BRIFING: Zasjede za migrante i kafić za spavanje

Autor:

Pročitajte pregled štampe za ponedjeljak, 19. mart...

BRIFING: Zasjede za migrante i kafić za spavanje Foto: Mondo

BiH postavlja zasjede za migrante

Povećan broj ilegalnih migranata u BiH problem je na granici zbog kojih Granična policija BiH provodi mjere poput detaljnog pregleda svih teretnih vozila koja dolaze iz Srbije i Crne Gore, kaže Zoran Galić, direktor Granične policije BiH. "Osim toga, pripadnici GP BiH kontinuirano realiziraju ophodnje, nadzor i osmatranje, prikupljaju obavještajno-sigurnosne podatke, postavljaju zasjede i kontrolne punktove i realiziraju mješovite ophodnje uz zajedničku državnu granicu BiH sa susjednim zemljama", kaže Galić za "Nezavisne novine".

Prinudno naplaćeno 97 miliona KM poreza

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH lani je prinudnim putem naplatila 96,78 miliona KM duga za indirektne poreze, što je za oko 23,22 miliona maraka manje u odnosu na godinu ranije. UIO je u 2016. prinudnim putem prikupila nešto više od 120 miliona, a godinu ranije 100, 63 miliona maraka, piše "Glas Srpske".

Načelnik vozilom usmrtio starca

Načelnik opštine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić (35) izazvao je saobraćajnu neserću u kojoj je poginuo pješak u sarajevskom naselju Grbavica. Kako piše "EuroBlic", nesreća se dogodila u subotu oko 14.30 časova, kada je Efendić u Zagrebačkoj ulici automobilom "golf" udario pješaka Emira Selimovića (77) iz Sarajeva. Poslije nesreće pješak je prevezen u KCU u Sarajevu, gdje je preminuo. Isti dan Efendić je uhapšen, a juče je pušten iz policije.

"Ogroman prostor za zapošljavanje mladih"

Predsjednik Savjeta omladinskih organizacija Banjaluka Davor Strika za "Nezavisne novine" objasnio je svoju odluku da ostane u svom gradu i zemlji. "Moja odluka za ostanak bazira se na želji i volji da ostanem u zemlji gdje je moj narod i zajedno s njim da pokušam unaprijediti stanje, te dok god imam energije da se borim biću ovdje, a ona se neće potrošiti... Moramo raditi na sebi svakim danom kako bismo postali kompetentniji na tržištu rada. U našem gradu postoji ogroman prostor za zapošljavanje mladih u IT sektoru, nezaposleni bi doškolovavanjem i prekvalifikacijama mogli naći zaposlenje sa primamljivim primanjima u ovoj oblasti", kaže Strika.

Kafić za spavanje u Poljskoj

U poljskom gradu Vroclavu otvoren je prvi kafić za spavanje u kom posjetioci mogu na kratko da odremaju, okrenu san i svježi nastave dalje. “Vinci Power Nap Sleep Cafe” je neobični kafić i djelo dizajnera Magdalene Filcek. Njena osnovna ideja je bila da napravi mjesto mira i spokoja, oazu snova, a u tome joj je pomogao nevjerovatno umirujući ambijent. U kafiću dominira mekana vještačka trava, čija zelena boja na prvi pogled poziva na ’dremku’, a viseće platnene ležaljke pružaju utočište. Dodatni stimulans dolazi od posebno odabrane muzike, tihe i suptilne, prave uspavanke za odrasle, piše portal tumagazin.rs.

Tagovi:

Ostale vijesti