• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vokri za MONDO: Hoću li navijati za Srbiju na SP?

Autori mondo.ba Autori Nebojša Šatara

Od ljubimca navijača Partizana 80-tih do vjerovatno jednog od omraženijih ljudi u Srbiji, Fadilj Vokri je u novogodišnjem intervjuu našem portalu poželio sve najbolje čitaocima MONDA, a ljudima na planeti ono što je najpotrebnije - mir.

 Mondo intervju Fadilj Vokri FS Kosova - Srbija na SP Izvor: MN Press/arhiva

Predsjednik tzv. Fudbalskog saveza Kosova je bez problema pristao na intervju iako zovemo iz Republike Srpske, odnosno Banjaluke, koja je kao dio Bosne i Hercegovine evidentno protiv proglašenja nezavisnosti južne srpske pokrajine.

Pripremili smo se i na opciju razgovora na engleskom jeziku, jer na žalost ne poznajemo albanski, ali nekadašnji golgeter Partizana je odmah prihvatio razgovor po "naški" u kojem smo se najprije dotakli njegovih "vječitih" derbija između crno i crveno-bijelih.

"Naravno da pamtim ’vječite' derbije protiv Crvene zvezde, a posebno derbi u četvrtfinalu Kupa Jugoslavije 1989. godine. Nedavno sam to gledao, mi smo na ’JNA’ dobili 2:1, a na ’Marakani’ igrali 1:1 i izborili plasman u polufinale da bi kasnije osvojili trofej poslije više od 30 godina. To mi je jedna od najdražih utakmica u karijeri. Bio sam tada jedan od ljubimaca navijača Partizana", rekao je Vokri na početku intervju za naš portal.

Prvi čovjek tzv. "kosovskog fudbala" je dodao da je gledao i posljednji "vječiti" derbi (1:1) koji su obilježili huliganski ispadi na južnoj tribini, priznavši rezignirano da tako nešto u "njegovo vrijeme" nije moglo da se dogodi.

"Bili su ’Grobari’ uvijek među najvatrenijim navijačima, ali onakve scene se nisu mogle ranije događati u bivšoj Jugoslaviji. Bilo je incidenata, ali neuporedivo manje".


Na pitanje da li je u kontaktu sa čelnicima Partizana ili sa nekim od saigrača iz "zlatnih osamdesetih", odgovorio je da se družio se sa rukovodstvom crno-bijelih u Albaniji ove godine poslije meča Lige Evrope protiv Skenderbega.

"Sjedili smo sa članovima uprave u Tirani na zajedničkoj večeri. Lijepo smo se družili i proveli, ali i diskutovali o svemu. Najviše o fudbalu".

Vokri je tri sezone proveo u Partizanu (1986-89) pre odlaska u turski Fenerbahče za koji je igrao dvije godine. Karijeru je počeo u rodnom Podujevu i prije dolaska u beogradske crno-bijele nastupao je za Prištinu. "Kopačke o klin" je okačio u Francuskoj, a za reprezentaciju Jugoslavije je odigrao 12 mečeva i postigao šest golova. Debitovao je za "plave" na prijateljskom susretu protiv Škotske i odmah se upisao u strijelce.

Prema njegovim riječima, Partizan je odlično prošao na žrijebu u osmini finala Lige Evrope, koji je njegovom nekadašnjem klubu za rivala donio Viktoriju iz Plzenja.

"Partizanova želja je i pre žrijeba bila Viktorija jer su u proljećnom dijelu Lige Evrope ostali samo veliki evropski klubovi. Mislim da crno-bijeli protiv češkog tima imaju najveće šanse da prođu u dalje takmičenje".

Poslije Partizana, što je i razumljivo, priča sa Vokrijem je skrenula na reprezentativni nivo odnosno na debitanstski nastup "Kosova" u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji u kojima je njegova ekipa osvojila samo jedan bod i to na startu protiv Finske (1:1) i potom upisala svih devet poraza od Ukrajine, Islanda, Finske i Hrvatske.

"S obzirom na to kako smo stvorili reprezentaciju, mnogi igrači koji su igrali za druge selekcije nisu mogli da se vrate kod nas, zadovoljni smo osvojenim bodom protiv Finske. Vjerujem da smo prikazali dosta dobar fudbal i u ostalim utakmicama iako nam evidentno nedostaje internacionalnog iskustva. Vjerujem da ćemo u narednim kvalifikacijama biti mnogo bolji", dodao je Vokri.

Predsjednik FS Kosova je naglasio da se u bivšoj Jugoslaviji igrao uvijek odličan fudbal što su pokazali i plasmani Srbije i Hrvatske na Mundijal u Rusiji.

"Dobro je za region što su se plasirali Srbija i Hrvatska, mada su blizu plasmana u Rusiju bile Crna Gora i Bosna i Hercegovina, koje su stale pred sami baraž".


A na Mundijalu će "orlovi" u grupi igrati sa Brazilom, Švajcarskom i Kostarikom, dok će "kockasti" odmjeriti snage sa selekcijama Argentine, Nigerije i Islandom.

"Srbija može da se ’nosi" sa svim rivalima, baš kao i Hrvatska, koja je bespotrebno u finišu kvalifikacija propustila direktan plasman, pa je morala da igra u baražu. Vjerujem da će Hrvati bez problema proći grupu, čak će se boriti sa Argentinom za prvo mjesto".

Na naše pitanje da li to znači da će navijati za Srbiju ili Hrvatsku na šampionatu svijeta, nije dao direktan odgovor: "Ne mogu baš to tako reći, ali ponoviću dobro je za fudbal u cijelom regionu što su Srbija i Hrvatska izborile plasman na Svjetsko prvenstvo".

Neminovna su bila i neka pomalo politička pitanja s obzirom da BiH i Srbija nisu priznale Kosovo kao nezavisnu državu.

"Kad bi se mi sportisti pitali, sport bi pobijedio politiku i to bi bilo davno završena priča".

PRATI I BIH

"Trenutno su bez selektora (istekao mandat Mehmedu Baždareviću, prim. aut), ali ko god od kandidata (Amar Osim ili Robert Prosinečki) bude izabran, sigurno je riječ o dobrim trenerima željnim dokazivanja. Naravno, ja ne mogu da biram selektora BiH, već se bavim pitanjima ’kosovskog’ fudbala i našim problemima. Obojica, po mom mišljenju zaslužuju da budu selektori po kvalitetu".

Vokri je podvukao da zasad nijedan fudbaler srpske nacionalnosti nije nastupio za kosovski nacionalni tim, ali je uvjeren da će biti takvih slučajeva u budućnosti.

"Zasad niko od Srba nije igrao, ali svakom igraču bez obzira na nacionalnost ili vjeroispovijest su vrata reprezentacije Kosova otvorena pod uslovom da igrački zaslužuju da nose dres kosovske selekcije. Odnosno ukoliko ih budući selektor pozove".

Na kraju razgovora, zamolili smo Vokrija da poželi sebi i našim čitaocima za predstojeću Novu godinu...

"Vašim čitaocima želim sve najbolje u 2018. godini, a svim ljudima na svijetu, pa tako i sebi, želim samo mir. U svakom kutku planete".

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC