Ameri, deklaracija, bijeli hljeb i fiki, fiki, fik

Autor:

Pregled najinteresantnijih priča i ovog jutra na jednom mjestu. Mondo brifing za ponedjeljak.

Ameri, deklaracija, bijeli hljeb i fiki, fiki, fik Foto: Vedran Ševčuk, mondo.ba

SAD utiču na izbore u BiH preko medija?

Vlada Republike Srpske navela je u novom izvještaju Savjetu bezbjednosti UN da SAD, prema izvještajima američke vlade, već dugo nastoje da utiču na izbore u BiH putem finansiranja medija u BiH, te da su ti napori intenzivirani.

U ovom dokumentu se ističe da strano uplitanje u izbore u BiH prijeti da podrije demokratiju u BiH, te da na ovogodišnjim izborima, građani BiH moraju da izaberu svoje lidere bez uplitanja ijedne strane države.

"Uplitanje je i direktno i indirektno, a dolazi i iz stranih ambasada. Srpska ima razloga da bude zabrinuta, ali se u ovom izvještaju neće baviti razlozima te zabrinutosti. Međutim, Srpska smatra da je važno da skrene pažnju na jednu dugogodišnju praksu čiji je cilj uticanje na izbore u BiH", navedeno je u trećem dijelu 19. izvještaja Vlade Srpske Savjetu bezbjednosti UN pod naslovom "Izbori u BiH moraju biti održani bez stranog uplitanja".

Prema navodima izvještaja, američka vlada izdvaja značajne resurse za finansiranje medija u BiH još od kraja rata 1995. godine.

Iako se kao svrha ovog finansiranja često navodi pomoć nezavisnim medijima, kvalitetnom novinarstvu i građanskom društvu uopšte, Srpska upozorava da je njegov uticaj na lokalnu politiku kontroverzan.

"Od završetka rata do danas, američka vlada dala je preko 100.000.000 dolara medijima u BiH, što je vjerovatno najveća američka pomoć medijima po glavi stanovnika. Ova sredstva uglavnom se usmjeravaju preko Agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Stejt dipartmenta putem američke Ambasade u Sarajevu", napominje se u tekstu.

Strani posmatrači razlog što nema deklaracije

Današnji „Euroblic“ aktuelizuje pomalo zaboravljenu deklaraciju o opstanku srpskog naroda o kojoj se intenzivno govorilo početkom godine, ali nikada nije objelodanjena i usvojena.

List navodi da je tekst deklaracije gotov, ali da institucije Srpske i Srbije za sada ne otkrivaju datum potpisivanja. Poslanik SNS-a u Skupštini Srbije Vladimir Đukanović rekao  je da deklaracija još nije potpisana zbog „stranih posmatrača“.

„Na nas se mnogo više motri nego na sve druge i to je razlog zbog koga se sve odužilo. Razmišlja se kako da se sve uradi na najbolji mogući način“, rekao je Đukanović.

Analitičar Dragomir Anđelković tvrdi da deklaracija ima ozbiljan odjek u zapadnim krugovima.

Iz Narodne skupštine RS poručuju da niko iz rukovodstva parlamenta nije obaviješten o tome kada bi ovaj dokument mogao da bude potpisan i potvrđen.

Vratili bi "bijeli hljeb" zbog sukoba interesa?

Nekoliko poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH odlučilo je da kraj mandata iskoristi da u Ustavnom sudu BiH ospori ukidanje “bijelog hljeba”, piše današnji “Glas Srpske”.

“Bijeli hljeb” je naknada za izabrane i imenovane zvaničnike nakon prestanka javne funkcije, odnosno pravo na platu godinu dana po isteku mandata. Savjet ministara je ovo pravo ukinuo prošle godine, ali nekoliko poslanika prikuplja potpise za procedure vraćanja, tvrdi list.

“Razgovarao sam sa kolegama koji misle da je to u suprotnosti sa Ustavom i još ne postoji odluka da li će se predate apelacija ili neće. Dali smo pravnim stručnjacima da vide ima li uporišta za to ili ne”, rekao je Momčilo Novaković iz NDP-a.

Ističe da je on za vraćanje “bijelog hljeba” iz prostog razloga što je u pripremi novi zakon o sukobu interesa koji propisuje da poslanik ne može raditi ni u privatnom sektoru ako je u toku mandata donio zakon koji se odnosi na taj sektor.

“Ako zakon bude usvojen, onda će poslanici biti zaista u teškoj situaciji jer bukvalno neće moći da rade nigdje 12 mjeseci, a neke poslove ni 24 mjeseca. Ne možemo poslanika ostaviti na ulici”,tvrdi Novaković.

Osam osoba iz BiH promijenilo pol u Beogradu

Ukupno osam pacijenata iz BiH, a 400 sa prostora bivše Jugoslavije, u proteklih deset godina promijenilo je pol u zdravstvenim ustanovama u Beogradu, pišu današnje “Nezavisne”.

Prije operacije morali su da prođu proces od najmanje dvije godine, kako bi postigli željeni rezultat.

"Operacija predstavlja posljednji dio tranzicije ka željenom polu i uključuje odstranjenje postojećih unutrašnjih i spoljašnjih polnih organa s kojima je transrodna osoba rođena, te formiranje novih prema polu ka kojem osoba teži", rekao je za Miroslav Đorđević, svjetski priznati hirurg iz oblasti transrodne medicine, urolog Dečje univerzitetske klinike u Tiršovoj u Beogradu i profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu, koji je operisao ove pacijente.

Prema njegovim riječima, prije operacije neophodno je da se osoba obrati za mišljenje kod stručnih psihijatara/psihologa, a to praćenje, kako kaže, traje oko godinu.

"Nakon tog praćenja, kada se dobije preporuka stručnjaka, osoba započinje hormonsku terapiju prema polu kojem teži i nakon oko godinu ona ima pravo da se obrati za hiruršku tranziciju, što znači da proces prije operacije traje najmanje dvije godine", kazao je Đorđević.

Za najviše osam sati, pojasnio je Đorđević, žena može da postane muškarac, a muškarac da postane žena.

Zemlja bez stanovnika zove se poljana

Dušan Kovačević, akademik, književnik, dramski pisac, scenarista i reditelj u intervjuu za "Nezavisne novine" rekao je da problem nestajanja treba postaviti kao jedan od najvažnijih državnih problema.

"Malo nas je i ako se raziđemo ostaće samo polja i prazne kuće, kao u mnogim srpskim selima", rekao je Kovačević, ističući da se odlazak ne može spriječiti, ali da se može i mora smanjiti.

Govoreći o kulturi, Kovačević ističe da je ona uvijek bila posljednja briga države i da se ništa neće promijeniti dok o kulturi odlučuju nekulturni ljudi.

“Zemlja bez stanovnika zove se poljana. I da Srbija ne bi jednog dana morala da menja ime, trudim se već duže vreme da pričam i pišem o tome kako je nestajanje našeg naroda (neprimetno i polako) jednog dana izazvalo paniku, s alarmantnim upozorenjem: Mi nestajemo! Ovaj panični uzvik upozorenja neće ništa bitno učiniti ako se problem nestajanja ne postavi kao jedan od najvažnijih državnih problema”, rekao je Kovačević.

Svemirski ratovi uživo

Svemirski ratovi neće više biti samo tema filmskih hitova - i Rusi, i Kinezi, i Amerikanci razvijaju oružja za prevlast u kosmosu, tvrde vojni eksperti.

Rusija i Kina tvrde da su razvile oružja za nanošenje udara u svemiru, uključujući projektile koji mogu da ciljaju satelite. Američko Ministarstvo odbrane upozorava da SAD nisu spremne za svemirski rat, dok su Rusija i Kina, prema ovom izvoru, razvile tehnologije za uništavanje satelita ključnih za svakodnevnicu, od bankomata do raznih aplikacija.

Pentagon je već odredio milijarde dolara za jačanje odbrane od protivsatelitskog oružja, kao i za treniranje vojnika za preživljavanje u svemiru. Prošle godine, u američkom Kongresu govorilo se o osnivanju "svemirskog korpusa", koji bi bio formiran po principu marinaca.

Zadatak ove jedinice bio bi očuvanje američke prednosti nad drugim supersilama u slučaju rata. Ali, pošto je projekat basnoslovno skup, ideja je odbačena. Za sada.

Tagovi:

Ostale vijesti