IZ NAFTALINA: Savjeti za čuvanje jaja iz 1939.

Autor:

„Vrbaske novine“ od 27. oktobra 1939. godine donose tekst „Ostavljanje jaja za zimu“, koji govori o konzerviranju ove namirnice. Pročitajte...

0
A- A A+

Kako bi se i preko zime imalo jaja za upotrebu, kada kokoške usljed hladnoće prestanu da nose, onda ih treba preko ljeta spremiti, tj. konzervirati i čuvati za zimu.

Za spremanje jaja za zimu ima više načina, ali je najvažnije da jaja za ostavu moraju biti svježa, čista i čitava, tj. cijela, a ne naprsla. Neoplođena jaja su mnogo bolja za ostavu, jer se oplođena brže kvare od neoplođenih, navodi se u tekstu.

Da li su jaja ispravna može se utvrditi tako što se u običnu vodu sipa 150 grama soli. Jaja koja potonu su svježa. Jaja se stavljaju vrhom okrenutim ka dolje.

Najjeftiniji način konzerviranja je ostavljanje jaja u mekinje ili drvene struzotine. Jaja se slažu u sanduk, pa preko njih ide red mekinja ili struzotina. Ovako spremljena jaja mogu se sačuvati do četiri mjeseca.

Drugi način konzerviranja je u krečnoj vodi. U ugašeni kreč se dodaje voda, kreč pada na dno, a voda koja ostaje naziva se krečnom vodom. Jaja se stavljaju u sud i u njega se sipa voda – voda treba da bude dva-tri prsta preko jaja. Sud se sprema na hladno. Autor navodi kako je ovaj način spremanja sigurniji, ali nije najbolji, budući da jaja smrde na kreč i da takva jaja nisu za mješanje kolača.

Najbolji je način spremanje u staklastoj vodi, a ona se kupuje u apoteci. Spremanje u ovoj vodi radi se na isti način kao i u gorepomenutoj krečnoj vodi. Međutim, ta jaja pucaju pri kuvanju, pa je dobro u njih sipati sirće, navodi se u tekstu u „Vrbaskim novinama“, broj 1636.

Tagovi:

Ostale vijesti