Bakirovi nasljednici i stranke bez adrese

Autor:

Mondo brifing za prvu junsku subotu.

Bakirovi nasljednici i stranke bez adrese Foto: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Džaferović i Bećirović ekstremniji od Izetbegovića

Ako je suditi po izjavama i postupcima dvojica glavnih favorita za novog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH mnogo su radikalniji od od odlazećeg člana tog tijel Bakira Izetbegovića, piše "EuroBlic".

Nakon što je objavljeno da će Denis Bećirović iz SDP i Šefik Džaferović iz SDA biti kandidati svojih partija za člana Predsjedništva BiH analitičari i političari procjenjuju da se od navedenog dvojca ne može očekivati bilo kakav doprinos relaksaciji zategnutih međunacionalnih odnosa u BiH.

Džaferovića prate optužbe za sumnjivu ratnu prošlost i ulogu u zloglasnom napadu i zločinima mudžahedina i Armije BiH na Vozuću i Ozren 1995. godine.

S druge strane Bećirović je političar koji je iznosio brojne stavove protiv RS i Srbije kojih se ne bi postidjeli ni najokorjeliji radikali iz SDA.

Za dlaku izbjegnuto uvođenje viza BiH

BiH je prije dva dana za dlaku izbjela stroge sankcije EU i ponovno uvođenje viza za svoje građane, potvrdio je Glasu Srpske ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.

On kaže da mu je nekoliko zapadnih ambasadora otvoreno priznalo da je prvi put od decembra 2010. godine kada je uveden bezvizni režim, unutar EU ozbiljno razgovarano o ukidanju bezviznog režima za BiH.

Mektić objašnjava da osnovno razlog za ovakav stav zemalja EU predstavljaju opstrukcije u sprovođenju presude Ustavnog suda BiH od 1. juna prošle godine kojom su proglašene nuestavnim pojedine odredme Zakona o krivičnom postupku i Zakona o obavještajno-bezbjednostnoj agenciji BiH.

Prodata Titova rezidencija u Njujorku

Rezidencijalni stan bivše SFRJ u Njujorku prodat je za nešto više od 12 miiiona dolara, a Bosni i Hercegovini, kao jednoj od država sukcesora bivše države, pripašće skoro 1,3 miliona dolara, kazao je jučer ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak, piše Dnevni avaz.

Dodao je da očekuje da ce novac biti na raspolaganju za sedam do deset dana.

"Predložiću da novac ide za kupovinu objekta za smještaj neke od ambasada BiH, da nemamo više taj trošak zakupnine", dodao je Crnadak.

Crnadak je napomenuo da je prodaja rezidencije u New Yorku prva od pet koje bi se trebale realizovati, odnosno prvi od pet objekata za koje ne postoji interes nijedne države nasljednice bivše SFRJ.

Od ukupno dobijene kupoprodajne cijene, u skladu sa postignutim dogovorom država sukcesora, odbijeni su troškovi održavanja pomenutog objekta od 1. januara 1992. godine do dana prodaje (ukupno iznose 3.269.774,16 USD) – koji su, takođe, raspodijeljeni između svih država sukcesora srazmjerno kvotama iz člana 3. Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije. Imajući u vidu da je ove troškove sve vrijeme plaćala Republika Srbija, pomenuta sredstva biće refundirana Republici Srbiji.

Pomenuti stan bio je prazan od 1992. godine, kada ga je napustio posljednji stalni predstavnik SFRJ pri UN - zbog čega nije bio u reprezentativnom stanju.

Stranke bez adrese i broja

Za predstojeće opšte izbore do sada su se prijavile 72 stranke ili liste, a preliminarni pregled, koji je objavljen na stranici Centralne izborne komisije BiH, pokazuje da se dio njih ozbiljno priprema za izbore, dok dio nije pokazao suviše ozbiljnu namjeru da vodi izbornu kampanju, pišu Nezavisne novine.

Naime, veliki broj njih nema internet stranice, pa čak ni stranačke Facebook profile, a mnogo onih koji imaju internet stranicu, nema kontakt telefone na koje bismo mogli nazvati kako bismo se raspitali o programu i namjerama šta misle raditi ako osvoje mandate. Tako, primjera radi, Liberalno-demokratska stranka BiH ima internet stranicu koja očigledno ne funkcioniše najbolje, s obzirom na to da na njoj stoji da je centrala partije u Hanoju, glavnom gradu Vijetnama. U gornjem desnom uglu nalazi se imejl adresa i samo pozivni za Tuzlu, a kada kliknete na kontakt informacije, otvori se stranica s nekoliko besmislenih rečenica na engleskom i latinskom jeziku, a pozivni brojevi pripadaju jednoj virtuelnoj telefonskoj mreži koja nema veze sa BiH.
Tagovi:

Ostale vijesti