Sidran o Margiti, droga u Haj – Nehaju

Autor:

Pročitajte pregled štampe za subotu, 23. decembra 2017. godine

Sidran o Margiti, droga u Haj – Nehaju Foto: Vedran Ševčuk, mondo.ba

ABDULAH SIDRAN: MARGITA JE BILA DIVNA

Današnji broj beogradskog lista "Danas" donosi intervju sa poznatim sarajevskim pjesnikom, prozaistom i filmskim scenaristom Abdulahom Sidranom. Na pitanje da li su Bob Dilan, Branimir Štulić i Milan Mladenović pjesnici, Sidran kaže:

"To su velika imena. Oni jesu pjesnici, mada ti tekstovi, kada se čitaju u pisanoj formi, znatno gube na snazi lišeni instrumenta, lišeni ljudskoga glasa, ali oni kao autori jesu apsolutno pjesnici i ja sebe ne bih smatrao nimalo važnijim od njih u nekom društvu od nas desetak, dvadeset. Pokoj im dušama – Milanu i Margiti. Ona je bila divna i ličila mi je na Žilijet Greko, koja je bila genijalna francuska šansonjerka. Prema njoj se zovu one šiške kad se na čelo pusti kosa, pa ravno podreže. Ja sam malo stariji za tu muziku koju spominjete, nekoliko godina sam zakasnio. Ostao sam u epohi da su, recimo, meni Pink Flojdi bili Betoven dvadesetog stoljeća i ja dalje nisam oš’o".

BANJALUCI PRIJETI EKOLOŠKA BOMBA

Zbog velikih količina ilegalno odloženog animalnog otpada područje Banjaluke u ovom trenutku predstavlja tempiranu bombu za izbijanje zaraza i zagađenje životne sredine. Desetine divljih deponija na skoro svakom sporednom putu ili tone životinjskog otpada pobacane u korita vodenih tokova, posebno u ruralnim područjima, dodatno uvećane naglim rastom stanovništva i razvojem stočno – peradarske industrije u posljednje dvije decenije, poprimile su zabrinjavajuće razmjere. Važeći zakonski propisi u ovoj oblasti ili ne odgovaraju stvarnom stanju, ili se ne provode, piše današnji „EuroBlic“.

ZA SVAKOG MLADOG DOKTORA PO 20.000 KM

Vlada Srednjebosanskog kantona na posljednjoj sjednici izdvojila je još jednom sredstva za domove zdravlja i bolnice kojima će biti finansirano zapošljavanje mladih ljekara. Izdvojeno je 20.000 KM po zaposlenome, piše današnji „Dnevni Avaz“. U protekle tri godine, prema riječima ministra zdravstva i socijalne politike Nikole Grubešića (HDZ BiH) izdvojeno je skoro 700.000 KM za zadržavanje mladog medicinskog kadra, prvenstveno doktora medicine i stomatologije.

VOZAČKI SKUPLJI I DO 500 KM

I pored negodovanja privrednika i brojnih auto-škola, Ministarstvo komunikacija i prometa BiH ne odustaje od pravilnika o osposobljavanju kandidata za vozače, kojim će biti određena minimalna cijena časa, a auto-škole biti spriječene da slobodno formiraju cijene, što će u konačnici dovesti do poskupljenja polaganja vozačkih ispita, pišu današnje "Nezavisne novine". List podsjeća da su prevoznici u strahu da će nove cijene demotivisati nove vozače, kojih ionako nema, jer su uglavnom otišli u zemlje Evrope, dok se veliki dio auto-škola pribojava da će ostati bez kandidata. U Ministarstvu kažu kako su apsolutno svjesni da postoji potreba za angažovanjem vozača od strane privrednika u BiH, ali da tako ne smiju dopustiti da se taj proces odvija uz ugrožavanje sistema sigurnosti saobraćaja na cestama u zemlji.

DROGA U HAJ - NEHAJU

Službenici Uprave policije MUP-a Crne Gore, Odsjeka za borbu protiv droge juče su u saradnji sa službenicima Interventne jedinice Centra bezbjednosti Bar, oduzeli oko kilogram marihuane i tom prilikom uhapsili tri osobe osumnjičene za krivično djelo neovlaštena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga. Naime, službenici Odsjeka i Interventne jedinice CB Bar sinoć oko 21.50 sati, na magistralnom putu Podgorica – Bar, u mjestu Haj – Nehaj, zaustavili su Golf II, bh. registarskih oznaka, kojim je upravljao D.J. (21) iz Rogatice, privremeno nastanjen u Baru, dok su se u vozilu nalazili J.B. (22) i D.L. (32), oba iz Bara. Pregledom osoba i vozila, policajci su ispod haube pronašli jedno veće PVC pakovanje sa sadržajem biljne materije tamnozelene boje za koju se sumnja da je opojna droga marihuana, ukupne mase 1,014 kilograma, piše današnji "Glas Srpske".

Tagovi:

Ostale vijesti