Tajna stara 43 godine: Titovi piloti "lovili" NLO!

Autor:

Posljednji komandant Ratnog vojnog vazduhoplovstva SFRJ general Zvonko Jurjević (84) otkriva kako je prije 43 godine na nebu iznad Podgorice vodio prvu akciju presretanja neidentifikovanog letećeg objekta na našim prostorima!

0
A- A A+

Tada mladi potpukovnik i komandant 172. eskadrile JNA, Jurjević je u februaru 1975. dobio naređenje da sa svojim pilotima na "galebovima" priđe i identifikuje NLO koji je prethodno danima viđan iznad Podgorice, Jadrana i Dubrovnika, a dolazio je iz pravca Italije. Vojni pilot se hrabro podigao u vazduh sa aerodroma Golubovci, piše Kurir.rs.

"Vidio sam neobična svjetla... Nije to bio nikakav vazduhoplov, ni avion, ni meteo balon. Bila je to totalno neobična letjelica sa nekim nama nepoznatim aerodoinamičkim osobinama. Neobično se kretao, od toga da je maltene lebdio u vazduhu do nekih nezamislivih kosmičkih brzina koje je odjednom postizao. Avioni ni danas ne lete tim brzinama, bio je to kao meteor", prisjeća se Jurjević.

Tito znao za sve

U operaciji presretanja i identifikovanja NLO učestvovalo je ukupno 13 aviona i 26 vojnih pilota, a o svemu je bio obaviješten i tadašnji predsjednik SFRJ Josip Broz Tito. O učestalim i neobjašnjivim događajima na nebu iz Beograda nikad nije stigao zvaničan odgovor, iako je tada u Komandi RV oformljeno odjeljenje za pojave NLO sa pukovnikom Veljkom Majstorovićem na čelu. Komisija nikada nije donijela nijedan zaključak i ubrzano je rasformirana.

Iako nerado govori o cijelom incidentu, ovaj višestruko odlikovani pilot kaže da tu letjelicu nikako nije mogao da stigne.

"Nije bilo šanse, iako se vidjelo da nije bio agresivan, nije mi dao da mu priđem na bliže od 10 kilometara. Nisam poslije viđao takve objekte... Ma nije to nikakva tajna, preko 25 pilota na teritoriji bivše SFRJ prijavljivalo je da je vidjelo neidentifikovane letjelice. Tada sam zatražio da se to istraži i raspravi, da se formira naučni tim i sve ispita. Međutim, nikoga nije bilo briga tada i sve je zataškano", kaže Jurjević.

Ipak, i poslije toliko godina od događaja koji je mogao da promeni cjelokupan tok ne samo srpske već i svjetske istorije, posljednji komandant Protivvazdušne odbrane SFRJ blago je revoltiran.

"Ispada da poslije svega što sam uradio u životu i karijeri svi me po tome pamte i poslije 43 godine od tog događa i dalje trpim nevjerovatan pritisak zbog toga. Sada više nemam šta da kažem, sve sam rekao, a svojevremeno niko nije htio da me sluša", kaže ovaj pilot, koji je penzionisan 1992. godine.

Inače, te 1975, nakon Jurjevića, u vazduh su se dizali i drugi vojni piloti pokušavajući da identifikuju ili priđu neobičnoj letjelici. Iz Batajnice su ubrzo stigla dva "miga 21" kao pojačanje, međutim, nijedan od tih pokušaja nije uspio. Pilotima je čak u jednom trenutku izdato naređenje da gađaju nepoznatu letjelicu, ali rakete nisu reagovale. Da li je baš u tom trenutku zakazala tehnika ili je nešto drugo bilo u pitanju, piloti nikad nisu saznali.

Tagovi:

Ostale vijesti