MONDO BRIFING: Lukač, vampir, paljevina, vozić

Autor:

Pročitajte pregled štampe za utorak, 15. maja...

MONDO BRIFING: Lukač, vampir, paljevina, vozić Foto: Mondo

Lukač: Vojska da zatvori granicu za migrante

Policija Republike Srpske do sada je privela oko 650 migranata koji su prešli granicu BiH i ušli u RS i predala ih na dalje postupanje organima BiH, rekao ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač u intervjuu za Srpskainfo.com. Lukač ističe da se RS i cijela BiH po svemu sudeći susreću sa novom balkanskom migrantskom rutom koja do sada nije išla preko naše teritorije. Prvi čovjek policije Srpske tvrdi da je nemoguće u ovom trenutku kontrolisati granicu sa Crnom Gorom i da bi bilo najbolje angažovati Oružane snage BiH.

Srpsko selo vampirom privlači turiste

Kisiljevo je selo koje se nada da će svojom legendom o vampiru iz 18. vijeka privući turiste, po ugledu na komšijsku Rumuniju, odnosno zamak Bran, piše Rojters. “Imamo jednu stvar koju nijedno drugo selo na svetu nema. Imamo kisiljevskog vampira”, rekao je za britansku agenciju notar i folklorista Mirko Bogičić. On se nada da će selo poprimiti vampirsku tematiku. Legenda kaže da se Petar Blagojević, seljak iz Kisiljeva, povampirio nakon smrti 1725. godine, a spekuliše se da počiva u neobolježenom grobu u tom selu. Bogičić objašnjava da se Blagojević vratio iz mrtvih kako bi mučio svoju porodicu i komšije, šunjajući se oko kuća tražeći hranu i cipele, nijeretko daveći svoje žrtve.

Bivšem momku zapalila odjeću

Erna Feraget (21) uhapšena je zbog sumnje da je razbijala stvari i zapalila odjeću bivšeg momka M. M. (24) u njegovom stanu u Sanskom mostu, piše „Glas Srpske“. List navodi da je djevojka u nedjelju naveče došla ispred stana M. M. s kojim je ranije bila u ljubavnoj vezi, nakon čega je počela da pravi nerede. Situacija je kulminirala jer je M. M. pronašao novu djevojku, a Erna je pobjesnila kada je to saznala. Kamenjem je razbila prozore na stanu, a potom ušla i razbila televizor, te presjekla električne žice. Tu nije stala, već je ušla u spavaću sobu i uzela odjeću iz ormara, koju je iznijela napolje i zapalila, navodi list.

Ništa od vozića za Banj brdo

Na javnu nabavku za prevoz turističkim vozom do Banj brda niko se nije javio i narednih dana ćemo razmotriti da li ćemo uvesti panoramski minibus ili ponoviti nabavku, rekao je juče Slaviša Sandić, načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve. Dodao je da na javni poziv nije stigla nijedna prijava, ni kvalifikovana, ni bilo kakva druga, a ako ponove javnu nabavku za prevoz vozićem do najpoznatijeg izletišta, onda gube ovu sezonu. "Nekoliko prevoznika je podiglo dokumentaciju, ali očito nisu našli ekonomsku računicu. Nama je prije svega bio cilj da ove sezone vidimo kakvo će biti interesovanje i kakve su reakcije građana", kaže Sandić, prenose „Nezavisne novine“.

Slijep istrčao polumaraton

Član atletskog kluba invalida „Vrbas“ iz Banjaluke Miladin Dragojević istrčao je proteklog vikenda 21 kilometar na Banjalučkom polumaratonu. Dragojević je jedini slijepi čovjek u RS i BiH koji je napravio ovakav podvig, piše „Dnevni Avaz“. „Uvijek sam volio sport i igru, a trčanje mi je omogućavalo i jedno i drugo. Jedno vrijeme nisam trčao, ali posljednjih nekoliko godina razmišljao sam kako i na koji način da nastavim trčati. Odlučio sam da se pripremam kako bih mogao istrčati Banjalučki polumaraton“, kaže Dragojević.

Tagovi:

Ostale vijesti