Gorivo, ostavka dekana i srećni Banjalučanin

Autor:

Pregled najinteresantnijih priča čitajte u Mondo brifingu.

0
A- A A+
novine, brifing Foto: Vesna Kerkez, mondo.ba

Novo poskupljenje goriva?

Cijene goriva u Federaciji BiH od juče su veće za pet do deset feninga po litru, a isti scenario se očekuje i u Republici Srpskoj ukoliko nastavi da raste cijena nafte na svjetskom tržištu.

Ovo je od februara treće poskupljenje goriva u BiH. Prvo su, nakon što je 1. februara na snagu stupio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama BiH, pumpadžije u cijeloj BiH cijenu goriva podigle za 18 feninga po litru, a drugi talas poskupljena bio je polovinom prošlog mjeseca samo u RS, kada su cijene skočile u prosjeku sedam feninga, a sada isti scenario imaju i građani FBiH.

"Energopetrol", jedan od najvećih distributera u FBiH i firma koja ima najviše pumpi u tom entitetu, već je povećao cijenu goriva, a najavljuju da će naredne sedmice ponovo doći do povećanja.

Iz Udruženja prometnika naftnih derivata u FBiH ističu da nemaju najava poskupljenja goriva, ali da je činjenica da je cijena nafte porasla na svjetskom tržištu i da sve zavisi o distributerima i cijeni po kojoj oni nabavljaju naftu, pišu "Nezavisne novine".

"Pumpadžije" u RS: Ljudi bez novca, promet u padu

Zoran Berak, sekretar Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS, ističe da gorivo u Republici Srpskoj za sada nije poskupjelo.

"S obzirom na to da su distributeri u RS nedavno korigovali cijenu goriva u skladu s povećanjem cijena sirove nafte na svjetskom tržištu, cijene goriva u RS neće biti dodatno povećane. Međutim, ukoliko cijene sirove nafte na svjetskom tržištu nastave da rastu, rafinerije će povisiti cijene svojih proizvoda, pa će i distributeri biti prinuđeni da povećaju cijene goriva. Bitno je napomenuti da je cijena goriva u RS i dalje mnogo niža nego u FBiH, čime je još jednom postalo jasno da distributeri nafte i naftnih derivata u RS posluju s najmanjom maržom u regionu", kazao je on.

Na svjetskim tržištima cijene nafte od početka godine svaki mjesec se povećavaju. Krajem aprila cijene na svjetskom tržištu skočile su za osam posto i dostigle najvišu razinu od kraja 2014. godine.

Dekan banjalučkog fakulteta podnijela ostavku

Dekan Tehnološkog fakulteta u Banjaluci Ljiljana Vukić podnijela je ostavku na to mjesto, zbog odluke rektorata da se kontroverzni referent Velimir balaban vrati na posao u studentsku službu.

Euro Blic piše da je Vukićeva prilikom podnošenja ostavke navela da je to uradila iz ličnih i zdravstvenih razloga, međutim zaposleni na Tehnološkom fakultetu tvrde da je uzrok napuštanja upravo Balabanov povratak i to uz minimalnu kaznu.

Studentkinje su Balabana optužile da ih je tjerao da ga ljube, a zatim su uslijedile mnogo ozbiljnije optužbe kao da štima ispite, a neki su i javno rekli da im je prijećeno zbog ovog slučaja, podsjeća list.

Rektor o „skandalu“ na Tehnološkom fakultetu

Zbog ovog slučaja ubrzo su pokrenuti i veliki studentski protesti zbog kojih je ostavku podnio tadašnji rektor Milan Mataruga. U banjalučkom tužilaštu ovaj slučaj su okarakterisali kao zlostavljanje, mučenje i drugo neljudsko i ponižavajuće postupanje, a u cijelu priču se bilo uključilo i Tužilaštvo BiH.

Sve te teške optužbe završene su minimalnom kaznom. Balabanu je izrečena disciplinska mjera teže povrede radne obaveze u vidu novčane kazne u visini od 20 odsto od plate u trajanju od tri mjeseca. U rektoratu su naglasili da zvaničnih zahtjeva za promjenu Balabanovog radnog mjesta nije bilo, ali je Vukićeva ranije rekla da je tražila njegov premještaj, piše Euro Blic.

Morbile dobio i trogodišnjak

Još dvoje štićenika iz Doma "Rada Vranješević" oboljelo je od morbila, potvrdili su u iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Kako navode ljekari, radi se o trogodišnjem djetetu, koje je hospitalizovano, i djevojčici koja je nepoznate dobi, a koja je vraćena na kućno liječenje u Dom.

Iz Instituta navode da je do ponedjeljka ukupno registrovano 11 štićenika Doma "Rada Vranješević" iz Banjaluke oboljelih od morbila.

"Trеnutnо је sеdаm оbоljеlih hоspitаlizоvаnо u Klinici zа infеktivnе bоlеsti UKC RS, a svi su stаbilnоg zdrаvstvеnоg stаnjа", kazali su iz Instituta za javno zdravstvo RS i dodali da oboljeli nisu vаkcinisаni ili su nеpоtpunо vаkcinisаni priје pојаvе еpidеmiје.

Pronađen Tuzlak Edis Begić

Edis Begić (31) iz Tuzle, koji je nestao u petak, 4. maja, pronađen je u tuzlanskom naselju Ši Selo.

Begić je pronađen sinoć i vraćen porodici, potvrđeno je u policiji, dok za sada nije poznat razlog njegovog nestanka.

NJegov otac je prijavio policiji nestanak u nedjelju, 6. maja.

Policija nastavlja potragu za Amarom Ramićem (21) iz Tuzle, koji je nestao u srijedu, 2. maja.

Traži se srećni dobitnik iz Banjaluke

Lutrija Republike Srpske i dalje traga za srećnim Banjalučaninom, dobitnikom novčane nagrade u iznosu od oko 120.000 KM u igri "Ekstra šansa".

Prema nihovim navodima nagrada je osvojena 13. aprila, a dobitni listić kupljen je na prodajnom mjestu u naselju Borik.

Tagovi:

Ostale vijesti