BRIFING: Ivanić u prednosti, stiže Erdogan

Autor:

Koji su rezultati ankete o rejtingu kandidata SZP-a, da li turska AKP otvara predstavništvo u Sarajevu, zašto Srpska nema evidenciju svoje imovine i zbog čega se vodi istraga protiv "Klinton fondacije".

0
A- A A+

Mladen Ivanić Foto: Vedran Ševčuk/Mondo.ba

Ivanić najpopularniji SZP-ovac

Počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić osvojio je najviše glasova u anketi Saveza za promjene koja je trebalo da posluži da određivanje kandidata opozicije za predsjednika RS i srpskog člana Predsjedništva BiH, piše današnji Euroblic.

Ivanić je ubjedljivo osvojio prva mjesta u anketi za obe pojedinačne funkcije. Čak 26 odsto anketiranih izjasnilo se da bi Ivanić trebalo da bude kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH, dok bi njegovu kandidaturu za predsjednika podržalo 19 odsto građana. Iz SDS-a najbolje stoji Mićo Mićić, za koga 14 odsto ispitanih misli da bi trebalo da bude kandidat za fotelju u Sarajevu, dok devet odsto smatra da je Mićiću mjesto u Palati Republike. Treći na obe liste je Mirko Šarović.

Zaključuje se da kandidature SZP-a sada zavise od toga za koju trku će da se opredijeliti Ivanić. Druga nominacija ići će Šaroviću ili Mićiću.

Ko brani Srbima da slave 9. januar

Rukovodioci institucija BiH vrše pritisak na zaposlene sa prebivalištem u Srpskoj da rade 9. januara, na Dan Republike, tvrdeći da je to neustavan praznik, iako se on proslavlja na osnovu Zakona o Danu Republike koji ničim nije osporen.

U velikom broju institucija BiH na čijem su čelu Bošnjaci šefovi zaposlenima koji neće raditi 9. januara to će upisati kao godišnji odmor, piše današnji Glas Srpske.

Navodi se da mnogi ne smiju da se suprotstave takvim odlukama, dok drugi ne namjeravaju da dođu na posao, iako će im biti upisano da su koristili godišnji odmor.

AKP otvara predstavništvo u BiH

Turska vladajuća Stranka pravde i razvoja (AKP) najavila je da će uskoro otvoriti predstavništvo u BiH, piše Dnevni avaz.

List navodi da je zamjenik predsjednika AKP-a Mehdi Eker rekao da će predstavništva stranke biti i u Rusiji, SAD, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj i Makedoniji.

“Možda će predstavništva u svakoj od zemalja biti uređena na drugačiji način. Negdje će djelovati kao udruženje, kao fondacija, a negdje kao direktno predstavništvo”, rekao je Eker.

Avaz je konsultovao lokalne sarajevske analitičare koji tvrde da je to u skladu sa izuzetno agresivnom politikom kojom lider AK-a Tajip Erdogan riješava svoje unutrašnje probleme. Smatraju i da je na sceni autokolonizacija bh. političkog prostora.

Srpska nema evidenciju imovine

Republika Srpska nema jedinstvenu i sveobuhvatnu evidenciju imovine kojom raspolaže i bez toga gotovo je nemoguće tom imovinom upravljati na efikasan način.

"Ne možete upravljati nečim, a ne znate šta imate, koliko to vrijedi, u kakvom je stanju. Treba napraviti registar i aktivno upravljati tim. Vjerovatno tu ima nečega što bi trebalo prodati, nešto dati u zakup ili koncesiju, ali u svakom slučaju bez popisa da znate čime upravljate teško je bilo šta organizovati i uraditi", rekao je Nezavisnim Goran Radivojac, profesor Ekonomskog fakulteta u Banjaluci.

Trenutno sveobuhvatnu evidenciju o obliku vlasništvima ima jedino Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove, ali samo o obliku vlasništva. U Republici Srpskoj situacija je trenutno takva da, recimo, javna preduzeća upravljaju svojom imovinom, različita ministarstva takođe onim što je pod njihovom nadležnošću, lokalne zajednice vode računa o svojoj imovini, razni organi republičke uprave opet imaju svoju imovinu i u suštini svako upravlja svačim, što je situacija od koje malo ko ima koristi.

Istraga protiv “Klinton fondacije”

Ministarstvo pravde SAD pokrenulo je novu istragu protiv "Klinton fondacije" o zloupotrebi položaja tokom mandata bivšeg državnog sekretara SAD Hilari Klinton, prenijeli su američki mediji.

Zvaničnici za sprovođenje zakona su juče saopštili da je u decembru najmanje jedan svjedok ispitan i da se očekuje sprovođenje dodatnih postupaka.

Klintonova, koja je dužnost državnog sekretara obavljala u periodu između 2009. i 2013. godine, osumnjičena je za pružanje političkih usluga u zamjenu za doprinos "Klinton fondaciji", prenosi "Sputnjik".

"Hil" prenosi da će istražioci Federalnog istražnog biroa (FBI), koji vode istragu, pokušati da ustanove da li je bilo zloupotrebe poreskog izuzeća iz ličnih ili političkih razloga.

Tagovi:

Ostale vijesti