Pljačka na Fejsu, zaboravni studenti i cijena gasa

Autor:

Mondo brifing za petak, 23. feburar.

Pljačka na Fejsu, zaboravni studenti i cijena gasa Foto: Mondo.ba/Željko Svitlica

OPLJAČKAO ŠVAJCARCA PREKO FESJBUKA

Okružnom javnom tužilaštvu Bijeljina policija je podnijela izvještaj protiv Aleksandra Perića (23) iz Bijeljine da je prevario državljanina Švajcarske i oštetio ga za 2,57 miliona maraka, pišu Nezavisne.

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS, navodeći inicijale, saopštilo je da Perića terete za prevaru. Ovoj gotovo filmskoj priči, kako saznajemo, kumovale su društvene mreže.

Kako "Nezavisne" saznaju, mladić se putem Facebooka imućnom strancu predstavio kao socijalno ugrožena osoba, koja je u veoma teškoj materijalnoj situaciji. Imao je nekoliko lažnih Facebook naloga te je, kako ga i terete, lažnim prikazivanjem činjenica u više navrata državljanina Švajcarske doveo u zabludu da mu uplaćuje novac.

On je, nezvanično, naveo lakomislenog stranca da mu na njegove račune u nekoliko različitih banaka uplaćuje novac, a pored toga i na račune drugih lica kako bi cifre bile manje upadljive.

Sačinjavao je lažne ugovore kako bi na osnovu njih podizao novac iz banaka.

SMIJENJEN MATARUGA I...NIŠTA VIŠE

Nijedan od zahtjeva studenata koji su izneseni na protestima do sada nije u potpunosti ispunjen iako im je novo rukovodstvo to obećalo prije četiri mjeseca, piše EuroBlic.

Između ostalog, zahtjevi su bili da se zaposli 100 asistenata, da se riješi afera ''Balaban'', ispitaju sva seksualna uznemiravanja na Univerzitetu i provjere naučne radove profesora - zahtijevali su između ostalog studenti koji su početkom novembra prošle godine zauzeli rektorat Univerziteta stavivši u njega svoju zastavu.

Od tada je prošlo četiri mjeseca studenti se više ne javljaju, a ućutala se i uprava koja nakon odlsaka tadašnjeg rektora Mataruge na sva zvona objavila da će podržati sve zahtjeve.

Predsjednik Unije studenti RS Ratko Savić rekao je da su se po njegovom mišljenju stvari pokrenule s mjesta.

GAS NEĆE POSKUPITI

Tečni naftni gas u BiH može se uvesti bez obračuna i plaćanja putarine ukoliko će se prodavati krajnjim korisnicima u bocama za domaćinstva, piše Glas Srpske.

Saopšteno je ovo juče iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH nakon što je donesena dopuna obavještenja o postupanju uvoznika i distributera nafte, naftnih derivata i gasa u BiH u kojoj su definisani uslovi pod kojima se može prometovati gas u BiH bez plaćanja putarine.

Dokument je donesen nakon sastanka predstavnika UIO i udruženja plinara BiH u osnivanju, a usvojen je s ciljem potpunog pojašnjavanja primjene izmjena i dopuna Zakona o akcizama.

"Privrednici prilikom uvoza treba da podnesu izjavu da prijavljeni tečni naftni gas nije namijenjen za automobile, a kao dokaz za to proizvođač ili uvoznik može pribaviti izjavu kupca punionice ili distributera da ga nabavlja isključivo radi prodaje krajnjim korisnicima", saopšteno je iz UIO.

Uvoznik, proizvođač, punionica, distributer i distributer gasa u bocama evidenciju o prometovanim količinama gasa vode u elektronskom ili pisanom obliku na veb-stranici UIO, a putarinu će platiti za količine za koje ne bude postojala ili ne bude vjerodostojna evidencija koja dokazuje da gas nije prodat za vozila.

U BiH je od 1. februara počela primjena izmjena Zakona o akcizama što je dovelo do poskupljenja goriva i gasa. Ovim izmjenama povećana je putarina za 0,15 KM po litru goriva, akciza na lož-ulje porasla je sa 0,30 na 0,45 KM po litru, a uvedena je i akciza od 0,30 KM po litru bio-goriva i bio-tečnosti.

Tagovi:

Ostale vijesti