Moćna Jugoslavija, krvava kiša i pivo od fekalija

Autor:

Pročitajte MONDO brifing za četvrtak, 31. maja...

Moćna Jugoslavija, krvava kiša i pivo od fekalija Foto: Mondo.ba

Stierli: Arhitektura u Jugoslaviji bila je moćna

Martin Stierli, glavni kustos za arhitekturu i dizajn u čuvenom njujorškom Muzeju savremene umjetnosti (MoMA), kaže da se protivi mišljenju da je Jugoslavija bila zaostala negdje na periferiji, već smatra da je ona dala značajna djela vrijedna uključivanja u istoriju modernizma. "Iz današnje perspektive, vjerujemo da je jugoslovenski model nosio nekoliko važnih lekcija koje bismo mogli da naučimo. U svijetu u kojem je arhitektura postala luksuzna potrošačka roba, Jugoslavija je predstavila primjer u kojem je arhitektura bila moćna alatka u službi multietničkog društva, sa prostorima za zajednicu i zajedničku istoriju. Vjerujemo da je vrijeme da podsjetimo publiku na značajnu ulogu koju arhitektura može da ima u društvu i bez koje rizikuje da se pretvori u besmisleni formalizam“, kaže Stierli u intervjuu za portal Kljucaonica.com.

Stiže krvava kiša

Takozvana "krvava" ili blatnjava kiša narednih dana bi mogla da pada na području Balkana, piše Alo.rs. Padavine se prvenstveno očekuju u Hrvatskoj, a nije isključeno da do kraja sljedeće sedmice blatnjava kiša počne da pada i u drugim dijelovima regiona. Krvava kiša ostavlja najčešće smeđe ili žućkaste tragove na površini ili izloženim objektima, a poznata je i kao žuta kiša i blatnjava kiša. Blatnjava kiša nam pada kada čestice pijeska iz Sahare dospiju u više slojeve atmosfere. Naučnici kažu da ova kiša nije opasna.

Konačno medna godina

Domaće pčelare napokon je ogrijalo sunce, jer trenutno, nakon nekoliko katastrofalnih godina, bilježe dobru proizvodnju meda, koja je u prethodnom periodu bila u drastičnom padu, piše EuroBlic. Za razliku od prošle i pretprošle godine, kada im vremenske prilike nikako nisu išle naruku, pčelare u 2018. prati povoljno vrijeme, pa su umnogome zadovoljni ovogodišnjim vrcanjem. Zbog veće ponude meda na tržištu, došlo je i do pada njegove cijene, pa tegla umjesto dosadašnjih 15 košta 13 maraka, navodi list.

Murali na ulazu u Mrkonjić Grad

Ovih dana Mrkonjić Grad postaje bogatiji u svojoj kreativnoj sferi u vidu oslikavanja i uređenja potpornog zida na tranzitu – tehnikom murala. Murali koji se planiraju oslikati su: portret Kralj Petar I, Karađorđević Mrkonjić, manastir u Mednoj, jezero Bočac, jezero Balkana, izletište „Zelenkovac“, manifestacija „Dani kosidne na Balkani“ i penjalište „Pecka“ (SLIKA). Radove izvode grupa apsolventa Akademije umijetnosti u Banjaluci, javlja portal mrkonjic-grad.com.

Krava ekserima iznutra zakovala vrata štale

U srbačkom selu Sitneši već 70 godina tradicionalno se organizujetakmičenje ko će ispričati duhovitiju laž na način da se u prvi mah njoj može povjerovati. Za najboljeg lažova ove godine, odlukom tročlanog žirija, izabran je 63-godišnji Radivoje Obradović iz sela Srđevići. Lijepe lažovske priče imali su još Dušan Malinović i prošlogodišnji pobjednik Vid Babić. Obradović je bio toliko uvjerljiv pričajući kako je krava njegovog dede iznutra ekserima zakovala vrata na štali da je i sam pomislio da je istina, piše „Dnevni Avaz“.

Šveđani napravili pivo od kanalizacije

U pokušaju da podignu svijest o pretvaranju otpadnih voda u svježu pitku vodu, jedna pivara iz Stokholma u Švedskoj je lansirala novi pivski brend koji je napravljen od reciklirane vode iz kanalizacije. Novo pivo pod nazivom PU:REST je proizvela pivara "New Carnegie", u saradnji sa švedskim Institutom za očuvanje životne okoline i pivarom "Carlsberg", koja je omogućila tehnička sredstva za stvaranje ovog piva. S ovim pivom kompanija "New Carnegie" želi da skrene pažnju javnosti da je reciklirana voda potpuno sigurna za konzumaciju, te da se može piti bez opasnosti od oboljenja kao i voda sa gradskog vodovoda, prenose „Nezavisne novine“.

Tagovi:

Ostale vijesti