Plagijati, ''Bakirovi'' putnici , nomadi u Lijevču

Autor:

Mondo brifing za subotu 2. decembar 2017. godine.

1
A- A A+
brifing Foto: Vedran Ševčuk, mondo.ba

  U susret zahtjevima Unije studenata...

Svi naučni radovi profesora i asistenata banjalučkog Univerziteta će proći test na plagijat a biće otvoren i telefon na koji će studenti moći prijaviti koruptivne i nemoralne radnje.

Zaključci su ovo proširenog kolegijuma Univerziteta koji su u srijedu na prijedlog Unije studenata RS jednoglasno usvijen na sjednici senata, piše EuroBlic.

Odluka vrha Univerziteta da brzo pristane na sve zahtjeve studenata jedan je od prvih konkretnih rezultata studentske pobune

Američka vojna baza u Brčkom?

SAD bi mogle otvoriti u Brčkom svoju veliku vojnu bazu. Tim činom bi Vašington pokazao da je odlučaj trajno ostati i štiti svoje interese u BiH i ovom dijelu Evrope, piše Avaz.

To je rekao Dejmon Vilson izvršni direktor Atlantske inicijative, nevladine organiziacije koja nastoji uticati na američku spoljnu politiku.

Ova organizacija je prošle nedljeke u Vašingtonu okupila ministre spoljnih poslova balkanskih država kako bi razgovaral s njima o mogućem pojačanom angažmanu SAD u regionu.

Budžet BiH platio put u Hag bošnjačkim udruženjima

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović platio je iz budžetske rezerve odlazak članova dva bošnjačka udruženja u Hag na izricanje presude nekadašnjem komandantu Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću, piše "Glas Srpske".

Prema odlukama donesenim 3. novembra, Izetbegović je dao gotovo 5.000 KM iz tekuće budžetske rezerve za ove namjene, koje ne spadaju u hitne i vanredne niti predstavljaju bilo kakav projekat, pa je Savez logoraša u BiH dobio 3.000 KM, a Udruženje žena žrtava rata iz Sarajeva 1.800 KM.

"Glas Srpske" navodi da je isplata obrazložena kao pomoć za organizovanje putovanja u Hag s ciljem prisustva izricanju prvostepene presude generalu Mladiću.

Novac iz tekuće rezerve se, prema Zakonu o finansiranju institucija BiH, može koristiti za finansiranje hitnih i vanrednih izdataka i programa koji nisu uvršteni u budžet, za finansiranje troškova međunarodnih sporova i arbitraža, novih institucija koje tokom fiskalne godine steknu status budžetskog korisnika i kao grantovi neprofitnim organizacijama.

Nomadi u Lijevču

Stada ovaca iz Kneževa, Kotor Varoša, Šipraga, Travnika i drugih vlašićkih mjesta stigla su u Lijevče tjerana hladnoćom i snijegom koji je zameo njihove krajeve, piše Blic.

Nomadi kažu da su svjesni da je nomađenje zabranjeno ali da nemaju gdje zimovati i da na svojim imanjima nemaju dovoljno hrane za stoku. Jedini način da prežive njihova stada sa po nekoliko stotina ovaca je dolazak u lijevčansku ravnicu.

''Ovde je klima mnogo povoljnija, snijega ima sasvim malo, trava se još uvijek zeleni. Drugog izbora nemamo'' kažu vlasnici stada.

Tagovi:

Ostale vijesti