Fabrika vatrometa, penzije i strah od oluje

Autor:

Pročitajte pregled štampe i vijesti iz drugih medija za srijedu, 27. decembar

0
A- A A+
brifing Foto: Mondo

BiH pod istragom EU

Bosna i Hercegovina zajedno sa Brazilom prijavljena je Evropskoj komisiji da je damping cijenama silicijuma ugrozila tržište Evropske unije i izazvala materijalnu štetu privredi, zbog čega je otvorena i istraga.

U pitanju je ruda koja se koristi u metalskoj industriji, a koja je proizvedena u fabrikama B.S.I. iz Jajca i "RS Silicon" iz Bjelajca, kod Mrkonjić Grada, a koje su članice italijanske "Metalleghe" grupacije. Sve što proizvedu, izvoze na tržište EU.

Ovu informaciju za "Nezavisne novine" je potvrdio i Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koji je kazao kako je Ministarstvo o tome obaviješteno u ponedjeljak.

"Za prvih deset mjeseci ove godine izvoz u EU je znatno uvećan u odnosu na prošlu godinu i iznosi 28.000 tona u vrijednosti od 101 milion maraka", kazao je Šarović.

Ono što bi u narednom periodu moglo da bude u fokusu kontrole, pored dampinga, je da li je i sav izvezeni silicijum domaći. O svemu je upoznata i Spoljnotrgovinska komora BiH i to od strane Ministarstva inostranih poslova BiH u kojem je rečeno da je Generalni direktorat Evropske komisije DG TRADE obavijestio Misiju BiH u Briselu o žalbi koju su zaprimili.

Republika Srpska dobija fabriku vatrometa

U Republici Srpskoj, tačnije u Pelagićevu, uskoro će početi izgradnja fabrike za proizvodnju vatormeta i pirotehnike koja će na početku zapošljavati 60 ljudi.

Protokol o saradnji na realizaciji projekta potpisan je u Banjaluci, a potpisnici su bili Petar Đokić, ministar industrije energetike i rudarstva, Jaron Murom, direktor preduzeća "MORAM vatrometi" i Simo Stakić, načelnik Pelagićeva.

Potpisnici su se složili kako je ovo velika investicija kako za ovu nerazvijenu lokalnu zajednicu tako i za cijelu Republiku Srpsku.

Inspekcija stopirala gradnju Delta Planeta

Republička urbanističko-građevinska inspekcija zabranila je dalju gradnju šoping centra "Delta Planet" na banjalučkom polju i firmi "Delta Real Estate" naredila da u naredna dva mjeseca poruši besprvano podignute etaže, piše "Euro Blic".

"Obilaskom gradilišta i razgovorom obavljenim sa prisutnim predstavnicima investitora, izvođača i nadzora, utvrđeno je da su izvedeni radovi iznad nulte kote koji nisu obuhvaćeni građevinskom dozvolom, čime je odstupljeno od vertikalnih gabarita objekta. Prema izjavi predstavnika subjekta kontrole isti su podnijeli zahtjev za izdavanje građevinske dozvole Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS i u više navrata dopunjavali zahtjev potrebnom dukomentacijom, međutim građevinska dozvola u toku kontrole još uvijek nije pribavljena", saopštili su iz Inspekotorata RS i dodali da je gradnja obustavljena do usklađivanja izvedenih radova sa građevinskom dozvolom.

Inspektori su prošle sedmice kontrolisali građenje objekta ovog trgovinskog centra, posdjeodvanje odobrenja za gradnje, usaglašenost sa dokumentacijom, posjedovanje i vođenje gradilišne dokumentacije, organizaciju i bezbjednost gradilišta, te posjedovanje potrebnih licenci za izvođenje radova.


Podiže se granica za odlazak u penziju

U Republici Srpskoj od naredne godine biće povećana starosna granica za odlazak u penziju za osam, odnosno četiri mjeseca.

"Počev od 1. januara 2018. godine, prema odredbama Člana 41. i 42. a u vezi sa prelaznim i završnim odredbama Člana 178. i 179. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju ("Službeni glasnik Republike Srpske" broj 134/11, 82/13 i 103 /15) propisano je da se do ispunjenja gornje granice uslova za starosnu penziju dolazi postepeno, uz povećanje granice godina života za osam odnosno četiri mjeseca", saopšteno je iz Fonda PIO RS.

Uslovi za ostvarivanje prava na starosnu penziju su:
- Osiguranik žena sa najmanje 15 godina staža osiguranja ima pravo na starosnu penziju kad navrši u 2018. godini 64 godine i četiri mjeseca života.
- Osiguranik sa 40 godina penzijskog staža ima pravo na starosnu penziju kad navrši u 2018. godini 57 godina i osam mjeseci života.
- Osiguranik žena sa 35 godina staža osiguranja ima pravo na starosnu penziju kad navrši u 2018. godini 55 godina i osam mjeseci života

Opširnije pogledajte u OVOJ tabeli


Banjalučani u strahu od novog nevremena

Mnogi građani još nisu sanirali posljedice prošlog neveremena, većina ih je našla tek privremena rješenja, a metereolozi za danas i sutra ponovo najavlju udare jakog vetra, na šta niko nije spreman.

Najave jakog i olujnog vetra, utjerale su strah među građane koji ne kriju da se plaše katastrofalnih posljedica, a još gora činjenica je, kako kažu, to što ne znaju kako da se zaštite.

Republički hidrometeorološki zavod Republike Srpske izdao je upozorenje da se danas i sutra očekuje olujni južni vjetar.

Kako je navedeno, vjetar će danas tokom popodneva i uveče biti jak, te na području Banjaluka duvati od 60 do 80 kilometara na čas.

Oni čija imovina nije stradala tokom prošlog nevremana boje se da bi ih ovo moglo pogoditi, a oni koji su pretrpjeli štetu strahuju da će ih ovaj vjetar dokrajčiti, te im je, prizaju, jedina nada da neće biti jak, piše "Euro Blic".

"Tek smo prije dva dana dobili novi lim na krovu i ne zanam kako da se zaštitim osim da odem na krov i da držim lim dok vjetar ne prođe. Lim je postavljen, ali nije skroz osiguran, tako da ako dune sa one strane opet ode sve", kaže Mirjana Šarić stanarka zgrade u Obilićevu koja je kompletna ostala bez krova tokom poslednjeg nevremena.

Vjetar brzine preko 70 kilometara na čas očekuje se i sutra, a nadležni upozoravaju da vjetar ove jačine može nanijeti štete, te da nije nimalo bezazlen.

Iako je najavljena brzina vetra manja od one 11-12. decembra, kada je bilo udara i preko 110 kilometara na čas, građanima nije svejedno.

Tagovi:

Ostale vijesti