MONDO BRIFING: Hrvati hapse 17 bošnjačkih generala

Autor:

Pročitajte pregled štampe za 7. decembar 2017. godine...

MONDO BRIFING: Hrvati hapse 17 bošnjačkih generala Foto: Vesna Kerkez, mondo.ba

Hrvati hapse Dudakovića i još 16 generala

Hrvatsko tužilaštvo uskoro će objaviti optužnice protiv 17 bošnjačkih generala i nekadašnjih visokih oficira tzv. Armije BiH, piše “EuroBlic”. Izvori lista tvrde da je hrvatsko Državno odvjetništvo (DORH) poslije nedavne pravosnažne haške presude šestorici ratnih vojnih i političkih lidera tzv. Hrvatske republike Herceg-Bosne ponovo aktiviralo predmete protiv brojnih čelnika bošnjačke vojske. Među njima je ratni komandant Petog korpusa tzv. Armije BiH Atif Dudaković, a list još navodi da su optužnice pripremljene i protiv Jovana Divjaka, Sefera Halilovića, Vehbije Karića, Selme Cikotića, Envera Hadžihasanovića, Asima Koričića, Sakiba Mahmuljina, Amira Kubure, Šerifa Patkovića, Đemala Merdana, Ramiza Drekovića, Salka Gusića, Enesa Kovačevića, Bakira Alispahića, Fahrudina Agića i Midhata Cerovca.

Žrtvama silovanja nuđen novac da ne svjedoče

Tri svjedoka u procesu protiv 13 nekadašnjih pripadnika Armije i MUP-a RBiH i Teritorijalne odbrane u Konjicu osumnjičenih za zločin protiv čovječnosti nad više desetina Srba u toj opštini, tražili su zbog pritiska da svjedoče pod zaštitom, a jedna od žrtava silovanja rekla je da joj je putem posrednika nuđen novac da bi odustala od svjedočenja, piše današnji “Glas Srpske”.

BiH probila sve rokove za odgovore na upitnik EU

Bosna i Hercegovina je prije godinu dana dobila upitnik sa 3.242 pitanja i dan-danas još nije odgovorila na njega, iako su zemljama regiona za taj posao u prosjeku bila dovoljna tri mjeseca. Neorganizovanost i loši politički odnosi, kao i nefunkcionalan mehanizam koordinacije jedni su od glavnih razloga zbog kojih taj posao kasni. Kako stvari sada stoje, veliko je pitanje da li će u doglednoj budućnosti BiH uspjeti Evropskoj komisiji da pošalje usaglašene odgovore s obzirom na to da, prema nezvaničnim procjenama, trenutno postoji oko deset odsto ili više od 300 pitanja oko čijih odgovora još nema saglasnosti, pišu današnje “Nezavisne novine”.

Strani brendovi bez konkurencije na bh. tržištu

Veliki prehrambeni proizvođači iz regiona i Evrope na liderskim su pozicijama u BiH kada su zastupljenost i udio tržišta u pitanju, dok domaće kompanije pokušavaju da im koliko-toliko pariraju, pokazuju podaci "Euromonitora", kompanije za istraživanje tržišta. Tako je "Podravka" lider na bosanskohercegovačkom tržištu u kategorijama supa, sosova, preliva i začina, "Ferrero" i "Nestle" na čelu u kategorijama namaza, odnosno žitarica za doručak, dok se domaća "Akova Group" uspjela izboriti za lidersku poziciju u kategoriji obrađenog mesa i morskih plodova, pišu “Nezavisne novine”.

U Sarajevu najzagađeniji vazduh u Evropi

Zima kalendarski još nije ni počela, a zagađenost vazduha u bh. gradovima daleko je iznad dozvoljenih granica, piše današnji “Dnevni Avaz”. Kratkotrajna stabilizacija vremena proteklih dana samo je pogoršala stanje, pa je tako sarajevska Ilidža preksinoć bila najzagađenije mjesto u Evropi!

U Srbiji osporeno stotinak doktorata

Komisija za akreditaciju je osporila oko stotinak diploma, stečenih na visokoškolskim ustanovama u Srbiji koje nisu imale dozvolu za izvođenje magistarskih i doktorskih studija, piše “Danas”. “Mi smo dosad utvrdili oko stotinak, možda ih ima više, ali ih sigurno nema 2.000 kako je predstavljeno u javnosti”, kaže Šćepan Miljanić, generalni sekretar Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta (KAPK).

Stravičan zločin kod Prijedora

Radovan Đujić (72) uhapšen je zbog sumnje da je u proteklom periodu udarcima sekirom ubio sina Duška (44) u njihovoj porodičnoj kući u Brezičanima kod Prijedora, piše „EuroBlic“. Ono što je šokiralo inspektore, ali i mještane ovog sela je da je Radovan još prije dva mjeseca najverovatnije ubio Duška i cijelo vrijeme živio sa tijelom u kući. Dok je Duškovo tijelo trunulo u hodniku na spratu, Radovan je tu živio normalno sa još jednim sinom, kao da se ništa nije desilo.

Tagovi:

Ostale vijesti