Propusti, skakavci i beogradski Radojičić

Autor:

Pregled najinteresantnijih priča ovog prijepodneva donosimo u MONDO brifingu.

Propusti, skakavci i beogradski Radojičić Foto: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Niz propusta u slučaju “Dragičević”

Tokom istrage o nestanku i pronalasku tijela Davida Dragičevića, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske i banjalučko tužilaštvo počinili su niz propusta, jedan je od zaključaka Anketnog odbora, piše današnji „Euroblic“.

Izvor lista tvrdi da će se pred članovima Anketnog odbora naći dokument u kojem će, između ostalog, biti ukazano na različite izjave vrha policije i tužilaštva oko nekih od najbitnijih stvari u ovoj istrazi.

Članovi Anketnog odbora NSRS danas će razmatrati izvještaj koji bi trebalo da sačine u vezi sa svim relevantnim činjenicamaa slučaja stradanja Davida Dragičevića iz Banjaluke.

Austrija zatvara granice?

Austrija u saradnji sa zemljama zapadnog Balkana priprema paket mjera za suzbijanje kretanja ilegalnih migranata, a u slučaju da ove mjere ne urode plodom, Austrija razmatra potputno zatvaranje svojih granica, pišu austrijski mediji, koji su imali uvid u planove austrijskih vlasti.

Jedna od mjera, kako pišu mediji, je pružanje pomoći Albaniji i BiH, za koje austrijska vlada smatra da su posebno pogođene ulaskom migranata.

Kako navode mediji, Herbert Kikl, savezni ministar unutrašnjih poslova Austrije, u četvrtak (7. juna) u Sarajevo dolazi s konkretnim prijedlozima, a od kolega iz balkanskih zemalja želi da čuje njihova mišljenja, kako bi mogli iskoordinisati zajedničke aktivnosti.

"Na poziv vlasti BiH na sastanku u Sarajevu, osim predstavnika Austrije, učestvovaće predstavnici Albanije, Grčke, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Slovenije. U srijedu će u sklopu sastanka ministara unutrašnjih poslova na Brdu kod Kranja u Sloveniji biti razmatrane operativne mjere", piše austrijski "Standard".

Za Austrijsku novinsku agenciju Kikl je rekao da postoji potreba za dodatnim koordinacijskim mjerama, kao i da ove zemlje pošalju odlučne signale krijumčarima ljudi, prenose današnje “Nezavisne”.

Najezda skakavaca na Manjači

Džinovski skakavci zadali su ogromne brige mještanima banjalučke mjesne zajednice Stričići, jer im uništavaju i bašte i livade.

Ni najstariji mještani tog sela na Manjači ne pamte ovakvu najezdu nezvanih gostiju, kojih, kako kažu, u najmanju ruku ima u milionima. Koliko je situacija ozbiljna, svjedoči i podatak da je Rade Božić, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Stričići, uzeo uzorke tih insekata kako bi ih donio u nadležne institucije u Banjaluci na analizu.

Cilj je, ističe, da se utvrdi o kojim se insektima radi, te da se mještanima pomogne, jer ne znaju kako da ovaj problem sami riješe.

"Prošle godine primjećivali smo ih samo u okolini škole u Lokvarima, s tim što su tada bili sitniji i bilo ih je dosta manje. Ali, ove godine ima već 10 dana kako su se pojavili u nekoliko zaselaka. U pitanju su milioni jedinki, ako ne i milijarde", priča Božić za "Nezavisne".

Rekao je da su ovi insekti primijećeni na širem području njihove mjesne zajednice, ali i u susjednim.

"Tamane nam livade, neće ljudi imati šta pokositi. Ista je situacija i u baštama. Pustoše ih. Jedu krompir, luk, pasulj... Gotovo sve vrste povrća, jedino zelenu salatu neće", napominje Božić.

“Sječa” Plenkovićevih kritičara u HDZ-u

Predsjedništvo Hrvatske demokratske zajednice razriješilo je danas dužnosti političkog i međunarodnog sekretara stranke Davora Ivu Štira i Miru Kovača, nekadašnje ministre inostranih poslova Hrvatske.

Umjesto njih na funkcije su imenovani Lovro Kuščević i Davor Božinović, javljaju hrvatski mediji.

Smjenu Štira i Kovača nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog savjeta HDZ-a potvrdio je predsjednik stranke Andrej Plenković, rekavši da su oni smijenjeni na njegov prijedlog.

Hrvatski portal "Index" navodi da je "Plenković krenuo u čistku", dok "Jutarnji list" ocjenjuje da je riječ o "Plenkovićevom obračunu sa kritičarima".

Mediji navode da su Štir i Kovač smijenjeni zbog kritika pravca kojim ide HDZ, a njih dvojica bili su i među onima u HDZ-u koji nisu podržali ratifikaciju Istanbulske konvencije i u Saboru su glasovi protiv.

Poznato ime gradonačelnika Beograda

Gradski odbor Srpske napredne stranke odlučio je da za gradonačelnika Beograda predloži direktora Dječije bolnice u Tiršovoj Zorana Radojičića, koji je bio nosilac njihove liste na izborima u martu.

Radojičić je na konferenciji za novinare zahvalio za ukazano povjerenje, ističući da je pred njim težak i odgovoran zadatak, ali da mu se raduje.

Predsjednik Gradskog odbora SNS-a Nebojša Stefanović rekao je da je Radojičić jednoglasno podržan na sjednici jer je to čovjek koji uživa veliko povjerenje građana, te koji se iskazao kao dobar menadžer Dječije bolnice.

"Radojičić je čovek koji je život posvetio brizi za ljude", rekao je Stefanović i dodao da SNS njegovim kandidovanjem pokazuje poštovanje prema građanima.

Tagovi:

Ostale vijesti