za današnji dan, pa onaj ko dođe u podne treba po broj da dođe sljedeće jutro kako bi u toku tog dana zamijenio gume", rekao je on za Nezavisne novine.

Iako je kupio gume prije 15. novembra, Duško R. iz Lauša nije ih uspio namontirati, jer su sve vulkanizerske radnje rezervisane.

"Taj dan kada sam ih kupio nisam mogao doći na red. Stavio sam ih u auto i krenuo redom od jedne do druge radionice da platim montiranje, ali niko nije mogao da me primi, tako da su gume ostale u autu", priča Duško R.

U šali dodaje da će u slučaju da ga kontroliše policija rado pokazati gume, koje mu stoje u gepeku i preklopljenom sicu.

Stigle petovalentne vakcine

Vakcine, kojih u Domu zdravlja Banjaluka nije bilo od 1. novembra, juče su stigle u Institut za javno zdravstvo RS. Riječ je o petovalentnoj DtaP-IPV-Hib vakcini protiv difterije, tefanusa, velikog kašlja, dječije paralize i infencija hemofilusom influence tip B, piše "Euro Blic". Ova vakcina se primjenjuje u trećem i petom mjesecu života djeteta kao primovakcinacija, a revakcinacija se sprovodi sa navršenih 18 mjeseci života. Iz IJZ RS su saopštili da su vakcine već isporučene banjalučkom Domu zdravlja.

Naučnici zamijenili gene čovjeka

Naučnici su po prvi put pokušali da izmene gene u ljudskom telu, u odvažnom pokušaju da trajno promijene DNK pacijenta kako bi ga izliječili od bolesti. Eksperiment je izveden u ponedjeljak u Kaliforniji, nad Brajanom Mejdeuksom (44). Njemu je ubrizgano milijarde korektivnog gena i gnetskog alata, kako bi presjekli njegov DNK na tačno određenom mjestu. Da li je poduhvat prošao uspješno može se znati tek za mjesec dana, a testovi bi to mogli da potvrde za tri mjeseca.

Ukoliko se pokaže da je operacija uspjela, to će dati veliki podstrek novonastalom polju genetske terapije. Naučnici su do sada uređivali ljudske gene i menjali ćelije u laboratoriji koje su zatim vraćali u pacijenta, dok postoje i genetske terapije koje ne uključuju mijenjanje DNK. Ipak, ove metode mogu da se koriste samo za nekoliko vrsta bolesti, a neki testovi daju rezultate koji se možda neće održati.

Tagovi:

Ostale vijesti