Inckove jade niko ne zna; dezerteri i dokon pop

Autor:

U današnjem brifingu: Incka čeka žena pjevačica, dezerteri se smiju borcima, opet se priča o Sjediću i Finciju.

Inckove jade niko ne zna; dezerteri i dokon pop Foto: Mondo/Željko Svitlica

INCKO: LAKO JE BILO EŠDAUNU, IZA NJEGA JE STAJALA VOJSKA

Gostujući u političkom magazinu "Akta" na TV Alfa visoki predstavnik u BiH Valentin Incko kazao je da će međunarodna zajednica dati šansu predstavnicima parlamentarnih stranaka da se dogovore oko izmjena Izbornog zakona BiH do aprila, eventualno do početka maja, nakon čega će, kako je najavio, povećati pritisak, jer neće dozvoliti da se od BiH napravi "slučaj Mostar".

Upitan zašto "ne presječe" i bonskim ovlaštenjima nametne izmjene Izbornog zakona BiH, a s obzirom da poljuljana parlamentarna većina u izbornoj godini teško može donijeti ta zakonska rješenja, Incko ne isključuje tu mogućnost, prenosi Glas Srpske.

Govoreći o svom autoritetu kod domaćih predstavnika vlasti Incko je napravio paralelu sa jednim od svojih prethodnika Pedijem Ešdaunom.

"Pedi Ešdaun je bio tu u neko drugo vrijeme, to je bilo poslije rata. On je imao 800 ljudi u svom uredu, ja ih imam samo 80, i Pedi Ešdaun je iza sebe imao 60.000 vojnika. Kada bi on nešto odlučio, a to se ne bi provelo, on je uvijek mogao da zove EUFOR, IFOR , SFOR da oni intervenišu", podsjetio je Inzko. 

Visoki predstavnik je opisao i svoj radni dan...

"Što se tiče mog dana, mogu vam reći, jutro počinjemo sa sastankom, pogledamo štampu iz cijele zemlje i iz susjednih zemalja, mi takve stvari pratimo. Preko dana opet sastanci, pa sastanak za pisma. Dobijamo preko 1.000 pisama godišnje, koje analiziramo. Najopterećenije nam je pravno odjeljenje", kazao je Incko.

...i naglasio da zaista želi kući, ali da mu "neke izjave iz Banjaluke produžuju boravak".

"Mojoj supruzi bi bilo drago da se vratim. Ja sam najduže ovdje (devet godina). Moja žena pati zbog toga, ona jeste pjevačica, putuje, ali kada je kod kuće ona je sama. I zbog djece bih volio da sam kod kuće. Ja mislim da će doći to vrijeme da ću ja otići", dodao je visoki predstavnik.

BORS: DEZERTERI NAM SE SMIJU

Borci koji su branili otadžbinu, kad je u pitanju penzionisanje, često su u nepovoljnijem položaju u odnosu na dezertere upozoravaju iz Boračke organizacije RS.

''Došlo smo u situaciju da nam se dezerteri smiju. Ratni staž, koji im je upisan, ali za njega nisu plaćeni doprinosi, sada mogu da se tako izrazim, okačiti mačku o rep", kaže predsjednik BORS-a Milomir Savčić za EuroBlic.

Dodaje da ratni staž mnogima čak stvara probleme. Kao primjer za to navodi sudbinu željezničara, koji su bili borci Vojske RS. Upravo oni su se našli prvi na udaru masovnog penziosanja u Željeznicama RS, kako bi broj zaposlenih bio smanjen, a zahtjevi Svjetske banke vezani za kredit za restrukturiranje, ispunjeni, piše EuroBlic.

''Oni sad moraju u penziju, koja je manja od plate a oni koji su bili na radnoj obavezi pa čak i oni koji su izbjegavali mobilizaciju ostaće da rade četiri godine duže. Dakle borac, koji je branio RS i čuvao između ostalog i vozove i pruge sada je u lošijem položaju od onih koji su ratnih godina bili na sigurnom, pa čak i kršili tadašnje zakone", objašnjava Savčić.

IZMJENE ZAKONA NE MOGU MIMO PRESUDE ''SEJDIĆ-FINCI''

Bilo kakve izmjene Izbornog zakona BiH koje bi bile suprotne Evropskoj povelji ljudskih prava ili presudama Evropskog suda za ljudska prava za EU su neprihvatljive, naveo je Johanes Han, evropski komesar za proširenje, u pisanom dopisu Evropskom parlamentu u odgovoru na poslaničko pitanje.

To, praktično, znači da bilo kakve izmjene koje ne budu uvažile odluku u predmetu "Sejdić i Finci" neće biti prihvaćene od strane EU, prenose "Nezavisne novine".

"Evropska komisija prije svega smatra da izborna reforma mora unaprijediti demokratski kvalitet izbornog procesa. Odluka 'Sejdić i Finci' ne traži punu reviziju Izbornog zakona, nego ciljano prilagođavanje sastava Doma naroda", naveo je Han u odgovoru na poslaničko pitanje prošlog petka.

Ovo, opet, znači da je za EU primarno pitanje kompozicija Doma naroda, a ne pitanje izbora članova Predsjedništva BiH.

"Savjet EU u zaključcima iz oktobra 2017, pored i dalje važećih preporuka Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju i Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava, zahtijeva da BiH implementira odluku Ustavnog suda BiH iz decembra 2016. koja se odnosi na određene izborne odredbe u FBiH", naveo je Han.

On je jasno naveo i šta EU očekuje nakon izbora u oktobru: BiH, kako kaže, treba ne samo da provede izbore, nego i da brzo implementira rezultate i formira sva zakonodavna i izvršna tijela, što će biti osnovni demokratski test dok zemlja aplicira za članstvo.

SVESTRAN: POP TOVIO PILIĆE, USPUT PRODAVAO DROGU

Besposlen pop i jariće krsti, a Milan Jordović iz Požege očigledno je imao pune ruke posla.

"Pop diler tovio piliće i raspitivao se o ženama", prenosi današnji EuroBlic priču beogradske redakcije.

Priča o dvostrukom životu Milana Jordovića sveštenika u čijem automobilu su nađena 52 paketića skanka, nakon nedjelju dana podijelila je javnost. Više je onih koji vjeruju da ''njihov Jordo'' to nikada samovoljno ne bi učinio dok pojedini ipak sumnjaju.

''Radio je nešto malina i tovio neke piliće. Čuh od komšije da se raspitivao kod njega o nekim ženama, međutim, niko to nije uzimao za ozbiljno, jeste sveštenik ali znate kakvi su muškarci vole da prokomentarišu lijepo žensko čeljade'', piše Blic u tekstu o svešteniku

Tagovi:

Ostale vijesti