BRIFING: Zemljište, konzulat, autoput i zatvor

Autor:

Pročitajte pregled štampe za subotu, 10. februara

0
A- A A+
brifing Foto: Mondo.ba

Nestaje poljoprivredno zemljište u RS

Od raspoloživih 0,58 hektara obradivog poljoprivrednog zemljišta po stanovniku u Republici Srpskoj obrađuje se svega 0,20 hektara po stanovniku, a glavni uzrok za ovu situaciju su sve veća urbanizacija i migracija stanovništva u veće gradove u RS, pišu "Nezavisne novine". "Lijevče polje, Semberija i područje Hercegovine su žarišne tačke i najugroženija područja kada je u pitanju degradacija zemljišta u RS", rekla je Svetlana Lazić, viši stručni saradnik za upravljanje poljoprivrednim zemljištem.

Sarajevski zatvor seli se u Hadžiće

Kazneno-popravni zavod Miljacka uskoro će biti iseljen iz zgrade Palate pravde u centru Sarajeva na novu lokaciju u Hadžićima, piše "Dnevni avaz". Ministar pravde i uprave Kantona Sarajevo Mario Nenadić rekao je da bi realizacijom ovog projekta bio riješen dugogodišnji problem nedostajućih kapaciteta Kantonalnog suda u Sarajevu. Nenadić je naveo da će na ovaj način biti ostvarene pretpostavke za dalji razvoj ljudskih resursa ovog suda, jer se zbog nedostatka odgovarajućeg broja sudija i pratećeg administrativnog osoblja ovaj sud iz godine u godinu suočava sa sve većim zaostacima u rješavanju predmeta.

U aprilu otvaranje konzulata Srbije u Trebinju

U Trebinju će u aprilu biti otvorena konzularna kancelarija generalnog konzulata Republike Srbije u Banjaluci. Kancelarija će obuhvatiti grad Trebinje i opštine Ljubinje, Berkovići, Gacko, Bileća, Nevesinje i Istočni Mostar, a biće smještena u kući Luke ĆelovićaTrebinjca, u centru grada, čiji je jedan dio bio devasiran, piše "EuroBlic".

Autoputem od Banjaluke do Prijedora 2023. godine

Vlada Republike Srpske usvojila je Odluku o utvrđivanju uslova za dodjelu koncesije za izgradnju autoputa Banjaluka - Prijedor i već krajem ovog mjeseca Ministarstvo saobraćaja i veza počeće pregovore za dodjelu koncesije za ovaj projekat kineskoj kompaniji "China Shandong International and Tehnical Cooperation". Prema odluci, koncesija će biti dodijeljena na period od 25 do 30 godina, a finansije za izgradnju treba da obezbijedi kineska kompanija, s tim da projekat treba da bude strukturisan bez garancija RS ili BiH, pišu "Nezavisne novine".

Tagovi:

Ostale vijesti