Ozbiljno ''fizičko'' i skuplji prevoz u Banjaluci

Mondo brifing donosi izbor najzanimljivijih naslova iz današnje štampe.

Ozbiljno ''fizičko'' i skuplji prevoz u Banjaluci Foto: Mondo.ba

OZBILJNIJI ČASOVI FIZIČKOG

Kao evropski grad sporta Banjaluka će organizovati program ''Razvoj sporta kroz školske sekcije'' u svim prigradskim osnovnim školama, a kojim će biti obuhvaćeno skoro 10.000 đaka.

Nakon brojnih primjedbi roditelja da se sa djecom skoro ništa ne radi na časovima fizičkog, posebno u nižim razredima, plan je da se unaprijedi kvalitet ove nastave, piše Blic.

Kako objašnjavaju u Odjeljenju za razvoj obrazovanja, sporta, omladine i zdravstva, djeca će u okviru redovne nastave učiti osnove čak deset sportova, a biće organizovani i dodatni časovi za one sportove za koje đaci budu posebno zainteresovani. Škole po novom pravilniku neće moći izdavati sale nakon nastave, odnosno od 18.40 do 20 časova.

Prema anketama svi banjalučki osnovci najviše vole fudbal, slijede košarka i odbojka, a najmanje su zainteresovani za šah, aerobik i stoni tenis. Interesuju se i za plivanje i ples.

MATEMATIČARI DO POSLA ZA DVA MJESECA

Nasuprot građanima koji godinama pa čak i decenijama čekaju zaposlenje, profesori matematike i fizike u Srpskoj do posla dolaze dva mjeseca nakon što uzmu diplomu u ruku, piše Glas.

''Profesori njemačkog jezika na evidenciji biroa u prosjeku se zadržavaju pola godine dok profesori biologije posao nađu za sedam mjeseci. Ljekari na zaposlenje čekaju oko devet, a inženjeri građevine deset mjeseci'', rekli su u Zavodu za zapošljavanje i dodali da posao brzo nađu i inženjeri informacionih tehnologija, elektroinženjeri i farmaceuti. Posao najduže čekaju nekvalifikovani radnici, odnosno osobe bez zanimanja, a u stopu ih prate i administrativni radnici, trgovci i ekonomski tehničari.

POSKUPLJUJE KARTA ZA GRADSKI PREVOZ

Cijena pojedinačne karte u autobuskom prevozu bi od marta mogla biti viša za 0,20 a mjesečne od 1,5 do 5,5 KM.

Načelnik odjeljenja za saobraćaj i puteve u Banjaluci, Slaviša Sandić  rekao da se još vode pregovori sa prevoznicima i da gradonačelnik još nije dao saglasnost na novi cjenovnik. Analize gradskih službi pokazale su da je pomenuto poskupljenje za sada jedino moguće.

''Trebalo bi da dođe do poskupljenja karte u autobuskom prevozu ali ne onoliko koliko su prevoznici tražili. Naš stav je da to u prosjeku treba da bude maksimalno sedam odsto. Jer je cijena energenata viša za 20 procenata. Uslovili smo prevoznike da set od pet karata koji se kupuje u kiosku bude 7,5 KM pa bi tako jedna koštala 1,5 KM", rekao je Sandić za Glas.

BIZNISMEN KRAO U MARKETIMA

Nijemac (58) koji je varao na samouslužnoj kasi moraće da plati kaznu u visini od 208.000 evra.

Sud u Minhenu osudio je ovog biznismena za krađu jer je pokušao da teletinu u vrijednosti 47 evra plati kao jeftinije voće. Muškarac, čiji identitet nije objavljen, već već i ranije radio istu stvar, i to čak tri puta zbog čega je okrivljen za krađu i utaju poreza

Sud je odluku o visini novčane kazne donio na osnovu njegovih mjesečnih prihoda koja iznose 24.000 evra. Muškarac je pušten iz zatvora u kom je od decembra kada je uhvaćen u krađi.

 Portparol Suda u Minhenu Klaus-Peter Jungst izjavio je da se Nijemac nije žalio na presudu.

Ostale vijesti