• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SP: Norvežanke predale tron Francuskinjama!

Autor mondo.ba

Rukometašice Francuske u finalu Svjetskog prvenstva nadigrale Norvešku i drugi put u istoriji stigle do zlatne medalje.

Skandinavska selekcija nije uspjela da stigne do četvrte titule svjetskog šampiona i izjednači se sa Rusijom na vječnoj listi. Umjesto toga Norveška je morala da preda titulu Francuskinjama.

Ili bolje rečeno, reprezentativke Francuskinje ništa nisu dobile, već su zasluženo osvojile titulu svjetskog prvaka pobjedom 23:21 (11:10) nad Norveškom u finalu SP odigranom u nedjelju uveče u Hamburgu.

Uspjele su Francuskinje u finalu da unište najjače oružje Norveške – brzi kontranapad i uvedu utakmicu u utakmicu sa malim brojem golova, što je bio recept za pobjedu.

Uspjele su i da izbjegnu paniku, kada je Norveška povela 7:4 i uspore ritam i polako vrate egal, pa čak i da odu sa minimalnom prednošću na odmor - 11:10.

Iako su Norvežanke u nastavku anulirale njihovu prednost koja je u nekoliko navrata iznosila tri gola, Francuskinje nisu gubile glavu već strpljivo čekale protivnika i u dramatičnoj završnici imale dovoljno koncentracije da iskoriste priliku koja im se nudila. 

Alison Pino je u samom finišu dva puta postizala gol za "plus dva" , a ni Lakraber nije posrnula u posljednjih 30 sekundi, kada je bilo najpotrebnije.



Francusku su do pobjede predvodile Pino i Huet sa po četiri gola, ali veliki doprinos dala je i Lakraber koja je igrala odlično u odbrani i postigla dva važna pogotka, od kojih i onaj za konačnih 23:21.

U selekciji Norveške najefikasnije su bile Kristijansen i Mork koje su postigle po sedam golova, ali su na kraju morale da čestitaju protivnicama.

Bronzanu medalju osvojila je selekcija Holandije koja je u meču za treće mjesto savladala Švedsku rezultatom 24:21 (14:8). 

Proglašen je i najbolji tim Svjetskog prvenstva u Njemačkoj koji izgleda ovako:



Finale u Hamburgu bila je to repriza finala Svjetskog prvenstva za muškarce odigranog u januaru ove godine.

Karabatić, Omeje, Žerar i društvo tada su savladale Norvešku 33:26, a u nedjelju uveče Dembele, Lakraber, Pino i njihove saigračice pobrinule su se i da trofej namijenjen djevojkama otputuje u Francusku.

Francuskinje su trijumfom u Njemačkoj skinule sa trona Norvežanke i osvetile su im se za poraz u finalu Svjetskog prvenstva 2011. godine. Bilo je to drugo uzastopno izgubljeno finale za selekciju koju od 2003. godine predvodi Olivije Krumbholc.

Ovaj stručnjak na najbolji mogući način zaokružio je 14 godina na klupi reprezentacije Francuske osvojivši drugo svjetsko zlato u istoriji, poslije onog osvojenog upravo 2003. Na SP u Hrvatskoj.

Finale u Barklejkard areni u Hamburgu počelo je dobro za Francuskinje koje su povele 2:0, međutim nakon što su Norvežanke izjednačile, a potom vrlo brzo stigle i do osjetnije prednosti - 7:4 selektor Olivije Krumholc morao je da reaguje.

Njegov tajm aut prekinuo je seriju Norveške, a Hoet i Minko pobrinule su se da smanje prednost, da bi Francuskinje pogotkom iskusne Kamile Ajglon u 20. minutu izjednačile na 8:8. 

U posljednjih deset minuta prvog poluvremena viđena su samo pet golova i  bilo je jasno da je utakmicva u  ritmu koji odgovara Francuskinjama.

Ipak, početkom nastavka one su se našle u problemu, jer im je isključena jedna igračica, a onda još jedna i to zbog pogrešne izmjene.

Međutim, reprezentativke Norveške nisu se snašle u tim trenucima i propustile su priliku da surovo kazne protivnika.

Prvo im je Lejno odbranila sedmerac, a potom nisu uspjele da poentiraju na prazan gol jer je Lakraber odlično presjekla udarac i spasila svoj gol.

Francuska je povela 13:10, ali su nadu Norvežankama vraćale Mork i Kristijansen golovima već na isteku napada. 

I na drugoj strani imale su Francuskinje svoje "injekcije", poput sedmerca koji je odbranila Darlo na 17:17.

Rezultatski egal je trajao do samog finiša, sve do pogotka Pino za 21:20 i greške Mork u sljedećem napadu, nakon koje je Francuska imala priliku za plus dva. 

Nakon pogotka Pino sa sedam metara za 22:20 selektor Norveške Torir Hergeirson morao je da zove tajm aut, međutim, on nije odmah urodio plodom zbog faula u napadu. 

Norvežanke su uspjele međutim da smanje na 22:21 pogotkom Kristijansen ispod ruke, međutim Lakraber je tridesetak sekundi prije kraja postigla pogodak za 23:21 i zlato!

Naredno Svjetsko prvenstvo za žene biće odigrano u Japanu 2019. godine, a obezbjeđen plasman zasad imaju samo domaćin Japan i svjetski šampion, selekcija Francuske.

Biće to prilika možda za reprezentaciju Srbije da popravi plasman, nakon SP u Njemačkoj koje je završila na devetom mjestu.

Srpkinje su odlično odigrale grupnu fazu i sa prve pozicije se plasirale u osminu finala, međutim kada je bilo najpotrebnije uslijedio je pad i poraz  od Crne Gore 31:29.

Reprezentativke Srbije u martu nastavljaju kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2018 u Francuskoj dvomečom protiv Švedske. Obje selekcije zasad imaju po dvije pobjede, dok su Makedonija i Farska Ostrva bez bodova u prva dva kola. 

Prve dvije selekcije obezbijediće plasman na EP, dok će treća selekcija u dodatne kvalifikacije.

Svjetsko prvenstvo za žene

Finale

Francuska – Norveška 23:21 (11:10)

Meč za treće mjesto

Švedska – Holandija 21:24 (8:14)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC