Saudijci (ni)su odgovorni, Bakira ignorišu

Autor:

Pregled najvažnijih priča i ovog petka u MONDO brifingu. Saznajte da li je moguće tužiti Saudijsku Arabiju zbog zločina mudžahedina, zašto niko neće u koaliciju sa SDA, kako će biti reformisan Zavod za zapošljavanje RS...

1
A- A A+

Moguće je tražiti odštetu od Saudijske Arabije?

Porodice žrtava zločina koje su u BiH počinili mudžahedini trebalo bi da tuže Saudijsku Arabiju, tvrdi profesor beogradskog Fakulteta za bezbjednost Darko Trifunović, prenosi Euroblic.

Ističe da postoje dokazi da su mudžahedini u BiH boravili kao predstavnici zemlje iz koje su došli, a kao primjer navodi izjave Ali Hamada i još nekih mudžahedina da su u BiH došli pod pokroviteljstvom Visokog saudijskog komiteta, uglavnom kao saudijski humanitarci. Prva mogućnost je da BiH tuži Arabiju pozivajući se na haške presude Rasimu Deliću, Enveru Hadžihasanoviću i Amiru Kuburi. Druga mogućnost je da porodice žrtava u RS kao udruženje građana pred Sudom BiH ili nadležnim sudom traže nekoliko stotina miliona ili čak milijardu dolara odštete od Saudijske Arabije.

Niko neće sa Bakirom

Nakon što je lider SBB-a Fahrudin Radončiću prenio šefu HDZ-a BiH Draganu Čoviću da on i Bakir Izetbegović (SDA) potraže novog koalicionog partnera, iz SDP-a i DF-a ovom dvojcu je stigla poruka da na njih ne računaju.

„Niko ne želi u vlast sa Bakirom“, naslov je u današnjem Dnevnom avazu, a citira se funkcioner SDP-a Saša Magazinović koji tvrdi da ova stranka neće učestvovati ni u kakvom eventualnom preslagivanju vlasti i da će do 2018. godine ostati opoziciona stranka.

„Ne pada nam na pamet da na kraju mandata ove nesposobne aktuelne vlasti krpimo bilo čije rupe“, poručili su iz DF-a.

Na biro samo zbog zdravstvenog više neće biti moguće

Zavod za zapošljavanje RS biće iduće godine reformisan kako bi bili razdvojeni aktivni tražioci posla od onih koji su na evidenciji samo zbog zdravstvenog osiguranja, piše današnji Glas Srpske.

Taj potez predviđen je prednacrtom programa ekonomskih reformi za period od 2018. do 2020. godine koji je utvrdila Vlada RS. U Vladi kažu da je reforma Zavoda za zapošljavanje direktno uslovljena prethodnim usvajanjem zakona o zdravstvenom osiguranju RS koji treba da pripremi Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštitte. Tim zakonom će biti uređeno ostvarivanje prava nezaposlenih na zdravstveno osiguranje.

Ukratko, najavljenim izmjenama Zavod za zapošljavanje biće oslobođen servisiranja usluga zdravstvenog osiguranja, a odvajanjem aktivnih od pasivnih tražilaca posla biće ojačana posrednička uloga Zavoda za zapošljavanje u pronalasku posla za nezaposlene.

Savanović osam godina na čelu Željeznica RS

Dragan Savanović, v.d. generalnog direktora "Željeznica RS", dobio je produženje roka na toj funkciji, odnosno ostaje vršilac dužnosti. Njemu je, kao i još dvojici izvršnih direktora, dodijeljeni mandat produžen juče, na dan isticanja.

S obzirom na to da se radi o funkciji v.d., po važećem zakonu u RS nije bilo potrebe da se raspisuje konkurs, već je ovom trojcu mandat obnovio Nadzorni odbor ŽRS na jučerašnjem zasjedanju. Savanović je do sada dva puta postavljan na mjesto direktora i jednom na mjesto vršioca dužnosti, što znači da je već osmu godinu na čelu posrnulog kolektiva, koji je u finansijskoj dubiozi.

Njegovim novim izborom nisu ni najmanje zadovoljni u Sindikatu, pišu Nezavisne.

Dok su Savanović i njegova dva najbliža saradnika, a kako nezvanično saznajemo radi se o Bojanu Ristiću i Bošku Preliću, sačuvali fotelje, "sječu" na funkcijama nije preživjelo 15 rukovodilaca, od kojih su devet bili direktori.

Njemačka: Zapelo u koaliciji

Napori njemačkog kancelara Angele Merkel da napravi novu vladajuću koaliciju od tri stranke nisu urodili plodom do roka koji je bio određen za juče, pošto nema dogovora o pitanjima poput migracija i finansija.

Predstavnici Hrišćansko-demokratske unije /CDU/, Stranke slobodnih demokrata /FDP/ i Stranke zelenih rekli su novinarima noćas oko 4.00 časa da će napraviti pauzu poslije pregovora koji su trajali 15 časova i da će nastaviti rad oko podneva.

"I dalje vjerujemo da vrijedi uložiti veliki trud u ovaj posao. Sa druge strane, očiledno je da ovo ide teško", rekao je generalni sekretar CDU Peter Tauber.

I Pentagon može da pogriješi...na Tviteru

Pentagon je, greškom, optužio američkog predsjednika Donalda Trampa za seksualno zlostavljanje?!

Službeni tviter račun američkog Ministarstva odbrane objavio je poruku u kojoj se pozivaju tri političara, uključujući i Trampa, da odstupe iz politike zbog optužbi za seksualno zlostavljanje. Poruka je brzo izbrisana i objavljeno je da se radi o pogrešnoj informaciji, ističe "Vašington post".

Riječ je o poruci osobe koja se naziva "Praud Resister", u kojoj se traži od Trampa i demokratskog senatora Ala Frenkena da daju ostavke, dok se od republikanca Roja Mura traži da prekine izbornu kampanju za Senat. Uz to, ta osoba okrivljuje Republikansku stranku zbog polnog zlostavljanja u koje su uključeni njeni članovi.

Tagovi:

Ostale vijesti