Brifing: Opet akcize, Čepurin i "grozni" Salah

Autor:

Pregled najinteresantnijih tema ovog jutra na jednom mjestu. Mondo brifing za utorak.

Brifing: Opet akcize, Čepurin i "grozni" Salah Foto: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Smanjenje akciza nemoguća misija

Većina poslanika u Predstavničkom domu BiH rado bi podržala prijedlog Nezavisnog bloka da se smanji akciza za gorivo 15 feninga po litru i da se ograniče marže distributerima nafte i naftnih derivata, ali je to nemoguća misija zbog slobodnog formiranja cijena na tržištu i Zakona o akcizama, pišu "Nezavisne".

Nezavisni blok očekuje da se ovo zakonsko rješenje 20. juna nađe na sjednici ovog doma nakon što ga razmotri Komisija za finansije i budžet.

Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu BiH, kaže da svoj stav o tom prijedlogu moraju reći nadležne institucije.

"Nove političke partije gledaju da na svaki način 'uberu' neki poen kod građana pred izbore, tako da oni nemaju nikakvu odgovornost za svoje prijedloge. Ne mogu ništa reći o tome dok ne vidim prijedlog", kazala je Majkićeva.

Njen kolega iz SBB-a Mirsad Isaković kaže da je nemoguće provesti takav prijedlog iz prostog razloga što se BiH potpisujući Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU obavezala na slobodnu trgovinu i slobodno formiranje cijena.

U prošloj godini zabiljećeno 35 napada na policajce

U RS je u prošloj godini evidentirano 35 napada na policijske službenike ,za pet manje nego u 2016. godini), koje je počinila 41 osoba. U ovim napadima pet policijskih službenika je teže povrijeđeno, a 25 lakše, podaci su MUP RS:

Razlozi i povodi napada na policijske službenike su u sedam slučajeva bili prilikom uspostavljanja javnog reda i mira, šest prilikom kontrole i reguliranja saobraćaja, sedam tokom hapšenja, dva za vrijeme legitimiranja.

Najčešće mjesto napada na policijske službenike su bili trgovi i ulice (u 60 posto slučajeva), a prema starosnoj strukturi, najbrojniji napadači su osobe starosti više od 30 godina (53,7 posto), podaci su iz izvještaja o radu MUP RS u 2017.

Zbog napada je uhapšeno 35 osoba i nad njima su upotrijebljena sredstva sile, protiv 34 napadača nadležnim tužilaštvima su podneseni izvještaji, a protiv tri je izdat prekršajni nalog.

Pripadnici policije su u 2017. godini u 5.426 slučajeva upotrebili silu (u 2016. godini sila upotrebljena u 8.909 slučajeva), prema 5.436 osoba, najviše prilikom savlađivanja otpora pri hapšenju (3.478)

Ohrabrujuće poruke Aleksandra Čepurina

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin izjavio je da postoji mogućnost da se Rusija "još dublje uključi" u rješavanje kosovskog problema, navodeći da je Moskva bila, jeste i biće na strani Beograda koji se "nalazi pred ultimativnim pritiskom tradicionalnih srbomrzaca".

"Naš stav ostaje nepromenjen - podržaćemo odluku koju će Srbija i srpski narod smatrati prihvatljivom za sebe. Polazimo od toga da je pravni osnov za dogovor - Rezolucija Saveta bezbednosti", naveo je Čepurin u autorskom tekstu za "Politiku" povodom Dana državnosti Rusije.

Čepurin je napomenuo da se u posljednje vrijeme neopravdano povlače paralele između Kosova i Metohije i Krima, istakavši da su to "dvije potpuno različite priče", s obzirom na to da se Krim odvojio u skladu sa Deklaracijom o međunarodnom pravu UN iz 1970. godine.

"Pitanje Krima je zatvoreno definitivno. Krim je Rusija, a Kosovo je Srbija! To nije samo parola, to je pravna realnost koja mora da se poštuje", poručio je Čepurin.

On je naglasio da dobri odnosi Srbije i Rusije datiraju od nastanka ruske države u 10. vijeku, a da se sada temelje na odnosima povjerenja državnih rukovodstava, ekonomskim vezama i viševjekovnom kulturnom i duhovnom jedinstvu.

Čepurin je istakao da Rusija i Srbija dosljedno podržavaju jedna drugu u međunarodnim organizacijama povodom aktuelnih pitanja.

Salah u centru skandala 

Tri dana prije početka Svjetskog prvenstva u Rusiji dogodio se prvi veći skandal, a glavni protagonist je - jedan od najboljih fudbalera svijeta! 

Mohamed Salah, zvijezda Liverpula i reprezentativac Egipta, odmah po dolasku u Rusiju pozirao je s čečenskim liderom Ramzanom Kadirovim, tiraninom, homofobom i vladarom života i smrti u maloj ruskoj pokrajini, prenose svjetski mediji,

Kadirov je čovjek poznat po mučenjima i likvidacijama svakoga ko mu se suprotstavi i fotografije njega i nasmiješenog Salaha svakako nisu dobra reklama za Egipat, navode mediji.

Zapravo, sama činjenica da je Egipat izabrao svoj kamp u Groznom u Čečeniji iznenadila je gotovo sve. Ugledna organizacija za ljudska prava "Human Rights Watch" optužila je FIFA-u za nedostatak reakcije na činjenicu da fudbaleri dolaze u “crnu rupu u kojoj borci za ljudska prava, koji se ne slažu s politikom čečenskog predsjednika Ramzana Kadirova, bivaju mučeni, ubijeni ili nestaju”.

Tagovi:

Ostale vijesti