Čekajući MMF, Šukalov poziv, Dačić, Tramp i Lavrov

Autor:

Najvažnije priče za 25. decembar na jednom mjestu u MONDO brifingu.

0
A- A A+
Feninzi, feninga, Kovanice, KM, Marke, Konvertibilne marke, Foto: MONDO/Samir Cacan

Stižu marke od MMF-a

Šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda za BiH Nadim Ilahi rekao je da preostali uslovi za nastavak aranžmana sa MMF-om treba da budu ispunjeni u januaru, te izrazio nadu da će tranša od 148,2 miliona KM biti uplaćena u prva dva mjeseca naredne godine.

On je naveo da je BiH nedavno ispunila dvije važne mjere - usvajanje budžeta Republike Srpske za 2018. godinu i izmjene i dopune Zakona o akcizama, što će omogućiti oslobađanje i deblokiranje velikih sredstava koja će moći da budu uložena i u infrastrukturu, auto-puteve i puteve.

Ilahi je za "Glas Srpske" rekao da je ostalo da Parlament Federacije BiH usvoji budžet za narednu godinu, te da Vlada tog entiteta pokrene proces temeljne procjene dva telekom preduzeća.

"Kada ti uslovi budu ispunjeni, ne vidimo nikakve probleme da idemo dalje", dodao je Ilahi.

On kaže da su vođeni razgovori i o budžetu za narednu godinu na nivou BiH, te da bi trebalo da bude usvojen u januaru kako bi MMF, u smislu zaključivanja prvog pregleda, mogao izaći pred Izvršni odbor ove finansijske institucije.

"Nacrti budžeta koji su upućeni u parlamentarnu proceduru su u skladu sa našim savjetima", rekao je Ilahi.

On je naveo da se stvari u BiH popravljaju u ekonomskom smislu i da ekonomski oporavak ide dalje.

Šukalo poziva SZP da napusti organe u Sarajevu

Adam Šukalo, samostalni poslanik u Narodnoj skupštini RS, pozvao je lidere SDS-a, PDP-a i NDP-a da napuste većinu u zajedničkim institucijama.

Šukalo, koji je ranije bio predsjednik Napredne Srpske, a sada djeluje u okviru kluba Partije demokratskog progresa u NSRS, smatra da je poslije glasanja u Predstavničkom domu BiH u noći između 14. i 15. decembra kada se odlučivalo o povećanju akciza “postalo jasno da je međunarodna zajednica formirala novu većinu: SDA – SNSD – HDZ – SBB – HDZ 1990”.

"Želja stranih mentora je dodatno “porobljavanje” i uvlačenje u spiralu zaduženja, a takođe i da ova koalicija bude potvrđena na opštim izborima 2018. godine. Znajući to, nije mi jasno kako Savez za promjene može da opravda ostanak u vlasti na nivou zajedničkih institucija koje su uvele ove antinarodne i antiprivredne namete. Ostanak u ovakvom Savjetu ministara dao bi alibi svim učesnicima u donošenju takvih odluka, koje bi se mogle okvalifikovati kao ekonomski zločin nad građanima i državom", rekao je Šukalo za portal SrpskaInfo.

Socijalne karte za reformu sistema socijalne zaštite

Vlasti u BiH bi u 2018. godini trebalo da započnu s izradom socijalnih karata, kojima bi se reformisao sistem socijalne zaštite na način da pomoć dobijaju oni kojima je ona zaista potrebna, pišu današnje "Nezavisne".

Prema posljednjim dostupnim podacima Svjetske banke, BiH je izdvajanjem za socijalne kategorije u visini od četiri odsto BDP-a druga zemlja u Evropi, ali istovremeno tek 12 odsto tih davanja ide najsiromašnijoj petini stanovništva, što je u tom segmentu čini prvom zemljom u Evropi.

Svjetska banka, takođe, upozorava da 27 odsto boračkih naknada ide ljudima koji pripadaju najbogatijoj petini stanovništva u BiH, dok na najsiromašniju petinu otpada samo 15 odsto.

Žarko Papić, direktor Inicijative za bolju i humaniju inkluziju i jedan od naših najvećih eksperata za oblast socijalne zaštite, kaže da je Svjetska banka uz konsultacije sa domaćim vlastima radila na izradi indirektnog imovinskog cenzusa kojim bi se na pravedniji način pokušalo doći do sistema podjele materijalne pomoći ugroženim kategorijama.

On, međutim, upozorava da podatak o četiri odsto BDP-a izdvajanja za socijalne kategorije nije tačan, jer je u njega uključen i dio izdvajanja za kategorije proistekle iz rata. Prema njegovim podacima, tek 1,5 odsto BDP-a otpada na izdvajanja za klasične socijalne kategorije.

Dačić bi volio da Tramp dođe u Srbiju

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da bi volio da predsjednik SAD Donald Tramp dođe u Srbiju i razgovara o procjeni u oblasti odbrane.

Govoreći o najavi da će američko Ministarstvo odbrane, zajedno sa Stejt dipartmentom, sljedeće godine izvršiti procjenu saradnje Srbije, BiH i Makedonije sa SAD i Rusijom u oblasti odbrane, Dačić ističe da svako treba da radi svoj posao.

"Svako neka radi svoj posao – oni svoj, a mi svoj. Naš posao je da obezbedimo da Srbija bude jaka, poštovana, da može da se odbrani. Sa druge strane, mi smo nezavisna zemlja koja vodi neutralnu politiku odbrane. To znači da mi nismo neutralni kao što je to Švajvarska, jer za to vam treba međunarodno priznanje, ali vodimo politiku vojne neutralnosti, što znači da nismo članovi nijednog vojnog saveza i da naša saradnja može biti i jeste ravnopravna sa svima", rekao je Dačić za RTS.


HDZ najjači u Hrvatskoj

Najpopularnija stranka u Hrvatskoj i dalje je HDZ, sa stabilnih 32 odsto podrške anketiranih, dok SDP bilježi veoma loš rejting - svega 18 odsto podrške, pokazuje "Kro barometar".

Za samo dva mjeseca, SDP je izgubio 4,5 odsto podrške birača, a još gori je podatak da je to najlošiji rejting u posljednje tri godine.

"Živi zid" raste i podržava ga 12,4 odsto anketiranih. Ovo je već peti mjesec uzastopnog jačanja podrške toj stranci.

"Most" je sada tek četvrta opcija sa podrškom od 7,3 odsto, a tokom cijele godine rejting ove stranke se kretao od 5,7 do 10 odsto.

Lavrov: Ne postoji gvozdena zavjesa

Ne postoji nova "gvozdena zavjesa" između Rusije i SAD, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

"Mislim da se izraz `gvozdena zavjesa` ne može primijeniti na odnose Rusije i SAD u ovoj fazi", rekao je Lavrov u intrevjuu agenciji RIA, prenosi "Sputnjik".

On je ukazao na probleme u bilateralnim odnosima i brojne neosnovane antiruske poteze Amerike, poput uvođenja sankcija, pljenidbe ruske diplomatske imovine, pritiska Federalnog istražnog biroa na ruske diplomate i kampanju protiv ruskih medija.

Lavrov je ocijenio da se u SAD dešava lov na vještice kakav je nekada vodio senator DŽozef Mekarti, ali da će uslijediti otrežnjenje i oporavak, iako će vrijeme biti uzalud potrošeno.

Tagovi:

Ostale vijesti